Maaswater


Maaswater 1.0

water dat zich in de rivier de Maas bevindt; water van de rivier de Maas: ook: hoeveelheid water van de rivier de Maas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Maaswater…

is water; is een stof

  • [Geheel] is het water van de rivier de Maas
  • [Functie] dient als natuurlijke leefomgeving voor dieren en voor de scheepvaart, maar wordt ook gebruikt om er drinkwater van te maken

    Hoofdsemagram: water


    Algemene voorbeelden


    Rijkswaterstaat verwacht vanavond een stand van 45,80 meter bij de stuw van Borgharen en sluit daarna een verdere stijging niet uit. Daarmee komt het Maaswater opnieuw in de buurt van de recordhoogte van Kerstmis 1993, toen een peil van 45,87 werd bereikt.

    NRC,

    Met de Maas in Zuid- en Midden-Limburg is het anders gesteld. Daar is geen sprake van uiterwaarden, maar van een breed dal dat volstroomt. Ook is Maaswater in menig opzicht vuiler dan Rijnwater doordat het saneringsproces langs deze rivier nog maar aarzelend op gang komt. Het slib dat nu in de Maasvallei neerslaat, behoort tot klasse 3: matig verontreinigd.

    NRC,

    Hij twijfelt: moet hij achter haar aan springen. Nee, de stroming is te sterk, het Maaswater te koud. De auto drijft snel af. Bas rent parallel aan de nog drijvende auto op de Maasdijk in Smeermaas. Roept zijn buurvrouw nog instructies toe: doe de deur open, maak je riem los.

    De Limburger,

    Het beleidsteam in Susteren besloot de dijk niet rondom het hele kerkdorp door te trekken, want dan zal het Maaswater terugkaatsen naar Illikhoven. De een zijn dijk is hier de ander zijn overstroming.

    NRC,

    In Taverne Square toont cafébaas Farinola de laagste verdieping van zijn huis. Maaswater klotst tegen het fornuis, dat te zwaar was om snel naar boven te tillen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • bevatten
    • bereiken
    • (landinwaarts) stromen
    • niet weg kunnen

    Waterwinningbedrijf Brabantsche Biesbosch (WBB) heeft de inname van water uit de Maas gestaakt. Het Maaswater bevat zoveel slibdeeltjes dat de limiet van 75 'troebelingseenheden' is overschreden.

    NRC,

    Het Maaswater bij Borgharen bereikte vanmorgen een hoogste stand van 45.73 meter boven NAP, zestien centimeter lager dan in 1993.

    NRC,

    Bij de verstevigingswerken van de bestaande winterdijken werden de beken, die uitmonden in de Maas, voorzien van een terugslagklep zodat het Maaswater niet via de beekbedding landinwaarts kan stromen.

    De Standaard,

    Ze wijst naar de Nederlandse oever. Daar is het Maaswater landinwaarts gestroomd en zijn de huizen verlaten.

    NRC,

    Dat de dijken van de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal aan de Maaszijde doorbraken kwam dan ook doorgaans door Waalwater dat de Maasbedding ingestroomd was, waardoor het Maaswater niet weg kon.

    NRC,

    • dalen
    • (nog) hoger staan
    • te hoog staan
    • stijgen
    • zakken

    In Dinant, een van de zwaarst getroffen steden in België, daalde het Maaswater vannacht met 20 centimeter.

    NRC,

    In midden-Limburg werken grote grintgaten al als een soort overlaat door hun komberging. Waren zij er niet geweest dan zou het Maaswater er vermoedelijk nog hoger hebben gestaan.

    NRC,

    In de afgelopen weken, toen het Maaswater te hoog rond Oeteldonk stond, hebben zij waar kunnen maken waar ze al tijden van beticht worden: zakken vullen.

    NRC,

    Bij Borgharen daalt het Maaswater nu met 30 centimeter per etmaal.

    NRC,

    Maaswater stijgt vannacht tot boven kritische grens. De waterstand in de Maas stijgt als gevolg van zware regenval in de Ardennen zo snel dat vanavond bij de stuw van Borgharen de kritische grens van 45 meter boven NAP wordt bereikt. Bij die stand komen in de dorpen Borgharen en Itteren de eerste huizen onder water te staan.

    NRC,

    Het Maaswater, hier ter hoogte van Itteren, zakt sinds vanmorgen zes uur met 1 centimeter per uur.

    NRC,

    als object bij een werkwoord


    • het Maaswater naar de zuiveringsinstallatie pompen

    De aanleg van de ongeveer 55 kilometer lange Bergambachtleiding, die het Maaswater naar de zuiveringsinstallatie in Wassenaar moet pompen, begon medio 1992.

    NRC,

    • de Maaswateren verkennen

    Geniet het hele jaar door van de rust en de natuur van het Midden-Limburgse platteland en verken het groene achterland en de Maaswateren. De fiets- en wandelknooppunten-routes grenzen pal aan onze vakantiehuisjes.

    https://vvvmiddenlimburg.nl/nl/locatie/op-kapittelsbos-0

    met adjectief ervoor


    • radioactief Maaswater
    • schoner Maaswater
    • voldoende Maaswater

    Nederland wil zekerheid over radioactief Maaswater. De Nederlandse premier Wim Kok heeft in zijn residentie het Catshuis, de Waalse minister-president Robert Collignon ontvangen. Het bezoek verliep in een opperbeste sfeer, maar op een persconferentie zei de Nederlandse premier dat hij het allergrootste belang hecht aan een waarschuwingssysteem op de Maas, dat lozingen van radioactief afvalwater uit (Waalse) kernreactoren meteen aan Nederland meldt. Die meting maakt deel uit van de Maasverdragen, die de Nederlandse staat en het Gewest Wallonië sloten.

    De Standaard,

    Eind maart gaf de Nederlandse regering na achttien jaar onderhandelen haar pogingen op met België een verdrag te sluiten over schoner Maaswater, in ruil voor een diepere Westerschelde.

    NRC,

    Enerzijds wezen de Walen met milieu-argumenten de bouw af van stuwmeren in het Maasbekken, die bij droogte Nederland toch voldoende Maaswater zouden kunnen verschaffen. Anderzijds bleef Wallonië ongevoelig voor de ecologische argumentatie om de Maas minder te vervuilen zodat Nederland er drinkwater van zou kunnen maken.

    De Standaard,

    • de Nederlandse Maaswateren

    Vanwege de benedenstroomse ligging is het bereiken van een goede ecologische toestand in de Nederlandse Maaswateren mede afhankelijk van de inspanningen die de bovenstrooms gelegen landen leveren om lozingen te verminderen en de waterkwaliteit te verbeteren. Inzicht in de effectiviteit van maatregelen in Nederland en in de bovenstroomse landen is uitermate belangrijk.

    https://www.waterkwaliteitsportaal.nl › General › DownloadFile › Art_5_rapportage_maasstroomgebied. pdf,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • stijgend Maaswater
    • het stijgende Maaswater
    • wassend Maaswater

    De zee werd in het westen beteugeld met prestigieuze stormvloedkeringen tegen de springvloed, maar in 't zuiden moeten ze het maar doen met zandzakjes tegen gestadig stijgend Maaswater.

    NRC,

    Foto: Inwoners van Itteren kijken naar het stijgende Maaswater, dat vanochtend een hoogte bereikte van 45,14 meter.

    NRC,

    Aan wassend Maaswater is best te wennen, ook binnenshuis.

    NRC,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • het verontreinigde Maaswater

    De spaarbekkens in de Biesbosch zijn eerder, tussen begin mei en half juli dit jaar, gesloten geweest als gevolg van het verontreinigde Maaswater.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • het Maaswater bij Borgharen
    • het Maaswater bij Eijsden

    Het Maaswater bij Borgharen in Limburg zou in de loop van vandaag onder 45 meter boven NAP komen.

    NRC,

    Wallonië wil de kwaliteit van het Maaswater op zichzelf wel verbeteren, maar heeft er minder belang bij dan Nederland: "U moet goed begrijpen dat vijf miljoen Vlamingen en Nederlanders dankzij onze inspanningen goedkoop aan hun drinkwater komen, terwijl wij zelf ons drinkwater ten koste van dure maatregelen uit de Ardennen moeten halen", zei minister Lutgen vorig jaar, toen het Maaswater bij Eijsden weer eens was verontreinigd met gif, ditmaal pyridine.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • dijken tegen het Maaswater

    De burgemeester van Stein legt uit dat het nog twee jaar duurt voordat de provincie kan beginnen met de aanleg van tijdelijke dijken tegen het Maaswater.

    NRC,

    • de afvloeiing van het Maaswater
    • de afvoer van Maaswater
    • het beheersbaar maken van het Maaswater
    • de druk van het Maaswater
    • de inname van Maaswater
    • de innamestops van Maaswater
    • de kwaliteit van het Maaswater
    • kwaliteitsmetingen van het Maaswater
    • radioactiviteit van het Maaswater
    • de schoonmaak van het Maaswater
    • de stand van het Maaswater
    • vervuiling van het Maaswater

    Door de verbeterde afvloeiing van het Maaswater verloor de Beerse Overlaat zijn betekenis.

    NRC,

    Onder de 'Waterverdragen' vallen ook de akkoorden over de afvoer van Maaswater naar Nederland en over verbetering van de kwaliteit van het Maas- en Scheldewater.

    NRC,

    Eigenlijk zou pas in 1997 worden begonnen met het beheersbaar maken van het Maaswater maar de situatie in Limburg vraagt volgens Jorritsma om snellere actie.

    NRC,

    Vijf wijken in Maasticht lopen gevaar op korte termijn onder water te lopen als gevolg van grondwater dat omhoog wordt gestuwd door de druk van het Maaswater.

    NRC,

    Het Waterwinningsbedrijf Brabantse Biesbosch stopt door de verontreiniging morgen met de inname van Maaswater dat bestemd is voor drinkwater. Het waterwinningsbedrijf verwacht dat vrijdag de eerste golf vervuild water de Biesbosch bereikt.

    NRC,

    In 1992 en 1993 leidde een overmaat van diuron tot innamestops van Maaswater. De 'grauwsluier' van bestrijdingsmiddelen kost volgens de Vereniging van Exploitanten van Waterleidingbedrijven in Nederland (VEWIN) jaarlijks ongeveer 200 miljoen gulden aan onderzoek en zuivering van drinkwater.

    http://www.c3.nl/evv/c3-evbestrijding.pdf,

    Over de kwaliteit van het Maaswater, jarenlang een twistpunt tussen Nederland en Wallonië, werd niet gesproken.

    NRC,

    Wallonië wil de kwaliteit van het Maaswater op zichzelf wel verbeteren, maar heeft er minder belang bij dan Nederland: "U moet goed begrijpen dat vijf miljoen Vlamingen en Nederlanders dankzij onze inspanningen goedkoop aan hun drinkwater komen, terwijl wij zelf ons drinkwater ten koste van dure maatregelen uit de Ardennen moeten halen", zei minister Lutgen vorig jaar, toen het Maaswater bij Eijsden weer eens was verontreinigd met gif, ditmaal pyridine.

    NRC,

    De onderzoekers van het Rotterdamse project komen tot deze conclusies op grond van kwaliteitsmetingen van het Maaswater in vier gebieden in Nederland.

    Meppeler Courant,

    In Nederland zou een lichte radioaktiviteit van het Maaswater vastgesteld zijn, de voorwaardelijke wijs, geen bronvermelding, het zou te wijten zijn aan de atoomcentrale van Chooz, in Frankrijk.

    Berthold 1200, Paul Koeck,

    Eindelijk heeft de Nederlandse regering dan toch de plannen voor waterverdragen met België ontkoppeld. In gewoon Nederlands betekent dit, dat de verdieping van de Westerschelde niet meer afhankelijk wordt gemaakt van de schoonmaak van het Maaswater in Wallonië.

    NRC,

    Vrees voor water Ardennen; Onzekerheid over stand van het Maaswater. De waterstand van de Maas heeft vannacht bij de stuw in Borgharen een hoogste peil bereikt van 45.05 meter boven NAP. Dat was 25 centimeter lager dan gisteren lange tijd door Rijkswaterstaat werd voorspeld.

    NRC,

    Zo bevroor de Maas tijdens de strenge winters tot 1890 van de Ardennen tot de Vogezen. De ijsschotsen dreven stroomafwaarts tot Maastricht, waar de zich opstapelden tegen de bruggen. Ze stapelden zich steeds hoger op, totdat de zelfs boven op de bruggen terecht kwamen. Dan rukten de genietroepen uit om het ijs op te blazen. Nu hoeven we voor dergelijk natuurgeweld niet echt meer te vrezen, vanwege de thermische vervuiling van het Maaswater, en de diverse stuwen die op de Maas gebouwd zijn.

    http://www.ping.be/buysen/geologie.html

    • van Maaswater drinkwater maken

    Ook Wallonië maakt drinkwater van Maaswater. Maar de Walen doen dat kort na de Franse grens; stroomopwaarts van de grote vervuiling door de Waalse steden en de industrie.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • golven Maaswater

    In Well, ten noordoosten van Venlo, was Van Aartsen er getuige van hoe de eerste golven Maaswater het bedrijf van een chrysantenteler binnendrongen.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • Maaswater en Waalwater

    Hier in het gebied van de Biesbosch, komen het Maas- en Waalwater samen, en de bulk van de Maas is nog evenmin gearriveerd.

    NRC,

    • Rijnwater en Maaswater

    Eigen metingen van de samenstelling van Rijn- en Maaswater vormen een van de kernpunten van de RIWA-activiteiten.

    http://www.riwa.org/home.asp?pid=95

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen