Koninginnedag


Koninginnedag 1.0

(royalty en adel; cultuur en samenleving; feesten, herdenkingen en evenementen; (vooral) in Nederland)

30 april, nationale feestdag waarop koningin Juliana (1948-1980) en nadien traditiegetrouw ook koningin Beatrix (1980-2013) publiekelijk haar verjaardag vierde, gepaard gaande met allerlei festiviteiten en evenementen; voordien ook 31 augustus, de dag waarop koningin Wilhelmina haar verjaardag vierde
Met het aantreden van koning Willem-Alexander (30 april 2013) vervangen door Koningsdag, die voortaan op 27 april, de verjaardag van de nieuwe vorst, gevierd wordt. Op 30 april 1980 en 30 april 2013 werd Koninginnedag officieel niet gevierd vanwege de abdicatie van respectievelijk koningin Juliana en koningin Beatrix.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Koninginnedag…

is een feestdag

 • [Functie] dient als nationale feestdag waarop de verjaardag van de koningin publiekelijk gevierd wordt
 • [Tijd] valt op 30 april
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met allerlei festiviteiten en evenementen, zoals het traditionele defilé langs paleis Soestijk in de regeerperiode van koningin Juliana, bezoeken aan diverse plaatsen door de koninklijke familie in de regeerperiode van koningin Beatrix, aubades door schoolkinderen, de vrijmarkt, kermissen, popconcerten, sportwedstrijden e.d.; wordt niet op zondag gehouden; is de dag waarop traditioneel oranjebitter wordt gedronken; is de dag waarop traditioneel de vlag met oranje wimpel wordt uitgehangen

  Algemene voorbeelden


  5 mei is een jaarlijks terugkerende nationale feestdag. Daarvan zijn er maar twee in Nederland, de andere is Koninginnedag. Deze twee feestdagen vallen zo dicht na elkaar, dat de kinderen in Nederland de hele week vrij krijgen.

  http://www.4en5mei.nl/01mei.html

  De bus wordt regelmatig gebruikt, onder meer bij Koninginnedagen, bij streekbezoeken van de Koningin en voor het vervoer van buitenlandse gasten tijdens staatsbezoeken.

  http://www.koninklijkhuis.nl/koninklijkhuis/leden.html

  Vanaf volgend jaar heet Koninginnedag voortaan Koningsdag. Ook wordt het niet meer gevierd op 30 april, maar op 27 april, de verjaardag van de toekomstige koning Willem-Alexander. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/28/koninginnedag-wordt-koiningsdag-en-is-voortaan-op-27-april/,

  De vrijmarkten in Amsterdam kunnen op Koninginnedag doorgaan, behalve op plekken waar op 30 april plechtigheden rond de troonswisseling worden gehouden. Dit heeft een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan woensdag gezegd.

  http://www.ed.nl/algemeen/binnenland/wel-vrijmarkt-in-amsterdam-op-koninginnedag-1.3637066,

  Koninginnedag was, vooral in Amsterdam, uitgegroeid tot een waar volksfeest. De wonderlijkste artikelen veroverden de markt onder het motto 'als het maar oranje is dan verkoopt het wel'.

  NRC,

  Op naar de volgende uitzondering. Hellenvuur en manenschijn maken geen schijn van kans. De Woordenlijst schrijft dan ook voor: hellevuur, maneschijn en ook Koninginnedag en Onze-Lieve-Vrouwetoren. Op grond waarvan? Omdat het eerste woord van de samenstelling "verwijst naar een persoon of zaak die in de gegeven kontekst enig is in zijn soort".

  De Standaard,

  Het was Koninginnedag en de mensen trokken met bloemen langs het bordes van het paleis. Mensen in klederdracht, mensen met vlaggetjes en met muziek.

  Het verrotte leven van Floortje Bloem, Yvonne Keuls,

  "Er waren heel veel mensen solidair met de krakers. Het was een grote beweging geworden en we hadden veel steun, ook met de Vondelstraat. Toen kwam Koninginnedag en van een hoop mensen mag je niet aan de koningin komen. Dan kom je bij de bakker, wat vroeger je vriendje was: 'jullie doen goeie dingen', en die zegt opeens: 'Wat jullie nou gedaan hebben, dat kan niet', en dat vond ik persoonlijk niet leuk. Dat is de naïviteit van mensen of de macht van de overheid, in ieder geval zaten wij vanaf dat moment in een hoek waarin een hele hoop mensen, in ieder geval het gezag ons graag zag."

  http://www.iisg.nl/~staatsarchief/boek/Stadfrm.htm,

  Koninginnedag is een traditionele gelegenheid om Oranje Bitter te drinken. Andere bekende Nederlandse Bitters zijn o.a. Elsbitter en Keizerbitter.

  http://www.werelddranken.nl/

  De club oefende onder leiding van een andere chef nog wel eens achter het politiebureau maar moet een zachte dood zijn gestorven. Ze marcheerde nooit meer voor het bordes en mijn vader stak voortaan op Koninginnedag alleen de vlag nog maar uit.

  De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

  Op een gegeven moment was het terrein even propvol als hartje Amsterdam met Koninginnedag. We moesten de mensen wegduwen, achter de hekken houden, terwijl wij af en toe een baby in onze handen kregen geduwd.

  http://www.groene.nl/1998/34/rz_dutchbat.html,

  En modeminnend Nederland kijkt reikhalzend naar Koninginnedag. Want wat dráágt Máxima? Getipt als Máxima-trend wordt de Pashmina-shawl.

  Brabants Dagblad,

  En we wilden niets liever dan gewoon een groot Oranjefeest. Een extra Koninginnedag met oranje confetti, oranje roltongen en speciale huwelijksbiertjes. Een bruid in het levenswerk van Frans Molenaar. Nooit waren de omstandigheden beter voor een ongestoorde liefdesbetuiging aan het koninklijk huis. Er zijn geen provo's meer, geen krakers, niemand die zonder loophekje de straat op kan is nog geïnteresseerd in politiek. En dan nóg lukt het de troonopvolger om de pret te bederven. In Duitsland is geen controversiële partner meer te vinden, maar hij zocht gewoon verder en vond er een in Argentinië.

  Trouw,

  "Veel personen die Amsterdam tijdens grote evenementen - zoals Koninginnedag - bezoeken, moeten zich ervan bewust worden dat niet het drinken een doel op zichzelf is. Het gaat erom dat de Koninginnedag een gezellig feest is", aldus het college.

  ANP,

  De raketten op Woensdrecht en de Rus in de tuin, konden de massa tot gemeenschappelijke bewogenheid en inspanning brengen. U allen herinnert zich de koninginnedagen voor vredesbewegers in Den Haag en in Amsterdam, maar dat is verleden tijd. Het vijandbeeld lijkt niet meer zo duidelijk gepresenteerd te kunnen worden.

  http://www.human.nl/constandse/lezingen/index.htm,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • beginnen
  • eindigen
  • vallen
  • vallen op

  De Koninginnedag, die in verband met de zondagsrust op zaterdag (29 april) wordt gehouden, zal voor dag en dauw beginnen met de traditionele stratentocht van de plaatselijke jeugd op bromfietsen zonder knalpijp.

  Meppeler Courant,

  'Wanneer valt koninginnedag ook weer?' vroeg vader Blok dan braaf, met een hypocriet tuitmondje.

  Een weekend in Oostende, Willem Brakman,

  Koninginnedag in Rouveen begint met een aubade om 8.30 uur tegenover de Hervormde kerk.

  Meppeler Courant,

  Koninginnedag is rustig begonnen. De Amsterdamse politie spreekt van een "zeer rustig" begin, gisteravond, van de jaarlijkse vrijmarkt met slechts enkele arrestaties wegens kleine vechtpartijtjes.

  NRC,

  Nu Koninginnedag op een maandag valt, zou een feest van vier dagen lang kunnen ontstaan, maar dat is volgens de burgemeester te massaal en te onveilig.

  De Telegraaf,

  Amsterdamse kroegeigenaren en de hoofdstedelijke afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland (KNH) zijn boos over het feit dat op Koninginnedag bij de buitentaps alleen evenementenbier mag worden geschonken. Dit speciale bier heeft een laag alcoholpercentage van rond de twee procent. Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft hiertoe besloten nadat vorig jaar Koninginnedag in een fiasco eindigde.

  De Telegraaf,

  als object bij een werkwoord


  • Koninginnedag afsluiten
  • Koninginnedag besluiten
  • Koninginnedag openen
  • Koninginnedag vieren

  Koninginnedag wordt afgesloten met een spelprogramma.

  Meppeler Courant,

  Vier maanden Wilhelminapark in beeld, vanaf Koninginnedag 30 april tot de dag, 31 augustus, waarop vroeger Koninginnedag werd gevierd.

  Meppeler Courant,

  Koningin Beatrix en prins Claus vieren koninginnedag dit jaar in de Limburgse plaatsen Eijsden en Sittard.

  NRC,

  Bill durfde nauwelijks meer, door de krakers en rellen in Amsterdam, op Schiphol te landen als hij op familiebezoek ging, en Kees vierde op 31 augustus koninginnedag, de verjaardag van Wilhelmina die voor hem nog steeds zijn koningin was.

  Vertraagde roman, Leon de Winter,

  Koninginnedag 1996 wordt geheel volgens de traditie geopend met het vrolijke carillonspel van Mar Bruinzeel.

  Meppeler Courant,

  Toch belette zijn nieuwe revolutionaire gezindheid hem niet om koninginnedag te gaan vieren.

  De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

  Zaterdag viert ook Darp koninginnedag. De basisschool, de plaatselijke feestcommissie en de peuterspeelzaal hebben gezamenljk een programma voor kinderen in de leeftijd van tot en met 12 jaar georganiseerd.

  Meppeler Courant,

  Koninginnedag wordt besloten met een groot Oranjebal in Brinkzicht.

  Meppeler Courant,

  Koninginnedag werd in Meppel uitbundig gevierd.

  Meppeler Courant,

  met adjectief ervoor


  • een druilerige Koninginnedag
  • een gezellige Koninginnedag
  • een regenachtige Koninginnedag
  • een zonnige Koninginnedag

  Koninginnedag 1998. Op deze helaas druilerige Koninginnedag hebben we weer een rondgang gemaakt langs onze buurthuizen.

  http://www.hvbws.nl/,

  Velsen heeft een gezellige Koninginnedag meegemaakt. De handel op de vrijmarkten in IJmuiden en Velserbroek en de straatfeesten in de dorpskernen verliepen zonder problemen.

  http://www.ijmuidercourant.nl/regionaal/ijmond/article8900501.ece/Gezellige-Koninginnedag-in-Velsen,

  In Dokkum begon deze zonnige Koninginnedag met de Aubade op De Zijl door het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus, het Fryske volkslied en enkele andere liederen, onder leiding van de Stedelijke Harmonie Dokkum. Daarna mochten de kinderen de ballonnen oplaten.

  http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/37195/Dokkum:_Zonnige_Koninginnedag.html,

  Volgens de paraplugroothandels is de transparante paraplu dé paraplutopper van 2007. Deze doorzichtige plastic plu omsluit hoofd, schouders en borst maar biedt tegelijkertijd vrij zicht en beschermt je zodoende voor onverwacht opdoemende lantaarnpalen. Tevens word je zelf ook gezien. Koningin Juliana verscheen er in 1971 als eerste mee en zette meteen een trend. Dit scherm blijft populair in deze kring, want ook op de regenachtige Koninginnedag vorig jaar liep de koninklijke familie er droog én zichtbaar bij dankzij dit transparante doorkijkmodel, dat in de volksmond 'de Máxima paraplu' heet.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1664742/2007/09/13/Asymmetrisch-transparant-vierkant-zoeken-naar-de-plu.dhtml,

  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de komende Koninginnedag

  De meeste gasten, zegt een ober, zijn naar Arnhem vanwege een openluchtconcert voor de komende Koninginnedag.

  De klokkenluider, Tomas Ross,

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een geslaagde Koninginnedag

  Ik denk dat alle afdelingen terug kunnen kijken op een geslaagde koninginnedag.

  http://www.hvbws.nl/,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • Koninginnedag in Amsterdam
  • Koninginnedag in Leiden
  • Koninginnedag in Staphorst

  Koninginnedag in Staphorst begint om half tien. Dan zal burgemeester drs. W.J. Plomp de vlag hijsen en de festiviteiten openen.

  Meppeler Courant,

  In 2000 werden diverse risicoanalyses opgesteld in het kader van grote manifestaties, zoals het staatsbezoek van de Japanse keizer aan Nederland en de viering van koninginnedag in Leiden.

  http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/jaarverslag_bvd_00. pdf,

  Sarita, een jonge journaliste uit Servië, vertelde over een koninginnedag in Amsterdam, waar ze ooit logeerde, lang geleden.

  Het fatale onbegrip, Geert Mak,

  Voorzetsel: op

  • Koninginnedag op 30 april
  • Koniginnedag op 31 augustus

  Bij het gereed maken van een collegerooster voor het derde trimester werd ik, evenals in voorgaande jaren, gehinderd door het feit dat in het voorjaar verscheidene dagen als verplichte vrije dagen 'uitvallen'. We kennen bijvoorbeeld koninginnedag op 30 april (dit jaar op een zaterdag) en bevrijdingsdag op 5 mei (dit jaar op een donderdag), maar we kennen ook de zogeheten 'christelijke feestdagen' als Paasmaandag, Hemelvaartsdag en Pinkstermaandag.

  NRC,

  Steeds kleiner wordt het aantal mensen wier jeugdherinneringen verbonden zijn met Koninginnedag op 31 augustus, de geboortedag van koningin Wilhelmina (1880-1962), en de meesten hunner zullen wel niet weten dat het instituut "Koninginnedag" van vrij jonge datum is.

  NRC,

  in voorzetselgroep


  ( Zeer frequent aangetroffen.)
  • op Koninginnedag

  Sportvereniging VENO, afdeling volleybal, houdt op Koninginnedag (30 april) weer het stratenvolleybal.

  Meppeler Courant,

  Schone handen, schone en kortgeknipte nagels, geen vlekken op trui of jurk: de verkoper van eten en drinken dient er vandaag tijdens de traditionele vrijmarkt op Koninginnedag in Amsterdam onberispelijk uit te zien.

  NRC,

  Op Koninginnedag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met oranje wimpel gehesen.

  http://www.postbus51.nl/html/INDEX.CFM?template=page.cfm=%24%23%20O%3DCP%21%20%0A=%295%256%2DT%3FR%3BE%3F%3EY%0A

  De rituelen op Nationale Rampendag (1 september), zijn niet meer dan met ring- en steekspelen of hoepelen op koninginnedag.

  NRC,

  Op Koninginnedag droeg Komrij de cyclus voor in het televisieprogramma 'De kroon die knelt', uitgezonden door de NPS.

  http://www.poetry.nl/gedichtendag/algemeen.php

  Toen de Oranjevereniging in 1946 tegenover de jonge toneelclub de wens uitsprak om in de lange reeks van nationale feestelijkheden op koninginnedag nu eindelijk eens wat anders te brengen dan de tot dusverre gebruikelijke programma-nummers van optochten, ringrijden en koekhappen, staken de leiders van de toneelvereniging de hoofden bijeen.

  Meppeler Courant,

  Na de Oranjebitter in het kader van de aubade op Koninginnedag zei de nummer 29 van de VVD [...] moe te zijn van het 'haalt'ie het wel of niet-principe', dat zijn campagnewerk voor de VVD domineerde.

  Meppeler Courant,

  Op Koninginnedag zag ik eens een echte Angelsaksische regimentsband: 'The Royal Welch Fusiliers Band'.

  Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

  Op Koninginnedag was de jaarlijkse parade voor het gemeentehuis.

  De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

  De vrijmarkten op Koninginnedag worden massaal bezocht.

  http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_ITEM=MFCWDB2F10426F1444148B251C439191B100CX128X70877X6,

  Verder wordt overwogen om in treinen en op stations op Koninginnedag geen bier te verkopen.

  ANP,

  • rond Koninginnedag
  • rondom Koninginnedag

  Wegens de veiligheid kondigt Scholten ook aan dat er rond Koninginnedag geen lang feestweekeinde zal zijn.

  De Telegraaf,

  De Bergklanken verleent ook medewerking aan tal van activiteiten in de gemeenschap: optochten tijdens de zomerfeesten, intocht van Sinterklaas, palmpaasoptocht, festiviteiten rondom Koninginnedag en 5 mei.

  Meppeler Courant,

  Die landen kennen geen decoraties voor hun burgers. Wie er daarentegen verzot op is, kan al heel goed in België terecht. Daar strooien ze ongeveer met lintjes. Wie in eigen land echte gelijkheid zoekt, moet naar de bajes (na een veroordeling is een lintje taboe) of naar het kerkhof (na overlijden wordt een lintje ingenomen). En degenen die ondanks alles toch een onbedwingbare Brustschmerz houden, zij wachten geduldig af of ze volgend jaar rond Koninginnedag onder valse voorwendsels naar een gemeentehuis worden gelokt.

  NRC,

  • tijdens Koninginnedag

  De horeca in Amsterdam is bereid te praten over het schenken van evenementenbier tijdens Koninginnedag.

  de Volkskrant,

  Om in het vervolg rellen te voorkomen zoals in en om het Amsterdamse Centraal Station tijdens Koninginnedag, kondigen de NS maatregelen aan.

  NOS Nieuws,

  De afdeling volleybal van sv Veno uit Vollenhove heeft tijdens Koninginnedag het stratenvolleybaltoernooi gehouden.

  Meppeler Courant,

  • de feestelijkheden van Koninginnedag
  • de viering van Koninginnedag
  • het vieren van Koninginnedag
  • ter gelegenheid van Koninginnedag

  De opzet van de viering van Koninginnedag 1993 was evenals het jaar daarvoor, mede door het goede weer, een groot succes.

  Meppeler Courant,

  Ter gelegenheid van Koninginnedag en de opening van de uitbreiding is de koffie met koek gratis.

  Meppeler Courant,

  Daar zijn de Kuhlmans volgend jaar april in verband met de viering van Koninginnedag met nog een aantal stoommachines uitgenodigd om acte de présence te geven tijdens een miniatuur-stoomfeest.

  Meppeler Courant,

  Met uitzondering van het middagprogramma heeft het bestuur van de Oranjevereniging Zwartsluis het programma voor de feestelijkheden van Koninginnedag 1996 klaar.

  Meppeler Courant,

  Dit betekent dat het grootschalig vieren van Koninginnedag in Meppel en Hoogeveen onder de huidige omstandigheden niet verantwoord is.

  http://www.nlto.nl/,

  • het programma voor Koninginnedag

  De Oranjevereniging in Diever heeft het programma voor Koninginnedag rond.

  Meppeler Courant,

  Het bestuur van de Oranjevereniging Zwartsluis heeft het programma voor Koninginnedag op 29 april, de dodenherdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei rond.

  Meppeler Courant,

  met telwoord erachter


  • Koninginnedag 1966
  • Koninginnedag 1980
  • Koninginnedag 1993
  • Koninginnedag 1998
  • Koninginnedag 2001
  • Koninginnedag 2002
  • Koninginnedag 2003
  • Koninginnedag 30 april

  Op Koninginnedag 1998 is de aftrap gegeven voor een serie activiteiten die door moeten lopen zolang de flat blijft staan.

  http://www.de-wijk-is-van-ons-allemaal.nl/

  Op Koninginnedag 2003 kwam voor het eerst sinds het interview met Bernhard nieuwe informatie over de prinses naar buiten.

  http://www.nos.nl/prinses_juliana/index_2.html?paginas/biografie/,

  Op Koninginnedag 1966 werd hij door de politie opgepakt tijdens een ludieke happening bij Maastrichter Gijs, de tegenhanger van het Amsterdamse Lieverdje.

  NRC,

  Op Koninginnedag 30 april opent Harrie Boerhof zijn nieuwe koffiecorner.

  Meppeler Courant,

  Koninginnedag 2001 liep aan het einde van de dag flink uit de hand. Er braken rellen uit bij het Centraal Station in Amsterdam. Duizenden bezoekers die naar huis wilden, konden door de massale toestroom van reizigers het station niet in.

  ANP,

  Het merkenbureau organiseert in haar pand aan de Haagse Bordewijklaan 15 vanaf 5 februari tot koninginnedag 2002 een tentoonstelling van de Oranje- en Máxima-producten die zijn binnengekomen.

  Nederlands Dagblad,

  De anekdote van de agent die van zijn paard viel en koninginnedag 1980 als de zwartste dag van zijn loopbaan beschouwt.

  NRC,

  De opzet van de viering van Koninginnedag 1993 was evenals het jaar daarvoor, mede door het goede weer, een groot succes.

  Meppeler Courant,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • Koninginnedag en Bevrijdingsdag
  • Koninginnedag en 5 mei

  We hebben nu twee feestdagen, Koninginnedag en Bevrijdingsdag, dat wordt dit jaar groots gevierd.

  Meppeler Courant,

  Traditiegetrouw ligt de piek in de produktie voor de vlaggenfabriek in het begin van het jaar, wanneer detaillisten en inkoopverenigingen zich voorbereiden op Koninginnedag en 5 mei.

  NRC,

  De Bergklanken verleent ook medewerking aan tal van activiteiten in de gemeenschap: optochten tijdens de zomerfeesten, intocht van Sinterklaas, palmpaasoptocht, festiviteiten rondom Koninginnedag en 5 mei.

  Meppeler Courant,

  Om hier op in te haken wil het bestuur van de Meppeler Handels Vereniging met de leden van gedachten wisselen over een winkelopenstelling op zondag 18 juni [...]. Ondersteund door het horeca-evenement kan een dergelijke dag een welkome aanvulling zijn op de twee problematische zaterdagen, Koninginnedag en Bevrijdingsdag.

  Meppeler Courant,

  Jenneke Dijkstra [...] en Joke Vliegenthart leggen namens de stichting Gedenkdagen de laatste hand aan de voorbereidingen van koninginnedag en bevrijdingsdag.

  Meppeler Courant,

  Joke geeft aan dat er vooral gecontroleerd wordt of alles op schema ligt, kleine probleempjes al opgelost zijn, gemaakte afspraken wel worden nagekomen. 'En hoe dichter koninginnedag en bevrijdingsdag naderbij komt, hoe spannender als het wordt'.

  Meppeler Courant,

  De werkdagen tussen Koninginnedag en Bevrijdingsdag worden door veel werknemers benut als extra vrije dagen.

  NRC,

  • Koninginnedag of Prinsjesdag
  • Prinsjesdag en Koninginnedag

  Als ze maar eens in de maand drie of vier dagen naar haar nicht in Enschede kon gaan en als die nicht ook een paar dagen - bijvoorbeeld op Koninginnedag of Prinsjesdag - mocht komen logeren, dan was ze tevreden.

  Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

  Want behalve professionaliteit en effectiviteit staan discretie en oog voor privacy voorop bij de DKDB. Zij zorgen voor een vlekkeloos verloop van bijvoorbeeld Prinsjesdag en Koninginnedag.

  http://www.klpd.nl/

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen