UMTS-veiling


UMTS-veiling 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; techniek en technologie; neologisme)

veiling voor UMTS-frequenties; veiling waarbij op nieuwe kanalen voor breedbandtelefonie en breedbandcommunicatie geboden kan worden
UMTS is een verkorting van (Engels) Universal Mobile Telecommunications System, een standaardsysteem voor mobiele telecommunicatie.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een UMTS-veiling…

is een veiling

  • [Tijd] vond in Nederland voor het eerst plaats in het jaar 2000
  • [Waardering] is in Nederland van meet af aan politiek omstreden geweest
  • [Belang] leverde uiteindelijk in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland veel minder geld op dan verwacht en bracht nadien sommige licentiehouders in ernstige financiële problemen
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een veiling van UMTS-frequenties

Hoofdsemagram: veiling


Algemene voorbeelden


Heemskerk maakte duidelijk dat de fouten die tijdens de UMTS-veiiling in 2000 zijn gemaakt, niet herhaald worden. Destijds verdiende de overheid bijna 3 miljard euro met de veiling van vijf UMTS-frequenties. Een jaar later spatte de zogeheten internetbubbel uit elkaar en kwamen sommige kopers van licenties in financiële problemen.

http://www.telecompaper.com/nieuws/heemskerk-wil-fouten-umtsveiling-niet-herhalen,

De Kamer heeft op dit moment vier studies uitbesteed aan externe bureaus. Het betreft onder meer een onderzoek naar de gang van zaken rondom de UMTS-veiling, vorig jaar zomer, en een externe analyse van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, die minister Pronk (VROM) onlangs naar de Kamer heeft gestuurd.

NRC,

Waar de verwachting was dat de zogenaamde UMTS-veiling de staat tot wel twintig miljard zou gaan opleveren, kwam de teller tijdens de eerste veilingsdag gisteren maar net boven de honderd miljoen.

Trouw,

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft indertijd een public relations-bureau ingehuurd om fouten bij de UMTS-veiling in informatie aan de Kamer te verdoezelen.

Provinciale Zeeuwse Courant,

Toen staatssecretaris De Vries van verkeer en waterstaat gisteren bij het vervolg van de UMTS-veiling weigerde in te grijpen, besloot Versatel het bieden te staken.

Trouw,

Net voor de UMTS-veiling in juni begon, bleken de marktverhoudingen in de mobiele telefonie ineens heel anders te liggen.

Brabants Dagblad,

Net als tijdens de umts-veiling kan er in de aanloop naar de definitieve gunning dus nog veel veranderen. Maar in tegenstelling tot het umts-drama heeft het ministerie in de hsl-procedure wel een noordrem (het no go/go-moment) ingebouwd.

Het Financieele Dagblad,

Verkeer en Waterstaat wil niet ingaan op de vraag waarom een noodremprocedure wel bij de aanbesteding van de hsl wordt gebruikt en niet is overwogen bij de umts-veiling.

Het Financieele Dagblad,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • eindigen
  • starten

De UMTS-veiling is gestart op donderdag 6 juli 2000 en is geëindigd op maandag 24 juli 2000.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Frequentieveiling/,

als object bij een werkwoord


  • de UMTS-veiliging organiseren

Door omstandigheden werd de UMTS-veiling in België later georganiseerd, toen er terug realisme in de markt was, met betaalbare licentievergoedingen als resultaat.

http://www.beltug.be/pages/Our_Opinion/publicpositionFeb403_2n.html

met adjectief ervoor


  • de omstreden UMTS-veiling

CDA, GroenLinks en D66 zouden het beter vinden dat het kabinet zich niet op nieuwe veilingen stort zolang de Tweede Kamer het eigen onderzoek naar de omstreden UMTS-veiling niet heeft afgerond.

Drentse Courant,

  • de Duitse UMTS-veiling
  • de Franse UMTS-veiling
  • de Nederlandse UMTS-veiling

KPN doet geen bod bij Franse UMTS-veiling.

Reformatorisch Dagblad,

Over twee weken gaat de Nederlandse UMTS-veiling van start.

Het Financieele Dagblad,

Duitse UMTS-veiling: nu nog het toetje. De veiling van twaalf frequentieblokken in Duitsland mag dan na tweeënenhalve week voorbij zijn, de deelnemers kunnen ook nog bieden op aanvullende frequenties.

ANP,

Eind juni werd overigens bekend dat Ben en Deutsche Telekom samenwerken bij de Nederlandse UMTS-veiling.

Trouw,

Het Nederlandse kabinet geeft binnen twee weken opheldering over de tegenvallende opbrengst van de Nederlandse UMTS-veiling.

Het Parool,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • de UMTS-veiling in België
  • de UMTS-veiling in Duitsland
  • de UMTS-veiling in Frankrijk
  • de UMTS-veiling in Nederland

Naast de algemene dalende trend veroorzaakt door de prijsvorkverlaging van Orange, speelde ook de onzekerheid over het verloop van de UMTS-veiling in België mee.

De Standaard,

Door omstandigheden werd de UMTS-veiling in België later georganiseerd, toen er terug realisme in de markt was, met betaalbare licentievergoedingen als resultaat.

http://www.beltug.be/pages/Our_Opinion/publicpositionFeb403_2n.html

De UMTS-veiling in Nederland stond onder supervisie van staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat).

Brabants Dagblad,

KPN doet niet meer mee aan de UMTS-veiling in Frankrijk.

Reformatorisch Dagblad,

Aanleiding tot de frustratie vormt de tussenstand van de UMTS-veiling in Duitsland, waar omgerekend al 105,2 miljard gulden is geboden.

Brabants Dagblad,

Waar de aanbieders van mobiele diensten in Groot-Brittannië liefst 85 miljard gulden neertelden, bracht de UMTS-veiling in Nederland niet meer op dan een kleine zes miljard.

Nederlands Dagblad,

  • de UMTS-veiling in 2000

Daarnaast hebben de vijf Nederlandse telecombedrijven bij de umts-veiling in 2000 diep in de buidel moeten tasten om een frequentie te kopen en is er voor umts een nieuw en peperduur netwerk nodig.

NOS Nieuws,

in voorzetselgroep


  • onderzoek naar de UMTS-veiling
  • kavels op de UMTS-veiling
  • praten over de UMTS-veiling
  • de opbrengst van de UMTS-veiling
  • de organisatie van de UMTS-veiling
  • het verloop van de UMTS-veiling
  • een tegenstander van de UMTS-veiling

De twee grootste kavels op de UMTS-veiling gaan naar KPN Mobile en Libertel, die daarvoor elk een ruime anderhalf miljard gulden betalen.

http://webwereld.nl/nieuws/249/umts-veiling-levert-kabinet-5-9-miljard-op.html,

Gelet op de hoge investeringen die de telefoniebedrijven hebben gedaan in umts - De Wit is steeds fel tegenstander van de umts-veiling geweest - is het de kunst om aan iedere klant zoveel mogelijk te verdienen.

De Limburger,

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft het onderzoek van de Tweede Kamer naar de UMTS-veiling belemmerd.

NOS Nieuws,

Wel werden een aantal verbeterpunten gesignaleerd, die bij de organisatie van de UMTS-veiling ter harte zijn genomen.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Frequentieveiling/,

De opbrengst van de UMTS-veiling gaat volgens de recente begrotingsplannen van de regering naar een versnelde afbouw van de staatsschuld.

Het Belang van Limburg,

Anders dan in Nederland, waar de opbrengst van de umts-veiling ook tegenviel, ziet de Italiaanse regering voorlopig geen reden om een onderzoek in te stellen naar het biedingsreglement.

Het Financieele Dagblad,

In de zomer van 1999 praten overheid en telecombedrijven tijdens vier OPT-vergaderingen over de UMTS-veiling.

NRC,

Naast de algemene dalende trend veroorzaakt door de prijsvorkverlaging van Orange, speelde ook de onzekerheid over het verloop van de UMTS-veiling in België mee.

De Standaard,

Minister Zalm (Financiën) en staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) verwijten de Tweede Kamer als een blad aan de boom te zijn omgeslagen na de tegenvallende opbrengst van de UMTS-veiling.

Brabants Dagblad,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2000