Tiel is niet viel, Bommel is rommel en hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt


Tiel is niet viel, Bommel is rommel en hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt 1.0

Tiel stelt niet veel voor, in Zandbommel is het een rommetje en hoe dichter men bij Dordrecht (en dus Rotterdam) komt, hoe "rotter" het wordt, hoe saaier, vervelender het er is, hoe slechter, onbeleefder e.d. de mensen er zijn

Algemene voorbeelden


Een oud rijmpje gaat ongeveer als volgt: "Tiel is nie viel, Bommel is rommel, hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt." Dat de toestand vanuit de rivier gezien naar het westen toe steeds slechter wordt, zal veroorzaakt worden door de natuurlijke gesteldheid van bodem of waterwegen. Het rijmpje ten spijt, Dordrecht is een prachtige stad.

http://www.refdag.nl/opinie/welbeschouwd/dichter_bij_dordt_1_289173,

Er is een bekende uitdrukking die over Dordrecht gaat, namelijk: Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt. Deze uitdrukking had betrekking op de bodemgesteldheid in het rivierengebied. De volledige uitdrukking luidt: Tiel is niet viel, Bommel is rommel en hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dordrecht_(Nederland),

"Tiel is niet viel" is een uitspraak uit het verre verleden van mensen buiten de regio. Het is geen uitspraak van de Tielenaren zelf. De volledige uitspraak is: "Tiel is niet viel, in Bommel is het een rommel en hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt". Het heeft betrekking op de vroegere handelsactiviteiten van de steden.

http://83.143.186.39/thema/uitspraken/tiel_is_niet_viel.../verhalen/minderwaardigheidscomplex/,