NRA


NRA 1.0

afbeelding

Bron: Bjoertvedt
( CC BY-SA 3.0 )

(Engels) National Rifle Association, letterlijk 'Nationale Wapen Associatie'; Amerikaanse non-gouvernementele organisatie die, met een beroep op de grondwet, het eigenwapenbezit propageert en geldt als een machtige organisatie met veel politieke invloed

Semagram (extra betekenisinformatie)


De NRA…

is een organisatie

  • [Functie] propogeert het eigenwapenbezit in Amerika en komt op voor de belangen van eigenaars van wapens en die van de wapenfabrikanten
  • [Plaats] heeft zijn hoofdkwartier in Fairfax, Virginia
  • [Tijd] is opgericht in 1871
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een invloedrijk orgaan met veel politieke invloed
  • [Legitimiteit] is door de VN erkend als non-gouvernementele organisatie

Algemene voorbeelden


De NRA (4 miljoen leden) heeft veel politieke invloed en beroept zich steevast op het tweede amendement op de Amerikaanse grondwet, een artikel uit 1791, dat burgers het recht geeft om wapens te bezitten en te dragen voor zelfbescherming.

http://www.bnr.nl/topic/politiek/564153-1212/wij-van-de-wapenlobby-adviseren....-meer-wapens,

De NRA (National Rifle Association) hield zich stil in de dagen na het bloedbad op de Sandy Hooks Elementary School, tot vrijdag. Dat was precies een week na de schietpartij en op de dag dat de slachtoffers werden herdacht met een minuut stilte.

http://www.haarlemsdagblad.nl/algemeen/buitenland/article19736793.ece/Ongeloof-in-Newtown-over-oplossing-NRA?lref=vplr,

Volgens Wayne LaPierre, de vicepresident van de National Rifle Association (NRA), moeten er gewapende bewakers komen op scholen. "Het enige wat een slechterik met een wapen kan stoppen, is een goed persoon met een wapen."

http://www.bnr.nl/topic/politiek/564153-1212/wij-van-de-wapenlobby-adviseren....-meer-wapens,

De National Rifle Association (NRA) wordt door de VN erkend als niet-gouvernementele organisatie (ngo). De NRA is de grootste wapenlobby van de Verenigde Staten. De vereniging vindt wapenbezit een mensenrecht. Door de erkenning mag de kersverse ngo als waarnemer deelnemen aan vergaderingen van bepaalde VN-organen.

De Standaard,

Een Congreslid dat zich de woede van de NRA op de hals haalt, kan een gemene negatieve reclamecampagne op de televisie verwachten.

NRC,

Veroordeelde criminelen en geestelijk gestoorden mogen geen vuurwapen kopen. Over de wet is zes jaar gedebatteerd. Onder druk van de National Rifle Association (NRA), de invloedrijke vuurwapenlobby, is het voorstel zodanig veranderd dat de wachtperiode van vijf dagen over vijf jaar wordt opgeheven.

NRC,

"De NRA wordt gesteund door wapenfabrikanten en hoort dus niet thuis in de wereldorganisatie", meent Susannah Dyer van de British American Security Information Council (BASIC) in Washington.

De Standaard,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


NRA 2.0

(media, communicatie en telecommunicatie; business, economie en financiën; geschiedenis; (vooral) in Nederland)

Nederlands Reclame Archief; Nederlandse stichting die kennis vergaarde en materiaal beheerde over reclame-uitingen en de geschiedenis daarvan
In 2001 is NRA (opgericht in 1981) gefuseerd met het Nederlands Reclame Museum (opgericht in 1975) en werd Het Reclame Arsenaal (HRA) de nieuwe naam.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het NRA…

is een organisatie

  • [Functie] verzamelde kennis en gegevens over reclame-uitingen en de reclamegeschiedenis
  • [Plaats] was gevestigd in Amsterdam
  • [Tijd] werd opgericht in 1981 en is in 2001 gefuseerd met het Nederlands Reclame Museum, waarna Het Reclame Arsenaal (HRA) de nieuwe naam werd

    Algemene voorbeelden


    De Stichting Nederlands Reclame Archief (NRA) te Amsterdam wil een platform en kenniscentrum zijn op het gebied van reclame-uitingen en reclamegeschiedenis. Het archief verzamelt en beheert collecties die toegankelijk worden gemaakt via digitale systemen, publicaties en exposities.

    http://old.cultuur.nl/files/pdf/advies/BKV-059.pdf,

    De voorgenomen fusie tussen het Nederlands Reclame Museum (NRM) en het Nederlands Reclame Archief (NRA) gaat door en de nieuwe naam wordt Het Reclame Arsenaal (HRA). De twee verenigingen, wiens activiteiten elkaar deels overlapten, leken elkaar in ieder geval voor het grote publiek in het vaarwater te zitten. Het NRA komt voort uit verzamelaarskringen, het NRM is een initiatief van de reclamewereld.

    http://www.adformatie.nl/nieuws/bericht/nrm-en-nra-samen-in-het-reclame-arsenaal/,

    Reclame is een belangrijke uiting van cultuur. Onderzoek op dit terrein vindt de Raad dan ook zinvol. Eerdere ervaringen van het NRA hebben echter aangetoond hoe noodzakelijk afstemming en samenwerking met andere instellingen is om de onderzoeksresultaten daadwerkelijk en met succes in te kunnen zetten voor functies als presentatie, informatie en educatie.

    http://old.cultuur.nl/files/pdf/advies/BKV-059.pdf,

    De betrokkenheid van de kunstpraktijk blijkt onder andere uit de deelname van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpen (NAGO) en het Nederlands Reclame Archief (NRA) aan dit project.

    http://www.hku.nl/pub/hku_onderzoek/pdf/entropy%20.pdf

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    NRA 3.0

    (sport en recreatie; (vooral) in Nederland)

    Nederlandse Racquetball Associatie; Nederlandse bond voor de racquetballsport

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    De NRA…

    is een sportbond; is een organisatie

    • [Functie] behartigt de belangen van mensen die actief zijn in de racquetballsport
    • [Plaats] is gevestigd in Leidschendam
    • [Tijd] is opgericht in 1978

      Algemene voorbeelden


      De Nederlandse Racketball Associatie (NRA) is de overkoepelende organisatie voor racketball. Deze sport is afkomstig uit de Verenigde Staten en in Nederland relatief weinig bekend. Het doel van de NRA is het beoefenen van de sport racketball in Nederland te stimuleren. De NRA is lid van het NOC*NSF.

      http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Racquetball-1.htm,

      Racquetball is in Amerika een populaire racketsport, maar in Nederland is de sport nog niet erg bekend. Dat komt omdat er weinig verenigingen en banen zijn. Het spel vereist een grotere ruimte dan een squashbaan en de bal stuitert harder. Om zo efficiënt mogelijk banen te kunnen bouwen, heeft ingenieursbureau Arcadis voor de NRA een baanexploitatieonderzoek gestart. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan de NRA eigenaren van sportcentra overtuigen om één of meerdere racquetball-banen aan te leggen.

      http://www.sportenzaken.nl/adviestrajecten/opzetten_communicatiestrategie_en_investeringsplan.html

      De bal onderscheidt racquetball van andere racketsporten en wordt dus ingezet om het spel te promoten. Daarnaast hanteert de NRA de leus "Fitness in a game". Racquetball heeft veel overeenkomsten met fitness. Een partij racquetball spelen komt overeen met een goede cardio oefening in de sportschool. De NRA denkt dat het spelelement een toegevoegde waarde heeft. Men doet dus een fitness oefening in combinatie met een leuk spel.

      http://www.racquetball.nl/plannen.html

      De NRA noemt in haar topsportbeleid "de Nederlandse selectie" en "het Nederlands team". De spelers uit de Nederlandse selectie (maximaal 8 heren/maximaal 8 dames) hebben zich geplaatst voor de selectie door te voldoen aan het selectiereglement. Het Nederlands team (maximaal 4 heren/maximaal 4 dames) is hiervan een deelverzameling.

      http://www.racquetball.nl/topsport.html

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen