KNMI


KNMI 1.0

(meteorologie; wetenschap; (vooral) in Nederland)

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het KNMI…

is een onderzoeksinstituut

      Algemene voorbeelden


      Het KNMI is in Nederland vooral bekend van de weersverwachtingen en waarschuwingen, maar als nationaal data- en kenniscentrum voor weer, klimaat en seismologie doet het veel meer. Het KNMI werd bij Koninklijk Besluit op 31 januari 1854 opgericht. Prof. C.H.D. Buys Ballot (1817-1890), de eerste hoofddirecteur, koos als locatie de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. In 1897 verhuisde het instituut naar De Bilt, waar ook nu nog de hoofdvestiging is. In totaal werken er bij het KNMI zo'n 500 mensen.

      http://www.knmi.nl/over_het_knmi/,

      Buys Ballot kon in Nederland in 1854 het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) bijvoorbeeld oprichten, omdat hij Thorbecke ervan overtuigde dat je uit scheepsjournalen informatie over winden en zeestromingen kon afleiden.

      http://www.knmi.nl/voorl/,

      Het KNMI is voor Nederland kenniscentrum op het gebied van klimaat en klimaatveranderingen.

      http://www.knmi.nl/voorl/

      In de krant van maandag 30 januari [...] is bericht dat de nieuwe golf hoogwater het gevolg was van regenval in Noord-Frankrijk en België "die zwaarder was dan het KNMI had voorzien". Het KNMI stelt hiertegenover: De neerslagverwachtingen zijn net als bij de vorige hoogwatergolf van eind 1993 ook nu gedurende de hele piekperiode van de neerslag vrijwel exact uitgekomen.

      NRC,

      Het KNMI meet elke dag de hoogste temperatuur op zes plaatsen in Nederland (De Kooy, De Bilt, Eelde, Twente, Vlissingen en Beek) en berekent daaruit het gemiddelde.

      Rotterdams Dagblad,

      Het KNMI voorspelt dat het ijs in het weekend gemiddeld acht centimeter dik zal zijn.

      ANP,

      Wanneer een Weeralarm van kracht is biedt het KNMI extra weerinformatie, zoals actuele radar- en satellietbeelden en uurlijkse gegevens van alle weerstations. Internet biedt ook achtergrondinformatie over het Weeralarm en zwaar weer. Het KNMI verspreidt het Weeralarm verder naar persbureaus, media, particuliere weerbedrijven en weervoorlichters, het Nationaal Coördinatie Centrum van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (NCC), het Kustwacht Centrum IJmuiden (KWC-IJmuiden), Diensten van het Ministerie van Verkeer Waterstaat, de Regionale Hulpverleningsdienst Rijnmond (RHR), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), het Traffic Information Center (TIC) en de ANWB.

      http://www.knmi.nl/weeralarm.cgi

      Het KNMI in De Bilt waarschuwt zondag voor grootschalige gladheid later op de avond en in de nacht in de zuidoostelijke helft van Nederland.

      Haarlems Dagblad,

      Volgens het KNMI staat nu al vast, dat 2003 hoog eindigt in het rijtje topzomers van de afgelopen honderd jaar.

      Haagsche Courant,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen