NAVO-bondgenoot


NAVO-bondgenoot 1.0

bondgenoot binnen de NAVO

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een NAVO-bondgenoot…

is een bondgenoot

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een bondgenoot binnen de NAVO

    Algemene voorbeelden


    Portugal is NAVO-bondgenoot van het eerste uur en sinds 1986 lid van de Europese Unie.

    http://portugal.nlambassade.org/organization/afdelingen/politiek/meer-informatie.html

    Griekenland onder het kolonelsbewind, in onderstaand rijtje genoemd, kreeg wel de vrijheid om zich zelfs tegen een NAVO-bondgenoot, Turkije, te keren.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Vazalstaat

    De Navo-bondgenoten hebben de jongste toenadering van Frankrijk tot de militaire strukturen van de Verdragsorganizatie unaniem verwelkomd, zo is woensdag van Navo-bronnen vernomen.

    De Standaard,

    Willy Brandts Ostpolitik werd door de Navo-bondgenoten argwanend bekeken, niet in het minst omdat de zelfstandige rol van West-Duitsland in Europa associaties opriep met het verleden.

    NRC,

    Het Amerikaanse optreden werd bij de Navo-bondgenoten op gemengde gevoelens onthaald.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een belangrijke NAVO-bondgenoot
    • een trouwe NAVO-bondgenoot

    De Turkse premier Tayyip Erdogan ontwikkelt zich steeds meer tot de leider van het Midden-Oosten en is een belangrijke NAVO-bondgenoot in het gebied.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3130341/2012/01/20/Obama-noemt-zijn-5-beste-politieke-vrienden-Mark-Rutte-zit-er-niet-bij.dhtml,

    De druk op Nederland is groot. Nederland zou als trouwe NAVO-bondgenoot van het eerste uur niet mogen afhaken.

    http://www.thuisfrontafdeling.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=10752:nederland-heeft-wat-goed-te-maken-bij-navo-&Itemid=201,

    Ze wijst erop dat Turkije al 40 jaar een trouwe Navo-bondgenoot is.

    De Standaard,

    Waarom ook zouden de Kosovaren door de grootmachten anders bekeken worden dan bijvoorbeeld de Koerden, wiens even brutale onderdrukking door Turkije door de vingers wordt gezien omdat Turkije een belangrijke Navo-bondgenoot is.

    http://www.lsp-mas.be/lsp/archief/99/184/poging2.html,

    • een Europese NAVO-bondgenoot

    Achja, de Belgen, lekkere bondgenoot is dat. Geen gevechtseenheden; weigert munitie te leveren als een Europese NAVO-bondgenoot in oorlog met munitietekorten kampt.

    http://forum.zwaremetalen.com/forum_topic/3652907/25,

    Deze uitdaging van Gingrich en van Clintons handelsgezant Mickey Kantor zouden de Europese Navo-bondgenoten moeten aannemen.

    NRC,

    met eigennaam


    • NAVO-bondgenoot Frankrijk
    • NAVO-bondgenoot Griekenland
    • NAVO-bondgenoot Portugal
    • NAVO-bondgenoot Turkije

    De Litouwse minister van Defensie Rasa Jukneviciene had felle kritiek op het besluit van NAVO-bondgenoot Frankrijk deze 'zeer complexe aanvalswapens' te leveren aan een 'land waarvan we niet zeker kunnen zijn van het democratische gehalte'.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/1524866/2010/12/30/Buren-Rusland-boos-op-Fransen.dhtml,

    NAVO-bondgenoot Portugal. Angola jaren '60: een 'Dandanda', een hergroeperingskamp waar Angolezen werden samengedreven om 'beschermd' te worden door het Portugese koloniale leger. Bruut optreden van de Portugezen veranderde vele Dandandas in haarden van nationalistisch verzet Minder begrip was er inmiddels voor het Portugese koloniale beleid in Afrika. Ook de Nederlandse kabinetten keurden dit af. Toch werd ook hier de dialoog met de NAVO-bondgenoot verkozen boven de sancties en andere 'extreme' maatregelen zoals die werden voorgesteld in VN-resoluties.

    http://archive.niza.nl/detail_page.phtml?&username=guest@niza.nl&password=9999&groups=NIZA&workgroup=&text10=60erjaren3&nav=n2i

    Oorlogsschepen van de Navo-bondgenoten Griekenland en Turkije patrouilleerden gisteren rond een betwist rotseiland, dat overwegend geiten en konijnen herbergt.

    De Standaard,