NT1'er


NT1'er 1.0

iemand die het Nederlands als moedertaal heeft en onderwijs volgt om die taal beter te leren beheersen; cursist van een NT1-cursus; leerling in het NT1-onderwijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een NT1'er…

is een leerling; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft het Nederlands als moedertaal
  • [Activiteit of handeling] volgt onderwijs in zijn moedertaal Nederlands

    Algemene voorbeelden


    Er zijn 32 allochtone cursisten (NT2'ers) (22 hebben een taalcoach, 10 nog niet) en 1 autochtone (NT1'er) cursist ingeschreven. Er zijn 17 gecertificeerde taalcoaches.

    https://ris.dalfsen.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2014/20-oktober/19:30/Spreekrecht-burgers/2---Spreekrecht-burgers--dhr-Kok--Laaggeletterdheid--Inspraak-en-informatie--20141017.pdf,

    Op landelijkehuisstijl.nl vind je verschillende communicatiemiddelen om de doelgroep (NT1) te laten weten dat laaggeletterden bij de bibliotheek terecht kunnen voor het verbeteren van hun taalvaardigheid. Ook de secundaire doelgroep (sociale omgeving van de NT1'ers) wordt aangesproken via verschillende middelen.

    https://www.cubiss.nl/actueel/landelijke-campagne-de-bibliotheek-en-basisvaardigheden,

    Het Leerhuis was met name bedoeld voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, bijna alleen NT2'ers - die verplicht zijn om dit aanbod te volgen. Inmiddels is iedereen welkom. Met deze twee voorbeelden zie je duidelijk een lokaal accentverschil. Culemborg zet in op een ruim aanbod dat de hele week toegankelijk is. Zij gaan nu onderzoeken hoe ze de NT1'er beter kunnen bereiken.

    http://www.bibliotheekenbasisvaardigheden.nl/interviews/-het-digitaalhuis--plavei-het-pad-en-laat-samenwerking-ontstaan-.html

    De zeven verhalen, gebaseerd op interviews, zullen voor veel anderstaligen herkenbaar zijn. Voor Nederlandstalige deelnemers zijn ze misschien juist verrijkend. Zelfstandig te lezen door NT1'ers vanaf 1F en door geletterde NT'ers vanaf A2. Met een slag om de arm: ook zelfstandig te lezen door laaggeletterde NT2'ers (op weg naar) Alfa C, mits mondeling (!) minimaal op niveau A2.

    http://taalhuis.nl/adviescollectie/leesboeken/welkom-nederland

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • NT1'ers en NT2'ers

    CINOP en TNO laten in deze proeverij zien, hoe zij NT1'ers en NT2'ers hebben laten participeren in hun onderzoek naar de problemen die cursisten ervaren tijdens het dagelijks leven. Dit deden ze via een bijzondere onderzoeksinstrument, de cultural probe.

    http://www.coach2move.nl/bvnt2/programmaboek%20website.pdf