NVJ


NVJ 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; business, economie en financiën; (vooral) in Nederland)

Nederlandse Vereniging van Journalisten

Semagram (extra betekenisinformatie)


De NVJ…

is een brancheorganisatie; is een werknemersorganisatie

      Algemene voorbeelden


      De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het maar niks. Maar Renswoude is dik tevreden en begrijpt de ophef niet. De gemeente huurt sinds vorig jaar een freelancejournalist in om over raads- en commissievergaderingen te schrijven. Volgens de NVJ staat deze constructie onafhankelijke journalistiek in de weg.

      de Volkskrant,

      De NVJ behartigt materiële en immateriële belangen. Bovendien heeft zij een ideële doelstelling: bescherming van de persvrijheid en de bevordering van een hoogstaande beroepsuitoefening. Het gaat de NVJ dus om uw materiële positie èn om het journalistieke vak. Een greep uit de activiteiten: Cao's afsluiten, freelance tarieven vastleggen. Beschermen van het auteursrecht van journalisten en programmamakers. Opkomen voor individuele leden die in moeilijkheden zijn geraakt en voor redacties die in de knel zitten. Pal staan voor persvrijheid en voor het recht van de burger op informatie. Meedenken over een verantwoord mediabeleid voor gedrukte pers en omroep. Bevorderen van opleidingsmogelijkheden en een hoogstaande beoefening van het beroep. Rechtstreekse dienstverlening aan actieve journalisten, bijvoorbeeld in ramp- of oorlogsgebieden.

      http://www.villamedia.nl/nvj/nieuws/index.htm

      Na het drama in Ulvenhout riep de psychotraumatoloog professor W. Wolters de media uitdrukkelijk op om gedurende zes maanden niet te berichten over ouders die hun kinderen doodden. Ook bepleitte hij onderzoek naar de oorzaken van kindermoorden en de invloed die de media daarop hebben uitgeoefend. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) verwierp dat idee.

      De Standaard,

      Ron Abram, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) categoriseert de kritiek van Albayrak als schieten op de boodschapper. "Door de bank genomen vind ik de berichtgeving in Nederlandse media juist zeer correct," zegt Abram.

      NRC,

      Villamedia, een door de NVJ gefinancierde website, is een dagelijks geactualiseerde journalistieke nieuws- en servicesite die veel wordt geraadpleegd, overigens niet alleen door journalisten maar door velen die zich met media bezighouden.

      http://www.bedrijfsfondspers.nl/PersBerichten-Zien.cfm?ID=62,

      Ieder NVJ-lid heeft recht op bijstand. U kunt voor rechtshulp terecht: in arbeidsconflicten bij auteursrechtgeschillen; bij geldvorderingen (freelancers) voor belastingadviezen; bij belemmering in de uitoefening van uw beroep; voor een eerste advies in andere civiele kwesties. Eerste hulp verlenen de juristen van de NVJ. Maar u heeft ook recht op bijstand van de advocaten van de NVJ en zonodig van externe advocaten.

      http://www.villamedia.nl/nvj/nieuws/index.htm

      De NVJ constateert dat er in sterke mate sprake is van mediaconcentratie in Nederland. De NVJ vindt dat voorkomen moet worden dat slechts twee tot drie grote spelers de informatiestroom beheersen. In plaats van te kiezen voor verdere dagbladconcentratie pleitte de NVJ reeds eerder voor de uitbouw van dagbladbedrijven met radio, tv en nieuwe media. Daartoe moeten belemmeringen in de Mediawet worden opgeheven.

      http://www.google.nl/search?q=cache:DGO3751YMLQJ:www.ivir.nl/documenten/%255Bniet_gebruikt!%255D/xo-final.pdf+dagbladconcentratie+site:.nl=nl=lang_nl,

      Wegener Uitgeverij Gelderland-Overijssel BV is de naam van de nieuwe onderneming waarin de Gelderse Dagblad Uitgeverij in Arnhem, Deventer Dagblad Combinatie in Deventer en Wegener Uitgeverij in Apeldoorn per 1 januari zijn samengevoegd. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) betreurt het verdwijnen van de dagbladtitels, omdat zij dit als een aantasting van de diversiteit van het dagbladaanbod beschouwt.

      Meppeler Courant,

      Voor wie Klinkenberg's argumentaties, interpretaties en taalgebruik kent moet het geen verrassing zijn dat hij de verbanning van Solzjenitsyn een zeer verdedigbare zaak vindt. Er is helemaal geen reden om hem nu opeens over die mening lastig te vallen. Het plotselinge tumult bewijst alleen dat de NVJ in zulke zaken een weinig uitgeslapen vereniging is.

      Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen