RTBF


RTBF 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

(media, communicatie en telecommunicatie; (vooral) in België)

(Frans) Radio-Télévision belge de la Communauté française, letterlijk 'Belgische Radio- en televisieomroep van de Franse Gemeenschap', Franstalige publieke omroep in België

Semagram (extra betekenisinformatie)


De RTBF…

is een publieke omroep; is een omroep; is een organisatie

  • [Tijd] is opgericht in 1977, als directe opvolger van de RTB en het voormalige NIR
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is Franstalig (Waals); wordt grotendeels bekostigd door de overheid en heeft geen leden
  • [Activiteit of handeling] maakt programma's die voor een zo groot mogelijk publiek van belang zijn en verzorgt met name de dagelijkse nieuwsvoorziening en houdt zich verder vooral bezig met sportverslaggeving, parlementaire verslaggeving en de verslaggeving van nationale evenementen; zendt uit op vier televisienetten en zes radiozenders
  • [Medium] maakt programma's voor zowel radio als televisie en maakt ook gebruik van internet
  • [Onderscheid of tegenstelling] maakt, in tegenstelling tot de Nederlandstalige VRT, Franstalige programma's; wordt, in tegenstelling tot een commerciële omroep, grotendeels door de overheid bekostigd

Algemene voorbeelden


De RTBf heeft een zeer gedecentralizeerde struktuur, met bijna-autonome direkties en redakties in Luik, Charleroi, Mons, Bergen (en Brussel).

De Standaard,

Door het afhaken van de RTBF voor de Spelen in 2000 ligt de weg open voor de commerciële omroep RTL-TVi om de rechten voor Franstalig België te kopen.

De Standaard,

De RTBF brengt nu aan het licht dat Marc Dutroux amper zeven maanden na die voorwaardelijke invrijheidstelling opnieuw meisjes lastig viel ("intiem betastte") op de schaatsbaan van Neuville bij Charleroi.

De Standaard,

De in juni aangekondigde transaktie waarbij de RTBf haar deel van het omroepgebouw op het Flageyplein in Elsene in erfpacht geeft aan mede-eigenaar BRTN, is nog niet beklonken.

De Standaard,

Het voorbeeld van de RTBF - een journaal om 12.45 uur om de concurrentie van RTL de pas af te snijden - is hem niet onbekend. Hoofdredacteur Jos Bouveroux maakt er geen geheim van dat zijn radiojournaal van 13 uur uitwijkt naar 12.30 uur als ook de BRTN 's middags een tv-journaal brengt.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • bekendmaken
  • aan het woord laten
  • melden
  • publiceren
  • beelden tonen
  • uitzenden
  • verzorgen

De RTBF toont [...] nooit beelden uit de Nederlandse competitie.

NRC,

Ouders dienden klacht in, de politie maakte een proces-verbaal op, maar Dutroux bleef op vrije voeten. Het is de RTBF die de nieuwe blunder na de omstreden vervroegde vrijlating van de kindermoordenaar bekend maakte in de uitzending "Au nom de la loi".

De Standaard,

"Bij hun contacten met het parket werd op geen enkel ogenblik aan onze journalisten gezegd dat deze informatie die onder perslui en de plaatselijke politie circuleerde, niet door de RTBF of welk ander persorgaan dan ook gepubliceerd mocht worden".

De Standaard,

In 1988 zond de RTBF een eerste keer een wedstrijd rechtstreeks uit.

De Standaard,

Minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft zijn Franse ambtsgenoot, Jacques Toubon, begin deze maand opnieuw gevraagd om documenten te leveren die in beslag werden genomen tijdens huiszoekingen bij bedrijven van de groep-Dassault. Dit meldde gisteravond de Franstalige radiozender RTBf.

De Standaard,

Want Vlaanderen heeft alle belang bij een welvarend Wallonië waarmee het handels- en kulturele betrekkingen kan onderhouden, ook al zendt de RTBF geen Vlaamse liedjes uit.

De Standaard,

In Vlaanderen heeft Justitie dit opsporingsprogramma aan de zorgen van de commerciële VTM overgelaten, terwijl het in 't sfeervolle Walenland door de openbare RTBf wordt uitgezonden.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Tijdens een speciale tv-uitzending gewijd aan de zaak-Dutroux gisteravond, liet de RTBF drie vrouwen aan het woord die in 1983 en 1985 door Marc Dutroux werden vastgehouden, verkracht en mishandeld.

De Standaard,

RTBf mag van Eurosport wel nog zo'n twee uren per dag zelf programma's verzorgen.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • de Belgische RTBF
  • de Franstalige RTBF
  • de Franstalig-Belgische RTBF
  • de noodlijdende RTBF
  • de openbare RTBF
  • de Waalse RTBF

In juni stelde de RTBf de BRTN voor haar deel van het omroepgebouw voor een periode van ten minste vijftig jaar in erfpacht te geven. Dat bood twee voordelen: de noodlijdende RTBf zou geld in het laatje krijgen (140 miljoen frank) en de BRTN kon autonoom en snel over de toekomst van het pand beslissen.

De Standaard,

Vandaag maken al de Belgische RTBf, de Spaanse TVE en de Duits-Zwitserse SSR deel uit van de Arte-familie.

De Standaard,

Deze geschiedenis van de striptease, in co-produktie met het Franse Canal+ en de Waalse RTBF vervaardigd door Françoise Levie, is het toonbeeld van een goede documentaire: leerzaam en toch humoristisch, voortreffelijk gerechercheerd, mooi gefilmd en voorzien van opzienbarend archiefmateriaal.

NRC,

Maar ook die gemeenschappelijke diensten zijn intussen gesplitst, en op dit ogenblik zijn de Nederlandstalige VRT (die enkele jaren BRTN heeft geheten) en de Franstalige RTBF twee aparte mediabedrijven (die zelfs niet meer over een gemeenschappelijke telefooncentrale beschikken).

http://www.rvi.be/rvi_master/overRVi/geschiedenis/

Het internationale tv-kanaal dat de Franstalig-Belgische RTBF wilde lanceren gaat niet door.

NRC,

In Vlaanderen heeft Justitie dit opsporingsprogramma aan de zorgen van de commerciële VTM overgelaten, terwijl het in 't sfeervolle Walenland door de openbare RTBf wordt uitgezonden.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

in voorzetselgroep


  • samenwerking met de RTBF

Anderlecht verkiest zijn traditionele samenwerking met de RTBf te bestendigen.

De Standaard,

  • administrateur-generaal van de RTBF
  • baas van de RTBF
  • de camera's van de RTBF
  • een cameraploeg van de RTBF
  • een journalist van de RTBF
  • het tweede net van de RTBF
  • het permanent comité van de RTBF
  • programma's van de RTBF
  • de publieksprijs van de RTBF
  • de raad van bestuur van de RTBF
  • het statuut van de RTBF
  • televisiebeelden van de RTBF
  • televisiepresentator van de RTBF

De tweede plaats voor de eenentwintigjarige Roemeense sopraan Ana Camelia Stefanescu werd door niemand betwist. Zij was een van de lievelingen van het publiek en haalde trouwens de publieksprijs van de RTBf.

De Standaard,

Een journalist van de RTBf kwam zondagmorgen om het leven bij een verkeersongeval in de Ardennen.

De Standaard,

Twee jaar later, in 1992, deed hij de tocht naar Clearwater over, dit keer vergezeld van een voltallige cameraploeg van de RTBf die er een uitzending aan wijdde.

De Standaard,

Severin had voor de camera's van de RTBf gezegd dat hij de functie aanvaardde, "en dat hij niet aan verzet, noch aan collaboratie deed".

De Standaard,

Meester Sneyers van STVV toonde aan de hand van vertraagde televisiebeelden van de RTBF aan dat Curto de ref niet aanraakte, waarop het Beroepscomité de straf vernietigde.

De Standaard,

De PS-groep in de raad van beheer van de RTBf erkent het leiderschap niet meer van Jean Guy, omdat die dinsdag tegen het behoud van partijgenoot Jean-Louis Stalport als grote baas van de RTBf heeft gestemd.

De Standaard,

Baudouin Cartuyvels, de televisiepresentator van de RTBf, heeft maandagavond, wat een interessant debat over de toekomst van Wallonië had kunnen worden, in de kiem gesmoord.

De Standaard,

Wie de programma's van de RTBf bekijkt, beseft hoezeer de Waalse kultuur zichzelf als een onderdeel van de Franse voelt.

De Standaard,

Het vertrek van Stalport werd afgesproken na zijn veroordeling in de Uniop-zaak. Hij kan administrateur-generaal van de RTBf blijven, maar neemt ontslag uit de nevenfuncties.

De Standaard,

Hij geraakte op een zijspoor nadat hij in de raad van bestuur van de RTBf had aangedrongen op het ontslag van zijn partijgenoot Stalport als administrateur.

De Standaard,

Het rechtscollege schrijft dat in een advies over het ontwerp van decreet over het statuut van de RTBf, maar de uitspraak heeft een ruimer belang.

De Standaard,

Tot nu toe kwamen de sessies van de commissie-Dutroux alleen rechtstreeks op Télé 21, het tweede net van de RTBf.

De Standaard,

Het permanent comité van de RTBf, het dagelijks bestuur van de omroep, weigerde zaterdag een beslissing te nemen over het lot van Stalport, die in de Uniop-zaak veroordeeld werd tot een minimumstraf, nl. zes maanden voorwaardelijk.

De Standaard,

  • filmen voor de RTBF
  • op pad gaan voor de RTBF
  • werken voor de RTBF

Hij kwam eveneens te weten dat Tonia Van Brecht geen klap uitvoerde, en dat haar broer een cameraman was die wel 'ns iets voor Woestijnvis had gedaan maar vooral voor de RTBF op pad ging.

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

'Mijn oom heeft ooit een paar cameraopdrachten gehad bij Woestijnvis maar hij kon niet naar dit feest omdat hij op dit moment filmt in Eritrea voor de RTBF'.

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

Hij werkte voor de RTBF, de (toenmalige) BRTN en VTM.

Gazet van Antwerpen,

met substantief ervoor


  • de Franstalige openbare omroep RTBF
  • de Franstalige omroep RTBF
  • de Franstalige radiozender RTBF
  • de Franstalige zender RTBF

Minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft zijn Franse ambtsgenoot, Jacques Toubon, begin deze maand opnieuw gevraagd om documenten te leveren die in beslag werden genomen tijdens huiszoekingen bij bedrijven van de groep-Dassault. Dit meldde gisteravond de Franstalige radiozender RTBf.

De Standaard,

Brose bood zijn ontslag aan na de zondagmagazines op de Franstalige zenders RTBF en RTL-TVi waarin o.a. privédetective André Rogge en journalist Philippe Brewaeys hem zwaar aanvielen.

De Standaard,

Het Brusselse gerecht heeft gisteren huiszoekingen verricht in de kantoren van de Onderlinge Maatschappij voor Openbare Besturen (Omob) in Luik, Hasselt en Brussel en bij de Franstalige omroep RTBf.

De Standaard,

Nadat de VRT Sergio afvaardigde naar Estland, is het dit keer aan de Franstalige openbare omroep RTBf om een kandidaat voor het Songfestival te selecteren.

http://www.zangtalent.be/actueel_nieuws.asp?newsid=1097,

met ander, nevengeschikt substantief


  • de RTBF en de BRTN
  • RTBF en RTL-TVi
  • RTBF en RTL
  • RTBF en VRT
  • BRTN en RTBF
  • BRTN, RTBf, RTL, VT4 en VTM
  • NOS, BRTN en RTBF
  • VRT en RTBF
  • de VRT en de RTBF
  • VTM en RTBF
  • VTM of RTBF

De RTBf en de BRTN onthulden in hun tv-journaals van maandagavond de namen en de leeftijd van de twee Tunesisch-Siciliaanse huurmoordenaars.

De Standaard,

Door wetgeving uit de 80er jaren kregen de publieke omroepen VRT en RBTF concurrentie van commerciële omroepen als VTM en RTL, hetgeen ook in het omroepbestel ontzuiling in de hand werkte.

http://www.culturescope.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=603:algemeen&catid=183&Itemid=39&lang=nl

De openbare omroepen RTBF en VRT kiezen om beurten de kandidaat voor het Eurovisiesongfestival.

http://www.clint.be/entertainment/roberto-bellarosa-verdedigt-belgische-eer-op-eurosong-2013,

Onkelinx wil ook sleutelen aan de TVB, de gemeenschappelijke reklameregie van RTBf en RTL.

De Standaard,

Bij het selecteren van de dossiers spelen verschillende elementen, niet in het minst de wensen van de tv-makers. Zowel het gerecht als VTM of RTBf zijn immers gebaat bij goede televisie die veel kijkers trekt.

De Standaard,

Het voorstel van de Nederlandse tv-producent Endemol (1,35 miljard) wordt voorlopig doorgeschoven naar de onderhandelingsronde over het globale tv-contract met de open netten BRTN, RTBf, RTL, VT4 en VTM, waarmee gisteren de hele dag verkennende gesprekken werden gevoerd.

De Standaard,

VTM en TV1, en ook RTBf en RTL-TVi, brengen rechtstreeks verslag uit van de rouwplechtigheid.

De Standaard,

VTM en RTBF lopen op kop in de wedren naar de toekenning van het televisieprogramma over gerechtelijke opsporingen.

De Standaard,

Ten slotte werd ook in 1999 de hechte samenwerking met de openbare omroepen van ons land, de VRT en de RTBF, voortgezet.

http://www.loterie-nationale.be

De bond is nog altijd in onderhandeling met de VTM en RTBf. Maar ondanks lobbywerk ten gunste van de VTM van de collegasponsors van de Rode Duivels [...] lijkt de bond alleen geneigd alsnog op het voorstel van het duo in te gaan als zij hun bod serieus opschuiven in de richting van de bedragen die VT4 veil heeft.

De Standaard,

In 1990 en 1991 werd voor een bedrag van 50 miljoen frank zendapparatuur gekocht. De BRTN en de RTBf verzorgden de opleiding.

De Standaard,

Gisteren pakten de voetbalbonden van de Lage Landen met de organizatiestruktuur van Euro 2000 uit en mocht het tv-consortium Forto 2000 (NOS, BRTN en RTBF) zich voorstellen.

De Standaard,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


RTBF 1.1

(media, communicatie en telecommunicatie; (vooral) in België)

televisiekanaal of radiokanaal van de VRT; televisienet of radionet waarop de VRT zijn programma's uitzendt
Vooral in combinaties als "bij de RTBF", "op (de) RTBF", "voor de RTBF" e.d.

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


"Als de wet mij een woonplaats in het Waalse Gewest oplegt, verlaat ik Voeren, dat ik van buiten blijf verdedigen", zei hij voor de RTBf.

De Standaard,

Zo gaan de werkaanbiedingen van het VWS verspreid worden via Internet en teletekst op BRTN en RTBf.

De Standaard,

Het debat was een tiental dagen geleden gepland en zou op de BRTN en de RTBF worden uitgezonden.

De Standaard,

Aldus geschiedde op vrijdag 15 oktober 1999, de dag waarop ik was uitgenodigd om in de bibliotheek van Kortemark een lezing te geven, en Bart op het laatste moment besloot om eens te gaan luisteren naar die Hemmerechts, die hij de dag voordien op RTBF in het Frans aan het woord had gezien.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

Ik heb diezelfde avond nog eens heel speciaal naar de beelden op RTBf gekeken en elke keer kwam ik tot dezelfde conclusie als op het veld: het was rood.

De Standaard,

José Happart blijft liever aan de zijlijn staan. Hij zei op de RTBf "dat je wel gek moest zijn om in dergelijke omstandigheden te kandideren naar het voorzitterschap van de Parti Socialiste".

De Standaard,

Deze sociale analyse, de duur van de krisis inbegrepen, werd tijdens een debat op de RTBf efficiënt samengevat door een hopeloze jonge werkloze: "Je n'ai jamais vu travailler mon père." (Ik heb mijn vader nooit zien werken).

De Standaard,

De VRT-zenders zijn in heel Nederland verplicht op de kabel, terwijl de RTBF slechts te zien is in delen van Limburg, Zeeland en Noord-Brabant.

NRC,

Zondag 23 juni kwam minister Pinxten op de RTBf in "Faire le Point" en sprak daar een zo goed als vlekkeloos Frans.

De Standaard,

Het monteren van het nieuws en de uitzending volgt koning Albert bij de RTBf. De Franstalige zender heeft immers een middagjournaal, de BRTN (nog) niet.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met telwoord erachter


  • RTBF 21

Eurosport 21 vervangt vanaf 1 maart RTBf 21 en Eurosport. Dan gaat ook Arc-en-Ciel van start, de zender die alle niet-sportieve programma's van RTBf overneemt. Hiermee schept RTBf meer duidelijkheid in welk soort programma's waar te beluisteren vallen. RTBf 21 was immers een kanaal waarop van alles te beluisteren viel, van culturele manifestaties, sportuitzendingen tot herhalingen van RTBf 1-programma's.

De Standaard,

Voor de rechtstreekse uitzending op RTBf 21 was er een tweetalige presentatie van bedenkelijk niveau.

De Standaard,