NVWA


NVWA 1.0

(dieren; business, economie en financiën; eten, drinken en genotmiddelen; planten; (vooral) in Nederland)

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit; organisatie die onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken (EZ) erop toeziet dat de wettelijke bepalingen over o.a. voedselveiligheid, de veiligheid van consumentenproducten en de gezondheid van dieren en planten nageleefd worden
Sinds 1 januari 2006 onder deze naam de opvolger van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) (sinds 2002), waarin tot 2006 de inmiddels gefuseerde Keuringsdienst van Waren (KvW) en de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) ondergebracht waren. Op 1 januari 2012 fuseerde de VWA met de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Plantenziektenkundige Dienst (PD), een samenwerkingsverband dat (voorlopig) de naam nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) meekreeg, maar ook NVWA wordt genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De NVWA…

  • [Functie] heeft tot taak erop toe te zien dat de wettelijke bepalingen over o.a. voedselveiligheid, de veiligheid van consumentenproducten en de gezondheid van dieren en planten nageleefd worden
  • [Plaats] is gevestigd in Utrecht
  • [Tijd] is sinds 2006 actief
  • [Organisatie en organisatiewijze] ressorteert onder het ministerie van Economische Zaken (EZ)

Algemene voorbeelden


Keuringsartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben toegestaan dat zeker honderd zeer ernstig zieke en kreupele runderen naar slachthuizen in het noorden van Nederland werden gebracht. Dat zeggen klokkenluiders van de NVWA tegen RTL Nieuws.

https://nos.nl/artikel/2282896-nvwa-dierenartsen-deden-niets-tegen-vervoer-zieke-runderen.html,

Het kabinet heeft vorige week bewust niet aan de Kamer gemeld dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al in november een anonieme tip had gekregen over het gebruik van fipronil in de pluimveesector. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven minister Schippers en staatssecretaris Van Dam dat ze dat niet konden doen, omdat de tip deel uitmaakte van een al lopend strafrechtelijk onderzoek.

https://nos.nl/artikel/2187384-kabinet-zei-bewust-niets-over-fipronil-tip-van-vorig-jaar.html,

Op Texel zijn 73 schapen weggehaald bij een schapenhouder. De dieren waren ernstig verwaarloosd en kregen onvoldoende verzorging. De dieren hadden diarree, waren kreupel en hadden klauwproblemen door achterstallige verzorging, meldt donderdag de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3390296/2013/02/07/73-verwaarloosde-schapen-aangetroffen-op-Texel.dhtml,

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bewaakt: de gezondheid van dieren; de gezondheid van planten; de veiligheid van voedsel; de veiligheid van consumentenproducten; het dierenwelzijn. Ook handhaaft de NVWA natuurwetgeving. De NVWA is een fusie van de Algemene Inspectiedienst (AID), de Plantenziektenkundige Dienst (PD) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

http://www.rijksoverheid.nl/adres/n/nederlandse-voedsel-en-waren-autoriteit-nvwa.html

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bestaat uit 7 onderdelen: 5 divisies, een stafdirectie en bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering. De organisatie staat onder leiding van een inspecteur-generaal. Hij vormt samen met de plv. inspecteur-generaal en de directeuren de directieraad van de NVWA.

http://www.vwa.nl/organisatie

Wetgeving over houdbaarheidsdata wordt sinds 2000 in grote lijnen in Brussel bepaald. De instantie die namens de overheid toeziet op het naleven van deze wetten is de Nederlandse Voedsel en warenautoriteit (NVWA).

de Volkskrant,

Een tijdje terug kreeg een hoofdredacteur van een publiekstijdschrift een waarschuwing van de NVWA, met de dreiging van een boete van 30.000 euro bij herhaling van het strafbare feit. In de kolommen was een chocolademerk genoemd. De chocoladefabrikant claimde een positief effect bij diabetes en dit was in het tijdschrift op de hak genomen. Mag niet, op basis van de Europese 'claimwetgeving' die wil voorkomen dat consumenten worden misleid met onbewezen beweringen over voeding.

http://www.villamedia.nl/opinie/bericht/de-nvwa-muilkorft-journalisten/,

Agrariërs die bij een controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen gewasbeschermingsplan kunnen laten zien, worden gekort op hun subsidie.

http://www.vwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2029541/minder-subsidie-bij-ontbreken-gewasbeschermingsplan,

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het zelfcontrolesysteem van de Stichting Voedsel Veiligheid Inspectie Wageningen (SVVW) geaccepteerd.

http://www.vwa.nl/actueel/mededelingen-voedselveiligheid/nieuwsbericht/2027881/nvwa-accepteert-zelfcontrolesysteem-stichting-voedsel-veiligheid-inspectie-wagen,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen