UCI-ranking


UCI-ranking 1.0

(sport en recreatie; fietssport)

door de internationale wielerbond UCI (Union Cycliste Internationale) jaarlijks, per discipline opgestelde ranglijst van bestpresterende wielrenners, wielrensters of wielerploegen; UCI-klassement; UCI-ranglijst; UCI-wereldranglijst
Bijna altijd in een voorzetselgroep en vaak voorafgegaan door een precieze aanduiding van de plaats op de ranglijst.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een UCI-ranking…

is een ranking

      Hoofdsemagram: ranking


      Algemene voorbeelden


      In Europa alleen al worden volgend jaar tussen 4 februari (GP La Marseillaise) en 26 oktober (Dwars door Lausanne) een kleine vijfhonderd wedstrijden gereden. En rekening houdend met het groeiend belang dat aan de UCI-ranking wordt besteed, gaat dat internationaal programma zich in de komende jaren nog nadrukkelijker uitbreiden.

      De Standaard,

      Om die ervaring op te doen zal Willy Teirlinck zich, net als zijn andere Belgische kollega's, nog méér naar het buitenland moeten richten dan tot dusver het geval was. Dat is gewoon het gevolg van de herschikking van de kalender waarin gewezen wedstrijden voor amateurs nu ook in aanmerking komen voor de UCI-ranking.

      De Standaard,

      Millar had eerder het verloningssysteem (gekoppeld aan de UCI-ranking) in vraag gesteld en zag daarin de reden voor de ontbrekende samenhang in het team.

      http://www.nicomattan.be/nl/nieuws/,

      De UCI-rankings na Parijs-Nice, gewonnen door de Spanjaard Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne): Renners (na 2 van de 25 wedstrijden): 1. Allan Davis (Aus/Quick Step) 122 punten [...]: Ploegen: 1. Quick Step (BEL) 230 punten [...], 15. Silence-Lotto (BEL) 1 punt.

      http://www.hln.be/hln/nl/952/Wielrennen/article/detail/770208/2009/03/16/Davis-blijft-leider-UCI-ranking-Sanchez-tweede-op-1-punt.dhtml,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de UCI-ranking aanvoeren
      • de UCI-rankings toppen

      Hij werd eindlaureaat van de Wereldbeker, weet zich nu al zeker van de overwinning in de Superprestige en voert niet voor niets de UCI-ranking aan.

      De Standaard,

      Gilbert, Omega Pharma-Lotto en Spanje toppen UCI-rankings. Nu met de Ronde van Lombardije de laatste WorldTour-wedstrijd van het seizoen is verreden, heeft de UCI de eindstanden van de WolrdTour-rankings becijferd. De individuele ranking wordt getopt door Philippe Gilbert, die zijn ploeg Omega Pharma-Lotto meteen ook naar de eerste plaats op de ploegenranking stuwt. Spanje is dan weer het beste wielerland van het afgelopen jaar.

      http://www.wielerflits.nl/nieuws/15940/gilbert,-omega-pharma-lotto-en-spanje-toppen-uci-rankings.html,

      met adjectief ervoor


      • de meest recente UCI-ranking

      De "Lange uit Gooreind" was in de meest recente UCI-ranking voor het eerst sinds jaren wel weggevallen uit de top-100, maar had nog altijd zijn plaats bij de meest waardevolle en gerespecteerde wielrenners van zijn generatie.

      De Standaard,

      in voorzetselgroep


      • in de UCI-ranking

      "Ik ben er zesentwintig. Dat betekent dat ik, in een normale ontwikkeling, mijn beste jaren nog voor mij heb. Kijk maar naar degenen die bij de beste tien in de UCI-ranking staan. Bijna allemaal dertigers. Behalve ikzelf."

      De Standaard,

      Contador is terug in competitie na een schorsing van twee jaar wegens een positieve plas tijdens de Tour de France van 2010. De Spanjaard is fris en lijkt goed in vorm. Dat liet hij al zien tijdens de Eneco Tour. Contador wil zich maar wat graag bewijzen en moet bovendien aan de bak om zijn ploeg Saxo Tinkoff Bank omhoog te stuwen in de UCI rankings.

      http://wielrennen.blog.nl/algemeen/2012/08/17/voorbeschouwing-vuelta-2012-favorieten,

      De plaats als nummer één in de UCI-ranking heeft hij moeten doorgeven aan zijn Franse opponent Laurent Jalabert.

      De Standaard,

      "Ik ga er van uit dat een promotionele ploeg als Aubervilliers goed bezig is binnen het Franse wielrennen", zei hij. "Dus geef ik die jongens een kans. Dat zij in de UCI-ranking ergens in de buurt van de veertigste plaats hangen, maakt voor mij niets uit."

      De Standaard,

      'Jaja' had echter aan een eerder verworven voorsprong van driekwart minuut genoeg om zichzelf op te volgen. Hij bevestigt daarmee zijn leidersplaats in de UCI-ranking.

      De Standaard,

      Door de eerste wereldtitel uit zijn loopbaan verdrong hij ook zijn Franse ploegmaat Jalabert van de koppositie in de UCI-ranking.

      De Standaard,

      Konkreet betekent dit dat deze acht ploegen de vereiste bankgaranties bij de BWB hebben ingediend en in ruil daarvoor opgenomen worden in de UCI-ranking.

      De Standaard,

      Wil het enige Duitse team dat een plaats heeft bij de top twintig in de UCI-ranking zijn status behouden dan is een kapitaalkrachtige co-sponsor meer dan welkom.

      De Standaard,

      Als tiende in de UCI-ranking wist Walter Godefroot op 1 januari al dat de Fransen hem deze keer niet langs de kant konden laten staan.

      De Standaard,

      Dinsdagavond had Laurent Jalabert vernomen dat hij zijn eerste plaats in de UCI-ranking was kwijtgespeeld aan de Zwitser Alex Zülle.

      De Standaard,

      • op de UCI-ranking

      1999 werd een heel goed jaar, getuige mijn 37e plaats op de UCI-ranking.

      http://www.erikdekker.nl/biografie.htm

      Ook nu weer is er sterke buitenlandse concurrentie met de 1.1 op de UCI-ranking wedstrijd in Soissons en het avondcriterium in Bavikhove. "Dat is het probleem: de grote namen worden onbetaalbaar."

      http://members.chello.be/cr26150/rl/nl_historiek.html,

      • uit de UCI-ranking

      Tourbaas Jean-Marie Leblanc, die begin dit jaar de eerste achttien teams uit de UCI-ranking automatisch startrecht verleende, kende de vier vrije plaatsen in de 83ste Ronde van Frankrijk toe aan het Italiaanse Brescialat, het Spaanse Kelme-Artiach en twee Franse ploegen: Agrigel-La Creuse en Aubervilliers.

      De Standaard,

      • van de UCI-ranking

      De loper naar de Ronde van Vlaanderen is dit jaar aan haar twintigste editie toe en is uitgegroeid tot een van de sterkst bezette rittenkoersen van tweede categorie op het grote programma. In die mate dat de wedstrijd over een bezetting beschikt die zonder enige schroom de vergelijking met een ronde van eerste categorie kan doorstaan. De cijfers van de UCI-ranking zijn er om dat te illustreren.

      De Standaard,

      Als de overname doorgang vindt, zal de nieuwe ploeg bij de beste tien teams van de UCI-ranking komen.

      http://www2.omroep.nl/nos/tour2002/

      Hij pakte gisteren weer veertig punten en sluipt stilaan maar zeker de top-50 van de UCI-ranking binnen.

      De Standaard,

      In het hedendaagse wielrennen is hij een van de schaarse figuren uit de top-tien van de UCI-ranking die zowel actief is in het klassieke voor- en najaar als tijdens de Ronde van Frankrijk.

      De Standaard,

      De Italiaan Michele Bartoli is na de prille seizoenstart opgeklommen naar de top-drie van de UCI-ranking.

      De Standaard,