Pasen


Pasen 1.0

christelijk feest ter herdenking van de verrijzenis van Christus uit de dood na zijn kruisiging, dat men op paaszondag en paasmaandag viert, resp. als kalenderdag de kerkelijke hoogdag of burgerlijke feestdag op de datum van paaszondag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pasen…

is een feest

 • [Duur] strekt zich uit over twee dagen, eerste paasdag en tweede paasdag
 • [Tijd] wordt gevierd met ingang van de eerste zondag na volle maan na het begin van de lente (21 maart)
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat in christelijke kringen gepaard met een plechtige kerkdienst
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt gevierd ter herdenking van de opstanding van Christus uit de dood na zijn kruisiging
 • [Belang] is een van de drie belangrijkste christelijke feesten
 • [Onderscheid of tegenstelling] staat als een van de grote christelijke feesten naast Kerstmis en Pinksteren
 • [Toepassingsgebied of bereik] is een christelijk feest

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pasen…

is een feestdag; is een dag; is een periode

 • [Attribuut] heeft in de volkscultuur attributen als de paashaas en kleurrijk geschilderde eieren
 • [Deel] is een deel van de kerkelijke kalender en is ook een algemeen erkende feestdag in de burgerlijke kalender
 • [Tijd] valt steeds op een zondag maar heeft een wisselende datum van 22 maart tot 25 april
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat in familiekring vaak gepaard met een feestelijke maaltijd en met het zoeken van verstopte eieren door kinderen

Algemene voorbeelden


Op welke datum wordt Pasen gevierd? De datum van de eerste paasdag valt - volgens de christelijke kalender - op de eerste zondag na volle maan na het begin van de lente (21 maart) en kent hierdoor dus een spreiding van 34 dagen (van 22 maart tot 25 april).

http://www.paasfeest.nl/frame_pasen.htm

De kerkvaders konden in 325 niet vermoeden dat de astronomische lente niet altijd valt op 21 maart. Ook het exact bepalen van het moment van volle maan is geen sinecure. Daarom werd afgesproken dat voor de kerk de astronomische lente altijd begint op 21 maart, en dat de maanfasen zich herhalen om de 19 jaar. Met die definitie wordt Pasen een variabele feestdag die kan vallen van 22 maart tot 25 april. Inderdaad, als het volle maan is op zaterdag 21 maart, vieren we Pasen op zondag 22 maart [...]. Als er een volle maan is op 20 maart, valt de eerstvolgende volle maan op 18 april. Als dat zondag 18 april is, wordt Pasen de daaropvolgende zondag gevierd en dat is dus 25 april.

http://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag133.php

Bij het woord 'Pasen' denkt vrijwel niemand meer aan het religieuze feest. Hoewel, echt slecht is het met de godsdienstige achtergrond niet gesteld. De oudere generatie weet nog perfect waar Pasen voor staat maar ook de meeste jongeren komen na enig nadenken toch nog bij de 'verrijzenis' terecht.

http://www.gva.be/dossiers/-p/pasen/kinderen2.asp,

Narcissen horen bij Pasen zoals de klokken van Rome en de paashaas.

http://www.gva.be/dossiers/-p/pasen/paasbloem.asp,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • vallen
 • zijn

Pasen viel dat jaar laat, en het was warm.

Zuiderkruis, Pauline Slot,

De volgende keer als het pasen is, kunt u weer heerlijke grote paaseieren [...] kopen.

http://www.droste.nl/nl/index.htm

als object bij een werkwoord


 • Pasen vieren

De westerse en oosterse Kerken vieren Pasen meestal op verschillende dagen.

De Standaard,

in voorzetselgroep


 • met Pasen
 • op Pasen

Er worden heel wat paaseieren gegeten [...]. Na het vasten hadden de mensen vroeger veel zin in een extra eitje en ze hadden dat ook nodig om weer aan te sterken. Ook legden ze eieren op het land of stopten ze in de grond. Zo hoopten ze hun akkers vruchtbaar te maken. Nog steeds verstoppen ouders met pasen beschilderde eieren in de tuin en in de plantenbak. In Vlaanderen halen vliegende kerkklokken de paaseieren uit Rome. Sommige Nederlandse kinderen weten zeker dat de paashaas ze brengt.

http://www.kbspirouette.nl/kinderen/hoezitdat/hoezitdat.htm

De oorsprong van het gebruik om op Pasen eieren te schenken, staat niet onomstootbaar vast. Waarschijnlijk gaat het gebruik terug tot oerheidense gewoonten die iets te maken hadden met de verwelkoming van de lente, de viering van de herwonnen vruchtbaarheid na de donkere wintermaanden, de overwinning van het herboren zonlicht op de duisternis.

De Standaard,

 • na Pasen
 • rond Pasen
 • sinds Pasen
 • tegen Pasen
 • tot Pasen
 • voor Pasen

Het is 40 dagen na Pasen en omdat Pasen altijd op een zondag valt betekent dit dat Hemelvaartsdag altijd op een donderdag valt.

http://www.pinksterfeest.nl/

Al lokt de periode rond Pasen traditioneel de meeste toeristen naar Israël, toch is ook de kerstperiode een jaarlijkse topper.

De Standaard,

Beide feestdagen leverden toen in De Bilt middagtemperaturen op van 5,9 graden en dat waren de laagste waarden sinds Pasen in 1964.

http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/26fa52c5b675776efdfba7f15e0b77e0/article/koude_start_van_het_kampeerseizoen.html,

De winterleg van de eenden was dermate goed dat men zeer vroeg met deze dieren kon kweken en dat tegen Pasen de eerste gemeste jonge eenden op het menu konden gezet worden.

http://users.pandora.be/jaak.rousseau/watervogels/huttegemse_eend.htm

Aswoensdag (dit jaar op13 februari) is de dag die het Carnavalsweekend afsluit en de vastentijd inluidt. Die vastentijd loopt tot Pasen en duurt veertig dagen, afgezien dan van de zondagen, die van nature feestdagen zijn.

http://www.rknieuws.net/rorate/scripts/lt_index.php

De vastencampagne is het jaarlijks hoogtepunt van onze werking. In de veertig dagen voor Pasen roepen we op tot solidariteit.

http://www.broederlijkdelen.be/

Vaste verbindingen


Spreekwoorden


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden