Noord-Iers


Noord-Iers 1.0

van Noord-Ierland; uit Noord-Ierland; in Noord-Ierland; van de Noord-Ieren

Algemene voorbeelden


Vandaag ligt een dubbele Britse belofte op tafel. Aan de (protestantse) unionisten beloven ze dat Noord-Ierland deel zal blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk zolang een meerderheid van de Noord-Ierse bevolking dat wil. Dat houdt meteen de waarborg in voor de (katholieke) nationalisten dat de Britten zich terugtrekken als er ooit een meerderheid de hereniging van Ierland bepleit.

De Standaard,

Het leek Malachy een goed idee het kind zijn eigen naam te geven. "Maar zijn zware Noord-Ierse accent en de dubbele tong brachten de ambtenaar zo op een dwaalspoor dat hij gewoon 'Male' invulde op de geboorteakte."

De Standaard,

In deze tijd van overvloed zijn nog velen minimaal bedeeld. Daarom geven wij u in overweging, in plaats van een kado geld te storten voor een verblijf van Noord-Ierse kinderen - van alle gezindten - in Nederland.

Het binnenste ei, Hannes Meinkema,

Michael Fassbender werd op 2 april 1977 geboren in Heidelberg, Duitsland. Zijn vader is van Duitse komaf en zijn moeder is Noord-Iers.

http://www.film1.nl/blog/19452-Rollenspel-Michael-Fassbender-in-de-spotlight-bij-Film1-Action.html,

Toch is het niet zo dat de protestantse gemeenschap geen knappe auteurs heeft voortgebracht, zoals dichter Louis MacNeice of Sam Hannah Bell, wiens December Bride misschien wel de mooiste Noord-Ierse roman is.

De Standaard,

De Noord-Ierse parlementsleden, die in Londen de pro-Britse bevolkingsgroep van Ulster vertegenwoordigen, maakten al eerder van hun machtspositie gebruik. In december haalden ze grotere visquota voor de Noord-Ierse vissers binnen.

De Standaard,

De Noord-Ierse politie bestaat voor 92 procent uit protestanten, maar dezer dagen worden ze door de eigen gemeenschap als verraders beschouwd omdat de leden van de Orange Order niet door een katholieke straat van Dumcree naar Portadown mochten marcheren.

De Standaard,

Met een Noord-Ierse arbiter valt voor Ajax normaliter weinig te vrezen in de richting van 'omkoping'.

De Telegraaf,

De protestanten zijn niet meer bereid dan vijf jaar geleden om een sterke inmenging van Dublin in Noord-Ierse aangelegenheden te dulden.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een Noord-Ierse activiste

De gevangen zittende, zwangere dochter van de bekende Noord-Ierse activiste Bernadette Devlin heeft te horen gekregen dat zij haar kind zal moeten baren met handboeien aan.

De Standaard,

Ira-activiste Roisin McAliskey, dochter van de Noord-Ierse activiste en oud-parlementslid Bernadette Devlin, mag haar baby na de bevalling bij zich in de gevangenis houden.

De Standaard,

  • de Noord-Ierse burgeroorlog

Een jonge voormalige SAS-soldaat, veteraan uit de Noord-Ierse burgeroorlog en specialist in undercoveroperaties.

Jihad, Tom Carew,

Zij zijn ervan overtuigd dat de strategie van het Ira er deels in bestaat de verschrikkingen van de Noord-Ierse burgeroorlog uit te voeren naar Londen en de rest van Europa.

De Standaard,

  • het Noord-Ierse conflict

In een eerste golf films werd het Noord-Ierse conflict als een irrationele uitbarsting van geweld voorgesteld, wat deze prenten indirect pro-Brits maakte.

De Standaard,

Het Noord-Ierse conflict gaat terug tot in de zeventiende eeuw toen Britse protestanten de Ierse provincie Ulster koloniseerden.

http://www.atlcom.nl/,

In Noord-Ierland werd altijd de nadruk gelegd op de godsdienstige (katholiek-protestants) en politieke (unionist-nationalist) tegenstellingen. Het Noord-Ierse conflict was echter tevens een klasseconflict. "De kleine man en vrouw haalden de kastanjes uit het vuur voor de leidende klasse", verklaarde David Ervine vorige zomer in een interview met De Standaard.

De Standaard,

  • de Noord-Ierse hoofdstad Belfast

Bewakers ontdekten zondagnacht bij een routinecontrole een vluchttunnel in de beruchte Maze-gevangenis in de buurt van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast.

De Standaard,

Het Iers Republikeins Leger (IRA) moet niet denken dat het met bommen een plaats kan afdwingen aan de onderhandelingstafel voor zijn "politieke partij", Sinn Féin. Zo reageerde de Britse minister voor Noord-Ierland, Patrick Mayhew, maandag op de Ira-raketaanval op het Hooggerechtshof in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast.

De Standaard,

Bij de explosie van een bom in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast vielen zondag twee gewonden.

De Standaard,

  • de Noord-Ierse katholieken
  • de Noord-Ierse katholieke leiders
  • de Noord-Ierse katholieke partij

Duitsland vraagt Londen om de uitlevering van de 25-jarige Roisin McAliskey, de dochter van de vermaarde gewezen voorvechtster van de Noord-Ierse katholieken, Bernadette Devlin.

De Standaard,

De hoop op een IRA-wapenstilstand verzwond gisteren toen bekend werd dat de Britse premier, John Major, voorstellen van Noord-Ierse katholieke leiders van de hand had gewezen die volgens hen tot een IRA-wapenstilstand zouden leiden.

De Standaard,

De Noord-Ierse katholieke partij SDLP van John Hume zal de zaak aankaarten met de regering van de Ierse Republiek.

De Standaard,

De wet en de werkwijze van de regering zetten kwaad bloed bij sommige socialisten en bij de Noord-Ierse katholieken.

De Standaard,

Bernadette Devlin, zoals zij voor haar huwelijk heette, werd in de jaren zeventig een internationale bekendheid door haar vreedzame strijd voor emancipatie van de Noord-Ierse katholieken.

De Standaard,

  • de Noord-Ierse kwestie
  • het Noord-Ierse probleem
  • de Noord-Ierse problematiek
  • het Noord-Ierse vraagstuk

Als een Ier het over politiek heeft, komt al snel de Noord-Ierse kwestie ter sprake.

De Standaard,

Hume groeide tijdens de "Troubles" uit tot één van de belangrijkste Noord-Ierse politici. Hij is [...] een onvermoeibaar advocaat van een vreedzame oplossing voor het Noord-Ierse vraagstuk dat de jongste decennia aan meer dat 3.300 mensen het leven kostte.

De Standaard,

Vandaag werkt Dublin nauw samen met Londen aan een oplossing voor het Noord-Ierse probleem.

De Standaard,

Jarenlang is het de bedoeling geweest de extremisten, de mannen van het geweld, te isoleren. In het besef dat een oplossing voor het Noord-Ierse probleem geen kans op slagen heeft als zij er niet bij betrokken worden, werd de weg geëffend voor hun deelneming aan de onderhandelingen.

De Standaard,

Jim Sheridan's In de naam van de vader was niet alleen een film over de Noord-Ierse problematiek, maar vooral over het falen van het Britse rechtssysteem.

De Standaard,

Hij noemde de komende onderhandelingen een "oprechte en ernstige poging" om een oplossing voor de Noord-Ierse kwestie te vinden.

De Standaard,

Na de wapenstilstand van het Ira getroostte het Ierlandkomitee zich tijd noch moeite om in Brussel te lobbyen voor Sinn Féin. "Het was vrij makkelijk om de Sinn Féin-politici te laten ontvangen op het kabinet van de Belgische ministers van Buitenlandse Zaken Willy Claes en Erik Derycke", merkt Van Capellen op. "Daar werden we te woord gestaan door medewerkers die de Noord-Ierse kwestie uitstekend onder de knie hadden."

De Standaard,

  • Noord-Ierse nationalisten

Noord-Ierse nationalisten hadden problemen met de Britse vlag, en tegenstanders van de EU met de twaalf Europese sterren.

De Standaard,

Op 10 maart zullen de Schotse nationalisten in het Lagerhuis een motie van wantrouwen indienen. Ze hebben echter slechts kans op slagen als alle oppositieleden samenspannen. De Noord-Ierse nationalisten zijn echter niet van plan de regering te doen vallen.

De Standaard,

De Noord-Ierse nationalisten verkozen al verscheidene kandidaten terwijl deze in de gevangenis zaten.

De Standaard,

  • de Noord-Ierse partij
  • Noord-Ierse partijen
  • Noord-Ierse politieke partijen

De Noord-Ierse partij Sinn Fein gaat zijn militaire vleugel, het Ira, vragen een staakt-het-vuren af te kondigen, heeft de ex-premier van Ierland Albert Reynolds zondag laten weten.

De Standaard,

In Belfast kwamen vertegenwoordigers van Noord-Ierse politieke partijen bij elkaar.

De Standaard,

Aan die gesprekken, onder leiding van de Amerikaanse senator George Mitchell, nemen alle Noord-Ierse partijen deel, op Sinn Fein na.

De Standaard,

  • de Noord-Ierse protestanten
  • leiders van de Noord-Ierse protestantse organisatie

Labourleider Tony Blair gaf gisteren toe dat zijn partij allicht niet voldoende stemmen op zak heeft voor een motie tegen de minister van Landbouw, Douglas Hogg. Die wordt vanavond laat ter stemming gelegd en het ziet ernaar uit dat Labour niet kan rekenen op de Noord-Ierse protestanten.

De Standaard,

Leiders van de Noord-Ierse protestantse organisatie Orange Order riepen hun leden op om massaal te protesteren tegen het politieverbod om hun jaarlijkse optocht door Portadown, langs de door hen gekozen route te laten marcheren.

De Standaard,

De Noord-Ierse protestanten herdenken midden juli de overwinning van "hun" koning Willem van Oranje op de katholieke James II in de slag aan de Boyne-rivier op 12 juli 1690.

De Standaard,

Noord-Ierse protestanten jagen katholieke gezinnen uit huizen.

De Standaard,

De Noord-Ierse protestanten zijn geen homogene groep, maar in tijden van crisis, zoals de voorbije week, trekken ze aan één zeel.

De Standaard,

  • de Noord-Ierse unionisten
  • Noord-Ierse Ulster Unionists

De regering van de Britse premier, John Major, beschikt slechts over een meerderheid in het Lagerhuis dank zij de steun van Noord-Ierse unionisten.

De Standaard,

De regering-Major is afhankelijk van de steun van negen Noord-Ierse Ulster Unionists in het Lagerhuis om een meerderheid te hebben.

De Standaard,

Het was een Engelse, zelfs Europese oorlog, eerder dan een Ierse, maar voor de Noord-Ierse unionisten is het alsof hij gisteren werd gestreden.

De Standaard,

  • Noord-Ierse vredesgesprekken
  • het Noord-Ierse vredesproces

De aanslag, waarbij geen gewonden vielen, overschaduwt de volgende ronde in de Noord-Ierse vredesgesprekken die vandaag van start gaat.

De Standaard,

De Amerikaan George Mitchell zal dan toch de Noord-Ierse vredesgesprekken voorzitten.

De Standaard,

Het Noord-Ierse vredesproces heeft menige transformatie ondergaan.

De Standaard,

De Britse regering wil het Noord-Iers vredesproces niet dood verklaren.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • de minister van Noord-Ierse Zaken
  • de minister voor Noord-Ierse Zaken

Bemiddelaar namens de regering is een voormalige minister voor Noord-Ierse Zaken, het huidige Conservatieve parlementslid Michael Mates.

De Standaard,

De loyalistische tegenstanders waren even halsstarrig, waarop de nieuwe minister van Noord-Ierse Zaken, Peter Mandelson, de kwestie oploste met het ontbinden van de nog maar kort actieve Noord-Ierse regering.

http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/jaarverslag_bvd_00. pdf,

met eigennaam


  • het Noord-Ierse Belfast
  • het Noord-Ierse Bellaghy
  • het Noord-Ierse Derry
  • het Noord-Ierse Londonderry
  • het Noord-Ierse Portadown

De Ethiopiër Milion Wolde heeft de IAAF-veldloop in het Noord-Ierse Belfast gewonnen.

De Standaard,

Oproerpolitie en soldaten hebben gisteren in de katholieke wijk in het Noord-Ierse Portadown de weg vrijgemaakt voor protestanten die met hun traditionele Oranjemars door Garvaghy Road wilden trekken, maar vijf dagen lang door de politie werden tegengehouden.

De Standaard,

Het Iers Republikeins Leger (IRA) heeft gisteren de aanslag opgeëist op twee politieauto's die in het Noord-Ierse Londonderry patrouilleerden.

De Standaard,

Het was gisteren precies 25 jaar geleden dat Britse soldaten in het Noord-Ierse Derry dertien katholieken doodschoten.

De Standaard,

Het Noord-Ierse Bellaghy, 40 kilometer van de hoofdstad Belfast, genoot slechts bekendheid als geboorteplaats van de Nobelprijswinnaar voor Literatuur van 1995, de dichter Seamus Heany.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • Iers, Noord-Iers, Schots of Engels

De grote internationale uitgeverijen spreken niet over de Ierse, Noord-Ierse, Schotse of Engelse markt.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding