PSV


PSV 1.0

afbeelding

Bron: Nisp87
( CC BY-SA 3.0 )

(voetbal; sport en recreatie; (vooral) in Nederland)

Philips Sportvereniging, Nederlandse voetbalclub uit Eindhoven die in het betaald voetbal uitkomt; Eindhovense betaaldvoetbalclub
De bekendste bijnaam van het eerste elftal en de spelers van PSV is "Boeren" (gescandeerd als "Boerûh"), oorspronkelijk een scheldnaam die door de eigen aanhang als geuzennaam gehanteerd wordt. Vooral in de Vlaamse pers vaak ook PSV Eindhoven genoemd. Eigennamen van sportclubs hebben traditioneel een onzijdig woordgeslacht; dit overrulet het vrouwelijke woordgeslacht van vereniging.

Semagram (extra betekenisinformatie)


PSV…

is een voetbalclub; is een sportclub; is een organisatie

  • [Plaats] is gevestigd in Eindhoven en speelt zijn thuiswedstrijden in het Philips Stadion en traint op het complex De Herdgang
  • [Tijd] is opgericht op 31 augustus 1913, oorspronkelijk als sportvereniging voor de medewerkers van het elektronicaconcern Philips
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is meervoudig landskampioen
  • [Waardering] wordt traditioneel gerekend tot de topploegen van Nederland

Algemene voorbeelden


Als alle spelers zouden beschikken over slechts een paar procent van de winnaarsmentaliteit van Mark van Bommel, had PSV nu nog volop meegedaan in de titelstrijd.

http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/psv/21482477/__Brands_ontkent_problemen_PSV__.html,

De UEFA is zeker niet enthousiast over de plannen van de topclubs uit Nederland (Ajax, Feyenoord en PSV), Schotland, Portugal, België en Scandinavië om een nieuwe liga te vormen die moet concurreren met de Italiaanse, Engelse en Duitse competitie.

De Telegraaf,

De Eindhovense voetbalvereniging PSV (Philips Sport Vereniging) werd opgericht op 31 augustus 1913 tijdens een groots Philips sportfeest, georganiseerd ter viering van 100 jaar onafhankelijkheid van Nederland. De club begon als een fabrieksploeg van de N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken en trad in 1915 toe tot de Nederlandse competitie. In minder dan tien jaar wist PSV op te klimmen tot de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal, waaruit de club sinds 1926 niet meer is verdwenen.

http://www.psv.nl/Historie.htm,

FC Twente verzamelde uit de laatste zes duels zestien punten en heeft de weg omhoog gevonden. De 18-jarige Arnold Bruggink speelde een hoofdrol in het met ruim 5000 toeschouwers gevulde Diekmanstadion. Net als vorige week woensdag tegen PSV scoorde hij twee keer.

Meppeler Courant,

Nilis is in Eindhoven helemaal opengebloeid. Hij is een heel bepalende speler voor PSV.

De Standaard,

Bij PSV zal Hans van Breukelen op de bank plaats nemen. Zijn ribblessure, die de doelman opliep toen hij op de training op een bal viel, is nagenoeg genezen.

NRC,

In maart 2002 zijn het Feyenoord en PSV die moeten uitmaken wie naar de halve finale van de UEFA-cup mag. Beide ploegen waren niet sterk genoeg voor de Champions League, maar plaatsten zich wel voor de derde ronde van de UEFA-cup.

http://web.planet.nl/sport2002/maart.html,

Aad de Mos, de oud-coach van Ajax, PSV en Anderlecht, is tegenwoordig werkzaam als technisch manager bij KV Mechelen in België.

ANP,

In 1995 keert Advocaat terug naar het clubvoetbal, bij PSV kan hij weer elke dag op het veld met de voetballers bezig zijn. Met PSV wint hij het landskampioenschap, de Amstelcup en tweemaal de Johan Cruijffschaal. In 1998 kiest hij voor een nieuw avontuur door het roer over te nemen bij Glasgow Rangers.

http://www.ek2004.nl/dossiers/spelers/dickadvocaat

Naast Wouters is ook Stan Valckx (enkel) niet helemaal fit. De geblesseerde Ronaldo en de geschorste Hoekstra ontbreken in het gezelschap dat naar Engeland reisde. De selectie van PSV is: Waterreus, Menzo, Prommayon, Faber, Valckx, Van der Weerden, Numan, Pahlplatz, Linskens, Wouters, Jonk, Cocu, Vink, Van der Leegte, Van der Doelen, Nilis, Eijkelkamp en Zenden.

Meppeler Courant,

PSV Eindhoven behoudt na twaalf speeldagen één punt voorsprong op naaste achtervolger Feyenoord.

De Standaard,

Anderlecht-spits Gilles De Bilde trekt, na het uitzitten van zijn schorsing van twaalf wedstrijden, naar Nederland. Hij onderschreef een contract van viereneenhalf jaar bij PSV Eindhoven, de club van Luc Nilis en Marc Degryse.

De Standaard,

Ondanks twee doelpunten van Luc Nilis is PSV Eindhoven woensdag uitgeschakeld in de 1/8ste finales van de KNVB-beker.

De Standaard,

Finidi lanceerde even later Van Vossen. Voor één keer was de populaire linkerspits niet zelfzuchtig en bood hij Kluivert de kans nogmaals zijn trefzekerheid te bewijzen: 2-0. De 18-jarige puntspeler, die dit seizoen pas zes volledige wedstrijden speelde, passeerde met zijn vijftiende treffer Ronaldo van PSV op de topscorerslijst.

NRC,

Eindeloos heeft hij aan haar hoofdje gezeurd. 'Esmeralda kom nou mee naar Zweden. Esmeraldaatje kom nou met me meehee. Dan krijg je een mooi huisje met veel betere kippen en dan mag je alles eten wat je wihil,' enzovoort. 'Zweden, sneeuw, koud,' zei Esmeralda dan eenvoudig, soms maakte ze 't ook wat ingewikkelder. 'Een twee PSV, Eindhoven mooi mooi mooi! Een twee PSV! Lichtstad! Lichtstad! Lichtstad! Daf krijgt Volvo op zijn gat!'

Mooi was Maria, Marijke Höweler,

Harry van Raaij, de kersverse voorzitter van PSV, hield een overtuigend pleidooi voor een BeNeLux-competitie.

De Standaard,

Na de moord op Pim Fortuyn in mei ontvingen diverse politici dreigbrieven, sommige met kogels erin. Het begon bij aanhangers van de zogenoemde gevestigde politieke partijen. Ad Melkert (PvdA) kreeg bijvoorbeeld een geladen pistool toegestuurd. Ook Mat Herben van de LPF en de voetbaltrainers Frank Rijkaard (destijds Sparta), Bert van Marwijk (Feyenoord) en Guus Hiddink (PSV) werden op die manier bedreigd.

De Telegraaf,

Op verzoek van de supportersvereniging heeft het bestuur van PSV dinsdag bij de KNVB geprotesteerd tegen de verplichte combiregeling.

Haarlems Dagblad,

Als Kezman niet op dreef is, is PSV [...] offensief machteloos.

De Telegraaf,

Hoofdrolspelers zijn KPN Telecom, in samenwerking met het Zwitserse mediabureau AIM, en de Eredivisie NV (ENV), de belangenorganisatie van de erediviseclubs. De prangende vraag is of de internetrechten ook onder de huidige uitzendrechten vallen. Ajax, Feyenoord en PSV beweren van niet, de kleinere clubs en KPN zeggen van wel.

De Gelderlander,

Vaste verbindingen


Mister PSV

  1. bijnaam en eretitel van oud-PSV-speler Willy van der Kuijlen, die als boegbeeld van de voetbalclub beschouwd wordt

    Hij heeft al zijn eigen standbeeld. Hij kreeg er een erepenning van Helmond bij en vanaf heden heeft hij ook een eigen biografie: 'Mister PSV' Willy van der Kuijlen. Zeventien jaar speelde hij voor de Eindhovense club en met zijn 311 doelpunten in de eredivisie is hij nog altijd topscorer aller tijden.

    http://nos.nl/video/316400-mister-psv-heeft-eigen-biografie.html,

    Het contract met Willy van der Kuijlen is met twee jaar verlengd. Dat heeft technisch manager Marcel Brands bekendgemaakt. 'Mister PSV' Van der Kuijlen (65) werkt al jaren als scout van PSV. Voorheen was hij onder meer speler en aanvoerder, jeugdtrainer, assistent-trainer en spitsentrainer.

    http://www.psv.nl/Nieuws/Nieuwspagina/Contract-Mister-PSV-met-twee-jaar-verlengd.htm,

    Willy van der Kuijlen heeft woensdagavond voor de bekerwedstrijd tegen Feyenoord het 2500-shirt aan de PSV-fans uitgereikt. 'Mister PSV' overhandigde het cadeau aan Harrie Timmermans, de voorzitter van Supportersvereniging PSV. Het shirt is een cadeau namens PSV aan de supporters vanwege de 2500e wedstrijd van PSV in het betaald voetbal.

    http://www.psv.nl/Nieuws/Nieuwspagina/Mister-PSV-overhandigt-2500shirt-aan-PSVfans.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


PSV 1.1

(sport en recreatie; watersport; (vooral) in Nederland)

Philips Sportvereniging, naam van andere Eindhovense sportverenigingen die banden hebben of hadden met dezelfde federatieve sportvereniging als waartoe de voetbalclub behoorde, met name een professionele zwemclub en waterpolovereniging, en verder onder andere een atletiekclub, een handbalclub, een korfbalclub en een honkbalclub en softbalvereniging
In de namen vaak met een toevoeging als "Handbal", "Honkbal", "Korfbal", "Zwemmen" e.d. ter onderscheiding van de naam van de voetbalclub.

Algemene voorbeelden


"Carnaval in Eindhoven stelde toen nog niet zoveel voor", blikt Albert terug. "Er waren maar een paar verenigingen en een paar zaaltjes waar carnavalsvierders terecht konden. Ik weet nog dat we regelmatig met een kapel op de Markt, buiten Stad Rotterdam, muziek stonden te maken om zodoende volk proberen binnen te krijgen." Niet dat er geen volk was, want de handballers hadden al snel gezelschap gekregen van andere PSV-verenigingen, zoals PSV Zwemmen en PSV Atletiek. Maar ook niet-PSV-sportclubs wisten de weg naar Stad Rotterdam te vinden.

http://users.bart.nl/~dehaan/historie.htm

De Wanneperveense topzwemster Debby de Boer (15) verruilt per 1 juli 't Tolhekke uit Steenwijkerwold/Oldemarkt voor de Eindhovense topclub PSV.

Meppeler Courant,

Het is carnavalsdinsdag en de teams van PSV Handbal werken hun training af in een gymzaaltje in het Philips Ontspannings Centrum aan de Mathildelaan, zoals ze dat iedere dinsdag doen.

http://users.bart.nl/~dehaan/historie.htm

Op het zwaarste nummer van de zwemsport, de 400 m wisselslag, zwom Debby de Boer zich met haar snelste inschrijftijd bij de jeugd rechtstreeks in de seniorenfinale. Met 5.01.52 bleef ze net boven paar persoonlijk record maar was ruim twee seconden sneller dan Ireen Koiter (DWK) en won haar derde gouden plak bij de jeugd. De finale werd gewonnen door Carla Geurts (UZSC) in 4.46.31, gevolgd door Kirsten Vlieghuis (PSV) met 4.53.36.

Meppeler Courant,

De even begenadigde als enthousiaste zwemselectie van PSV blijft uitstekend presteren. Na de Winterkampioenschappen werden ook op het afgelopen weekeinde in Emmen gehouden NK-sprint goede tijden gerealiseerd.

NRC,

Alleen de 4x100-vrijeslagploeg van PSV scherpte het nationale clubrecord aan en bleef maar iets verwijderd van de olympische limiet.

Meppeler Courant,

Vader Wim de Boer verduidelijkte al eerder dat bij Debbie's vroegere club Tolhekke voor een dergelijk talent de trainingsfaciliteiten onvoldoende zijn. Het besluit om per 1 juli naar de topclub PSV en trainer Jacco Verhaeren over te stappen werd ook om die reden genomen.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen