Paraans


Paraans 1.0

((vooral) in Suriname)

van Para, een district in Suriname dat gelegen is ten zuiden van Saramacca, Wanica en Commewijne en vooral bekend is vanwege zijn bauxietmijnen en bosbouw; uit Para; in Para; van de Paranen

Algemene voorbeelden


Het commissariaat van Para heeft in samenwerking met Cyriel Lamesie van de More Love Band, 50 Paraanse schoolkinderen een prettige dag bezorgd. De kinderen zijn verwend met lekker eten en drinken, een compleet schoolpakket en zij mochten in een tourbus rondrijden.

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25199,

Bryan Bijlhout zal ter ere van zijn 46e verjaardag op 25 juli een gratis concert aan de Paraanse gemeenschap aanbieden. Met het 'Mi Rutu Concert' wil Bryan B. erkenning geven aan zijn roots die in het district Para ligt, zo laat het Commissariaat van het district Para vandaag, vrijdag 18 juli 2014, weten.

http://obsession-magazine.nl/?p=64202,

In hun onderzoekrapport bundelen Raffaello Hendrickx en Guillaume Nyst de door hun verworven kennis die, naast louter economische informatie, merkwaardig genoeg ook een heleboel socio-culturele gegevens bevat die essentieel zijn voor een juiste interpretatie van de Paraanse economie.

http://www.scriptiebank.be/scriptie/de-economische-realiteit-van-district-para-anno-2011,

Het kampioenschap bij de Para Sportbond (PSB) kan het team van Pijore bijna niet meer ontgaan. De Paraanse ploeg gaat momenteel onbedreigd aan kop van de ranglijst met 6 punten uit 2 wedstrijden, de volle winst. Pijore won zondag in het Clarence Seedorf Stadion zijn tweede wedstrijd in de kampioensfinale.

http://www.dewest-online.com/wp-content/uploads/2014/02/SP2702.pdf,

Faizel Abdoelgafoer, ondervoorzitter van de jongerenafdeling van de Nationale Democratische Partij is ambitieus. "Zij zullen doorslaggevend zijn voor het behalen van de derde zetel in Para", zegt hij over de Paraanse NDP-jongeren die zondag zijn geïnstalleerd als bestuursleden van de verschillende ressorten.

http://ndpsuriname.com/ndp-jongeren-para-hebben-zetels-in-handen/,

"Tijdens het werkbezoek van Para aan Leuven heeft de Paraanse delegatie hier met grote ogen staan kijken naar de afvalverwerking. Aan de andere kant kunnen wij dan weer wat leren over de bescherming van natuurlijke rijkdommen."

http://www.parbode.com/reportage/item/1706-stedenband,

Het ligt in de bedoeling om een jaarlijks terugkerend evenement te organiseren met als deelnemers de U-15, U-17 en U-20 selecties van Suriname, Belem, Macapa en Manaus. Eind van de maand komt de voorzitter van de Paraanse (Belem) voetbalbond naar Suriname om hierover te praten.

http://www.smesport.com/home/voetbal/jeugd/item/4951-svb-bestuur-krishnadath-zal-jeugdvoetbal-stimuleren,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Paraans 2.0

((vooral) in Suriname)

taalvariëteit die in het Surinaamse district Para gesproken wordt
Paraans is ook een van de vele benamingen voor het Taroko, een tot de Atayalische talen behorende taal die alleen in Taiwan gesproken wordt. Ook een dialect van het Taroko, het Tekedaya of Tkdaya, wordt wel Paraans genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Paraans…

is een taal

  • [Plaats] wordt gesproken in het Surinaamse district Para

    Hoofdsemagram: taal


    Algemene voorbeelden


    Het Sranan is volgens jou geen taal maar een dialect en het heeft geen grammatica. Wil je ons dan uitleggen van welke taal het Sranan een dialect is? Van het Coroniaans, Saramacaans of het Paraans misschien? En natuurlijk heeft het Sranan ook een grammatica, het is misschien nog niet officieel beschreven en vastgelegd, maar dat wil niet zeggen dat het geen grammatica heeft.

    http://www.waterkant.net/suriname/2014/12/13/video-herinvoering-van-het-sranan-tongo-in-suriname/,

    Hou je bij het Paraans uit Para Oost, en verkracht andermans taal niet.

    http://www.waterkant.net/suriname/2013/02/18/nationale-partij-suriname-werkt-aan-grootse-terugkeer/,

    Wie ik no no: nee man voor de buiten wereld de mono man overdag rustig snachts subtie in je slaap slaan vraag niet het was een dagoe Pengel en als hij uit schold ionj het Paraans of was het bakru taal.

    http://www.mamjo.com/forum/index.php?topic=497976.15;wap2,