Pakistaans


Pakistaans 1.0

van het in Zuid-Azië gelegen land Pakistan (Islamistische Republiek Pakistan); uit Pakistan; in Pakistan; behorend bij Pakistan; kenmerkend voor Pakistan

Algemene voorbeelden


Indiase luchtmachtofficieren vergelijken hun materieel afgunstig met dat van hun Pakistaanse collega's, potentiële vijand nummer één.

De Standaard,

Drie jaar na afsluiting van zijn actieve cricketloopbaan heeft de 42-jarige Imran Khan een opmerkelijke metamorfose ondergaan. Niet langer kleedt hij zich in een Armani-pak, maar hij gaat nu gehuld in een sobere shalwar kameez, het traditionele Pakistaanse pyjama-achtige gewaad.

NRC,

De Afghaanse regering verzet zich tegen een Pakistaans plan om een weg van 880 kilometer door Afghanistan te herstellen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de Pakistaanse ambassadeur
  • een Pakistaanse diplomaat
  • de Pakistaanse leider
  • de Pakistaanse machthebber
  • de Pakistaanse minister
  • de Pakistaanse premier
  • de Pakistaanse president
  • de Pakistaanse presidente

Als bijzondere gasten zaten de Pakistaanse ambassadeur en zijn staf op de tribune.

http://www.dhcdrienerlo.nl/index.php?index=7=pakistan,

Een Pakistaanse diplomaat zei dat de Taliban bijna zonder slag of stoot kunnen oprukken omdat de regeringstroepen nauwelijks weerstand bieden.

De Standaard,

Vorige maand hebben de Amerikanen toestemming gevraagd aan de Pakistaanse leider Perves Musharraf om het gebied van Afghanistan dat grenst aan Pakistan te kunnen bombarderen.

Het Parool,

Bush wuifde klachten weg over de ongrondwettige machtsgreep van de Pakistaanse machthebber generaal Musharraf door te zeggen: "Hij werkt nog altijd nauw met ons samen in de oorlog tegen het terrorisme en dat is wat ik waardeer."

http://www.ad.nl/artikelen/NieuwsIrak/1047449477025.html,

De Pakistaanse minister van buitenlandse zaken, Najmuddin Sheikh, heeft gisteren de verrichtingen van de Talibaan geprezen, maar ontkende dat Pakistan de beweging militaire steun geeft.

NRC,

"Het is niet eerlijk om én het geld én de wapens te houden", zo zei Clinton gisteren op een gezamenlijke persconferentie met de Pakistaanse premier, Benazir Bhutto, in het Witte Huis.

NRC,

Vandaag spreekt Rumsfeld in Islamabad met de Pakistaanse president, Pervez Musharraf.

Het Parool,

Het voorzitterschap van de Union wordt fel begeerd en zwaar bevochten. Geen wonder: vijf voormalige voorzitters brachten het tot eerste minister en zowat een derde van de huidige Britse regering vervulde deze functie. Anderen werden partijvoorzitter of klommen op tot de hoogste toppen in hun sector. De Pakistaanse presidente, Benazir Bhutto, was voorzitster en haar Amerikaanse ambtgenoot, Bill Clinton, een actief lid.

De Standaard,

  • een Pakistaanse jongeman
  • de Pakistaanse jongen
  • Pakistaanse kinderen
  • Pakistaanse meisjes
  • een Pakistaanse moeder
  • een Pakistaanse vader
  • de Pakistaanse vrouw
  • Pakistaanse vrouwen

Achter de toonbank stond een Pakistaanse jongeman met een tulband op z'n in alle richtingen met haar begroeide kop.

Mank, Herman Brusselmans,

Een 12-jarige Pakistaanse jongen die actie voerde tegen kinderarbeid in de tapijtindustrie is zondag doodgeschoten.

NRC,

Het was een bar lange tocht in een 747 volgeladen met Pakistaanse kinderen en hun ouders, allemaal om de een of andere reden op weg naar huis.

Jihad, Tom Carew,

In China eten ze met stokjes en boeren ze na het eten en Pakistaanse meisjes lopen in lange gekleurde jurken.

NRC,

Dominique is kort en stevig, kleine borsten, brede heupen, en Marie, die een Pakistaanse moeder heeft, snel, rank en tenger.

Overige bestemmingen, Frans Kellendonk,

Ik ben in Londen geboren en heb een Engelse moeder en een Pakistaanse vader.

http://belgium.indymedia.org/news/2003/04/59812.php,

Bhutto is de weggestuurde eerste minister die doodseskaders de hand boven het hoofd hield, en de schatkist geplunderd heeft. Twee ambtsperioden waarin corruptie en incompetentie welig tierden hebben het imago van de Pakistaanse vrouw geen deugd gedaan.

De Standaard,

Herberekening van Unicef-cijfers tonen aan dat we met deze meerkosten 2 miljoen Pakistaanse vrouwen een jaar scholing hadden kunnen geven.

De Standaard,

  • de Pakistaanse bevolking
  • Pakistaanse christenen
  • Pakistaanse fundamentalisten
  • de Pakistaanse gemeenschap
  • Paikistaanse moslims

De gezochte terrorist Osama bin Laden, die zich volgens Moskou nog altijd schuilhoudt in de bergen rond het Afghaanse Jalalabad, riep de Pakistaanse bevolking op tot heilige oorlog tegen de Verenigde Staten.

De Limburger,

De voornaamste getuige à charge in het proces tegen twee Pakistaanse christenen, die op 6 februari wegens godslastering ter dood werden veroordeeld, heeft gisteren tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep zijn beschuldiging ingetrokken.

NRC,

Tekenend is dat de minister van binnenlandse zaken onlangs stappen aankondigde om de madrassa's meer onder staatscontrole te brengen, tot grote woede van alle Pakistaanse fundamentalisten.

NRC,

Mensen die hier, om welke reden ook, aanspoelen en zich voornemen er iets van te maken, hebben het niet gemakkelijk. Vooreerst doen wij er alles aan om hen duidelijk te maken dat zij eigenlijk misdadigers zijn. Sommigen raken daar na een tijdje van overtuigd en leggen zich daarbij neer. Anderen laten de vernederingen over zich heen gaan, zoeken steun bij de eigen gemeenschap en stampen iets uit de grond. Zo baat de Vietnamese gemeenschap (bootvluchtelingen, bijna vergeten) de krantenstalletjes uit, zo zag de Pakistaanse gemeenschap het gat in de stadsmarkt: de nachtwinkels.

Werk, Josse De Pauw,

Pakistaanse moslims, die van mening waren dat het overwegend islamitische gebied bij Pakistan hoorde, waren Kashmir enige tijd daarvoor binnen gevallen.

NRC,

  • de Pakistaanse autoriteiten
  • de Pakistaanse geheime dienst
  • de Pakistaanse inlichtingendienst
  • de Pakistaanse militaire geheime dienst
  • het Pakistaanse ministerie
  • de Pakistaanse overheid
  • het Pakistaanse parlement
  • de Pakistaanse partij
  • de Pakistaanse regering
  • Pakistaanse veiligheiddiensten
  • Pakistaanse Volkspartij

De Afghanen krijgen bonkaarten voor voedsel van de Verenigde Naties, die in samenwerking met de Pakistaanse autoriteiten, voor elementaire opvang zorgen.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Vluchtelingen/afghanen.html,

Arabische vrijwilligers zijn vanaf het begin van de jaren tachtig naar Afghanistan gekomen - in eerste instantie aangetrokken door de CIA en de Pakistaanse geheime dienst, de ISI, om tegen de communisten te vechten.

de Volkskrant,

De directeur van de bewuste madrassa, gelegen in het Pakistaans-Afghaanse grensgebied, is onlangs in hechtenis genomen en ondervraagd door zowel de Pakistaanse inlichtingendienst als Amerikaanse experts.

Het Parool,

Zij stuitten oorspronkelijk op het wantrouwen van de Pakistaanse militaire geheime dienst Isi die altijd de fundamentalisten van Gulbuddin Hekmatyar had gesteund en nauwe banden had met de Jamaat-i-Islami, de grote konkurrent van de Jamiat-i-Ulema Islami.

De Standaard,

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte gistermiddag bekend dat onder geen enkel beding Osama bin Laden tot het land wordt toegelaten.

De Telegraaf,

Omdat het vandaag de nationale feestdag van Pakistan is, roept de mensenrechtenorganisatie de Pakistaanse overheid op de gelijkberechtiging van alle staatsburgers niet alleen een dode letter te laten zijn, maar ook werkelijkheid te laten worden.

Reformatorisch Dagblad,

In 1992 verhoogde het Pakistaanse parlement de straf voor belediging van de islam, van levenslang tot de dood.

NRC,

Die Taliban hebben vooral nauwe banden met de Pakistaanse partij Jamiat-i-Ulema Islami waarvan de leider, Maulana Fazlur Rahman, dan weer goed bevriend is met de machtige minister van Binnenlandse Zaken, generaal Nasrullah Babar, vaak het brein achter de operatie Taliban genoemd.

De Standaard,

Uit vrees voor handelssancties kondigde de Pakistaanse regering maatregelen aan die de kinderarbeid in het land een halt moeten toeroepen.

De Standaard,

Er wordt gespeculeerd dat kringen binnen de Pakistaanse veiligheidsdiensten achter de aanslagen zitten, met het doel de regering van premier Benazir Bhutto te ondermijnen.

NRC,

Bhutto werd met haar Pakistaanse Volkspartij (PPP) reeds twee keer, in 1988 en 1993, tot premier verkozen.

De Standaard,

  • Pakistaanse blauwhelmen
  • het Pakistaanse leger
  • Pakistaanse militairen
  • Pakistaanse soldaten
  • Pakistaanse troepen
  • Pakistaanse VN-militairen
  • Pakistaanse VN-troepen

Bij Tuzla werd een VN-konvooi beschoten door Serviërs, waarbij twee Pakistaanse blauwhelmen lichtgewond raakten.

NRC,

In november haalde Bhutto het Pakistaanse leger van de straten in Karachi, omdat zij van mening was dat de politie de situatie onder controle had.

NRC,

Volgens getuigen handhaafden Pakistaanse militairen een feitelijk uitgaansverbod in de omgeving van de al-Khair-moskee in Multan.

De Standaard,

De Britse kommandant heeft ook Nederlandse, Canadese, Tsjechische, Poolse en Pakistaanse soldaten onder zijn bevel.

De Standaard,

Eind maart startten zesduizend Pakistaanse troepen een groot offensief tegen een groep van zo'n vijfhonderd moslimstrijders die volgens inlichtingenbronnen al-Zawahiri zouden beschermen.

http://www.groene.nl/2004/0429/jb_terror.html,

4 mei 1993 - De VS dragen het bevel over aan de VN. 5 juni 1993 - Aanhangers van de krijgsheer Generaal Aideed doden 24 Pakistaanse VN-militairen.

NRC,

De aandacht voor de politieke dimensie is verloren gegaan toen onder leiding van de VN-gezant in Somalië, de Amerikaanse admiraal b.d. Jonathan Howe, de jacht werd geopend op de krijgsheer Aideed, nadat die in juni een bloedige aanslag had laten plegen op Pakistaanse VN-troepen.

NRC,

  • de Pakistaanse politie

De Pakistaanse politie hield dinsdag in de havenstad Karachi een klopjacht naar een leider van de Mohajirs, een etnische groep die de meerderheid uitmaakt in die stad.

De Standaard,

  • de Pakistaanse ambassade
  • Pakistaanse bedrijven
  • een Pakistaanse bus
  • een Pakistaans lied
  • Pakistaanse restaurants
  • de Pakistaanse televisie

De aanval op de Pakistaanse ambassade, de tweede sinds vorig jaar, kwam er nadat president Rabbani het buurland beschuldigd had van steun aan de Taleban.

De Standaard,

Een zending van Pakistaanse kopers, in de milieu-, ferro en non-ferro metaalsector, wordt eind september in België georganiseerd; 5 Pakistaanse bedrijven zijn uitgenodigd door AWEX.

http://www.diplomatie.be/nl/press/expresstelexdetails.asp?TEXTID=9021,

Bij een aanslag zondag op een overvolle Pakistaanse bus zijn zeker 37 mensen om het leven gekomen.

De Standaard,

Osborne pakt het aanvankelijke geroezemoes aan op een hoogst originele wijze. Ze begint met niks minder dan een alaap, de traditionele inleiding van een religieus, Pakistaans lied (qawwal).

De Standaard,

Brusselse migrantenwijken laten zich van ver herkennen. Marokkaanse, Turkse, Pakistaanse restaurants steken elkaar naar de kroon om hun vensters het meest opvallend te beschilderen.

De Standaard,

De openbare Pakistaanse televisie staat voor een dilemma. Prinses Diana, de meest gefotografeerde vrouw van de wereld, bevindt zich in het land. Maar verslag uitbrengen over haar bezoek past eigenlijk niet. Lady Di kwam gisteren naar Pakistan, op een nationale feestdag waarop de moslims het festival van Eid vieren. De Britse prinses zal, op uitnodiging van Imran Khan, Pakistans beroemdste cricketspeler, fondsen werven voor een ziekenhuis waar kankerpatiënten worden verzorgd. Maar Imran Khan is persona non grata op de Pakistaanse televisie PTV, want politiek ongewenst.

De Standaard,

  • een Pakistaans deel
  • het Pakistaanse deel
  • het Pakistaans gedeelte

Al drie keer is er oorlog gevoerd om Kashmir. Daarbij is de deelstaat opgedeeld in een Indiaas en een Pakistaans deel.

(onbekend)

In Vrij Kashmir, het Pakistaanse deel van Kashmir, is president Sikandar Hayat door het parlement aan de kant gezet.

De Standaard,

De aanhoudende moessonregen richtte de voorbije weken enorme schade aan in het Pakistaans gedeelte van Punjab.

De Standaard,

  • de Pakistaanse grens
  • Pakistaanse grondgebied
  • de Pakistaanse kust
  • de Pakistaanse provincie

We weten alleen dat alles zich afspeelt rond Gardez, nabij de Pakistaanse grens in het oosten van Afghanistan, en dat het gaat om de grootste grondoperatie sinds het begin van de bombardementen op Afghanistan in oktober. '

De Morgen,

Verscheidene terreuraanslagen worden toegeschreven aan fundamentalistische groepen waarvan de leden hun opleiding kregen in basissen op Pakistaans grondgebied.

De Standaard,

Via Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan kan olie de Pakistaanse kust bereiken.

http://www.kijk.nl/artikel.jsp?art=339

De spanning tussen sjiitische en soennitische moslims in de Pakistaanse provincie Pundjab liep maandag gevoelig op nadat eenentwintig gelovigen bij een soennitische moskee in Multan werden doodgeschoten en de verdenking naar sjiitische extremisten was uitgegaan.

De Standaard,

  • Pakistaanse hasj

Volgens kroongetuige Ad Karman behoorde hij tot de top van de drugsorganisatie, die tonnen Pakistaanse hasj smokkelde.

De Standaard,

  • de Pakistaanse havenstad
  • de Pakistaanse hoofdstad
  • de Pakistaanse stad

Na aanslagen op verscheidene moskeeën en andere bloedige incidenten in de Pakistaanse havenstad Karachi, waarbij het afgelopen weekeinde ten minste 33 doden vielen, heeft de politie gisteren 36 islamitische activisten gearresteerd.

NRC,

De Turkse premier, Necmettin Erbakan, vloog maandag van Teheran naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De Standaard,

In de Pakistaanse stad Karachi, waar het al maanden zeer onrustig is, zijn het afgelopen weekeinde bij schietpartijen ten minste 33 mensen om het leven gekomen.

NRC,

  • het Pakistaanse hockey
  • de Pakistaanse hockeybond
  • het Pakistaanse hockeyelftal
  • de Pakistaanse hockeyers
  • de Pakistaanse hockeyploeg
  • de Pakistaanse ploeg

Jorritsma zegt een emotionele band met het Pakistaanse hockey te blijven houden. "Bewezen is weer dat Pakistan de beste stijl heeft", sprak hij tijdens zijn dankwoord op Plein 1813.

NRC,

Jorritsma, die gisteren zijn contract bij de Pakistaanse hockeybond verlengde tot en met het wereldkampioenschap eind november in Sydney, pakte zijn eerste gouden medaille in de Champions Trophy.

NRC,

Hans Jorritsma heeft een droomstart in Pakistan gemaakt.Hij coachte het Pakistaanse hockey-elftal in zes weken naar winst in de strijd om de Champions Trophy, de eerste na 'Karachi 1980'.

NRC,

Coach Hans Jorritsma, die in december met de Pakistaanse hockeyers in Sydney wereldkampioen werd, krijgt van het land een hoge onderscheiding.

NRC,

De gouden WK-medaille kreeg hij niet na de gewonnen finale tegen Nederland. Die werd in Sydney met veel poeha aan de trotse bondsvoorzitter overhandigd. Hans Jorritsma haalde er toen zijn schouders over op. Gisteren kregen hij en fysiotherapeut Rens Reysenbach een andere onderscheiding voor hun aandeel in het behalen van de de wereldtitel door de Pakistaanse hockeyploeg, de Tamgha-i-Imtiaz.

NRC,

Via "indirecte kanalen"heeft hij het aanbod gekregen zes maanden voor de Olympische Spelen van Atlanta terug te keren bij de Pakistaanse ploeg. Jorritsma bedankte beleefd voor de eer. Het was mooi zo.

NRC,

  • de Pakistaanse wet

De Pakistaanse president Moesjarraf, die recentelijk nog stringente maatregelen introduceerde tegen radicale moslimorganisaties, probeert eremoorden steeds vaker strafbaar te maken. Maar volgens de officiële Pakistaanse wet staat er op het hebben van seks voor het huwelijk al de doodstraf. Op overspel staat een half jaar gevangenisstraf.

Haagsche Courant,

in voorzetselgroep


  • met Pakistaanse steun

Het grootste deel van die geplande leiding loopt door het erg onrustige Afghanistan. Het Afghaanse trajekt loopt niet toevallig door gebied dat in handen is van de "Taliban", de "islamitische studenten" die met Pakistaanse steun het zuiden van Afghanistan veroverden.

De Standaard,

  • van Pakistaanse afkomst
  • van Pakistaanse origine

De Engelse schrijver Hanif Kureishi, van Pakistaanse afkomst, gebruikt beide historische gebeurtenissen in zijn tweede roman.

NRC,

Enerzijds was er de Amsterdamse garagehouder Ad Karman, die vroeger voor V. gewerkt had en later zelf een drugshandel had opgezet; anderzijds was er Fouad Abbas Abdullah, een Antwerpenaar van Pakistaanse origine die jarenlang optrad als intermediair tussen de Octopus-bende en de grote Pakistaanse leveranciers.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • Pakistaans, Indiaas of Chinees
  • Pakistaanse en Saoedisch

Ask richt zich naar de markt van de professionele gebruiker, dus niet naar consumentenonderzoek. Zo onderzoekt het bureau bijvoorbeeld hoe Pakistaanse, Indiase of Chinese boeren omspringen met meststoffen, insecticiden of onkruidverdelgers in de katoen- of rijstteelt.

De Standaard,

De snelle opmars van de uit het niets naar voren gekomen Talibaan, die nu voor Kabul staan, kwam als een grote verrassing. Van diverse zijden is gesproken van Pakistaanse en Saoedische hulp voor de militie.

NRC,

  • Indiaas en Pakistaans

Al drie keer is er oorlog gevoerd om Kashmir. Daarbij is de deelstaat opgedeeld in een Indiaas en een Pakistaans deel.

(onbekend)

met eigennaam


  • het Pakistaanse Islamabad
  • Pakistaans Kashmir
  • het Pakistaanse Lahore
  • het Pakistaanse Peshawar

De Palestijnse president Yasser Arafat viel zondag in het Pakistaanse Islamabad, op een speciale top van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), scherp uit tegen Israël.

De Standaard,

Pakistan zegt dat het Indiase leger afgelopen vrijdag twee raketten heeft afgevuurd op Pakistaans Kashmir, waarbij een moskee werd getroffen.

De Standaard,

De mannencompetitie ligt vanaf begin maart stil wegens het internationale toernooi om de Champion's Trophy in het Pakistaanse Lahore.

NRC,

De woordvoerder van de Talibaan, Mufti Masoom, gaf vorige maand in het Pakistaanse Peshawar een persconferentie, waarin hij voor het eerst een politiek programma ontvouwde.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding