Morgenland


Morgenland 1.0

land of gebied in het oosten, gezien vanuit Europa als de plaats waar de zon opkomt; specifieker vaak ook in toepassing op het gebied ten oosten van de Middellandse Zee met inbegrip van Klein-Azië, dan wel op Azië in het algemeen

Semagram


Het Morgenland…

is een land of gebied

 • [Positie] ligt oostelijk
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het deel van de wereld waar de zon 's morgens opkomt, gezien vanuit het westen

  Algemene voorbeelden


  Vooral de onbemiddelden onder de ridders, verarmde landadel en tweede en derde zonen zonder reële toekomst, raakten enthousiast voor het idee achter de kruistochten - ook omdat zij op een rijke buit in het Morgenland hoopten.

  http://home.uni-one.nl/nuovavoce/ZinGvolGeweld/Kruistochten/Kruistochten.html,

  Het Morgenland heeft zowel het Avondland als de Nieuwe Wereld opzij geschoven in de race naar de hemel. Voor de nieuwste wolkenkrabbers moet je vandaag in Azië zijn.

  De Standaard,

  Het Morgenland lijkt nu de toekomst te hebben. Shanghai is the place to be, in plaats van Londen of New York. Terwijl de Aziatische landen en andere opkomende economieën uitbundig groeien [...], zien de westerse landen tot hun afgrijzen de groei stagneren.

  www.rijnland-weblog.nl/.../1152-VOK-20100430_section1_page030...,

  De richtingaanwijzer is geïnspireerd door een illustratie, naar een tekening van Holbein de jongere, die de weg wijst aan een pelgrim. De pelgrim is op weg naar het oosten, het morgenland.

  http://drenthekunstbreed.nl/kunst/kunstwerk.asp?G=4&id=685&meer=1,

  Een constante in het werk van Karel van het Reve tot 1989 is zijn idee dat het Communisme geen stand kan houden. Decennia eerder al kende hij niemand in Rusland die er nog in geloofde, behalve de carrièristen. Het titelstuk in De ondergang van het morgenland dateert uit 1990.

  http://boeklog.info/2011/09/12/ondergang-van-het-morgenland/,

  Hoe genuanceerd de kennis van zulke in de hoogste wijsheid ingewijde heidenen was, blijkt uit het feit dat ze in staat waren het tijdstip in de sterren te lezen waarop Christus als mens geboren zou worden. De drie wijzen uit het morgenland waren leerlingen van Zarathoestra.

  http://www.willehalm.nl/willemvanoranjeendegraal/willehalmenarabel.htm

  Heinrich Heine vergeleek een koetsier die bei Nacht und Nebel zijn weg kon vinden over de heide met de koopman die de oude karavaanwegen van het Morgenland kent.

  Het onvermogen, Giovanni Peirs,