ME


A - politie-eenheid

ME 1.0

((vooral) in Nederland)

speciaal uitgeruste en snel verplaatsbare politie-eenheid in Nederland, die ingezet wordt bij ongeregelheden of ter voorkoming van ongeregeldheden; mobiele eenheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


De ME…

is een eenheid; is een groep

 • [Uiterlijk] bestaat uit politiemensen die uitgerust zijn met een persoonlijk pantser, een gummiknuppel, een schild en een helm
 • [Organisatie of instelling] is een eenheid bij de Nederlandse politie
 • [Functie] dient als bijzondere interventie-eenheid bij of ter voorkoming van rellen en andere ongeregeldheden; functioneert als oproerpolitie
 • [Plaats] treedt op in Nederland

Algemene voorbeelden


Volgens politiewoordvoerder K. Wilting is er traangas nodig geweest om de groep, circa 250 man groot, in bedwang te krijgen. Na een aantal charges werd het weer betrekkelijk rustig op het Leidseplein. De ME is niettemin paraat gebleven.

Meppeler Courant,

Een van de afspraken was dat de optocht wel door de ambassadebuurt mocht voeren, maar niet langs de Indonesische ambassade omdat daar vijf jaar gelden ook rellen uitbraken. Toen dat toch werd geprobeerd, hebben politie en ordebewaarders van de Molukkers zelf dat proberen te verhinderen. Daarbij ontstonden de ongeregeldheden, waarbij de ME met ruim driehonderd mensen optrad.

NRC,

Speciale vaste evenemententeams treden op bij ordeverstoringen, terwijl vliegende brigades van ME-leden overal in de regio bijstand kunnen verlenen. De ME treedt pas grootschalig op als het niet meer anders kan.

ANP,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


B - ziekte

ME 1.0

(verouderend)

myalgische encefalomyelitis, een ziekte die onder andere gekenmerkt wordt door ernstige chronische vermoeidheid; ernstige vermoeiheidsklachten die langer dan zes maanden aanhouden en waarvoor geen duidelijke verklaring is; chronischevermoeidheidssyndroom; CVS

Semagram (extra betekenisinformatie)


ME…

is een ziekte

   Hoofdsemagram: CVS


   Algemene voorbeelden


   Algemeen wordt gesteld dat er sprake is van ME/CVS als iemand minstens zes maanden last heeft van aanhoudende of steeds terugkerende vermoeidheid, waarvoor geen lichamelijke verklaring is. Die vermoeidheid moet nieuw zijn, mag niet het gevolg zijn van een voortdurende inspanning, verbetert nauwelijks met rust en beperkt het functioneren ernstig. Bijkomende voorwaarde voor de diagnose ME/CVS is dat die vermoeidheid gepaard gaat met minstens vier van de volgende symptomen: verslechtering van het geheugen of het concentratievermogen, keelpijn, gevoelige hals- of okselklieren, spierpijn, gewrichtspijnen, hoofdpijn, niet-verfrissende slaap, na inspanning een gevoel van uitputting gedurende 24 uur of langer.

   http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/chronisch-vermoeidheidssyndroom

   Uitgangspunt is dat langdurig moe zijn, ook al is het wellicht geheel niet somatisch, een zeer invaliderend gevoel is. Het expliciet praten over hoe in de contacten de klachten benoemd worden is zinvol: als 'ME' als 'chronische vermoeidheid', of als de vervelende klachten die beperkingen geven.

   http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

   Bij ME/CVS bent u langer dan 6 maanden ernstig vermoeid.

   https://www.thuisarts.nl/chronisch-vermoeidheid-syndroom/ik-heb-chronisch-vermoeidheidssyndroom#:~:text=De%20ziekte%20wordt%20ook%20wel,ziekte%20ernstig%20en%20langdurig%20is.

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen