URL


URL 1.0

afbeelding

Bron: Meilani.conley
(CC licensed)

(internet)

(Engels) Uniform Resource Locator, uniek label, adres van een website, een webpagina of op internet geplaatst document of bericht, dat boven in het scherm van een computer of smartphone zichtbaar wordt en dat volgens bepaalde regels en met vaste onderdelen opgebouwd is; internetadres; webadres

Semagram


Een URL…

is een adres

 • [Deel] bestaat in zijn meest volledige vorm uit een protocol (bv. http:), gegevens van de gebruikers (m.n. gebruikersnaam en wachtwoord), een domeinnaam, een poortnummer, een padnaam, een querystring en een fragmentidentifier
 • [Functie] dient voor de identificatie en terugvindbaarheid van een website, webpagina of op internet geplaatst document of bericht
 • [Plaats] is zichtbaar boven de browserbalk
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] mag geen speciale tekens en witruimte bevatten en is vaak ook gebonden aan een maximaal aantal te gebruiken tekens; is uniek

Algemene voorbeelden


Je browser moet natuurlijk weten waar je naartoe wil. Daarvoor moet je hier het adres invullen. In het Internet-jargon noemen we dat een URL (Universal Resource Locator). Heel vaak is dat iets in de aard van http://www.huppeldepup.com. Bij Windows zoekt Navigator automatisch de vorige bezochte URL's die met deze lettercombinatie beginnen om je enig typwerk te besparen.

http://www.donboscohoboken.be/cursus/

De URL is niets anders dan een soort telefoonnummer dat de computer draait om terecht te komen bij de informatie die de gebruiker wil hebben.

De Standaard,

Hoe werkt nu Hotmail? Surf eerst naar de site van Hotmail: URL: http://www.hotmail.com. Eerst word je dan gevraagd naar je 'username' en je 'password'. Na een klik op de Enter-knop kom je automatisch bij jouw postbus terecht.

http://www.donboscohoboken.be/cursus/

De term URL gebruiken wij liever niet. Webadres zegt duidelijk waar het om gaat.

De Standaard,

Via een link of na het intoetsen van een internetadres (URL) belandt de gebruiker op de beginpagina van de publiekscatalogus.

http://www.adlibsoft.nl/

Een URL (Uniform Resource Locator, uniforme bronzoeker) is een gestandaardiseerde adresseringsmethode. Een URL bestaat maximaal uit vier delen, waarvan vooral de eerste drie voor deze cursus van belang zijn. De eerste drie delen zijn achtereenvolgens: de toegangsmethode, het Internet-adres van de server en het pad naar een bestand.

http://www.donboscohoboken.be/cursus/

Nemen we bijvoorbeeld de volgende URL: http:\\www.adres.be\bestanden\homepage.htm. Daarin zijn de eerste drie delen van een URL als volgt te onderscheiden: Toegangsmethode: http:. Het Internet-adres: \\www.adres.be. Een bestandspad: \bestanden\homepage.htm. De bovenstaande URL wordt als volgt geëvalueerd: Haal op het adres www.adres.be het bestand homepage.htm op uit de map bestanden en verwerk dit bestand volgens het http-protocol.

http://www.donboscohoboken.be/cursus/

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • veranderen

Hoe stabiel is de aangeboden informatie? Verandert de URL regelmatig, kan ik er zeker van zijn dat de informatie blijft staan waar ze staat?

http://www.pscw.uva.nl/sociosite/websoc/kwaliteit.html,

als object bij een werkwoord


 • een URL aanbieden
 • een URL achterhalen
 • een URL controleren
 • een URL doorsturen
 • een URL genereren
 • een URL inplakken
 • een URL intikken
 • een URL invoeren
 • een URL kennen
 • een URL meesturen
 • een URL noteren
 • een URL ontvangen
 • een URL opladen
 • een URL opnemen
 • een URL opvragen
 • een URL promoten
 • een URL raden
 • een URL registreren
 • een URL uitwisselen
 • een URL vastleggen
 • een URL veranderen
 • een URL verkorten
 • een URL wijzigen

Wil je een vriend sms'en, mailen of tweeten en daarbij een URL (internetadres) meesturen? Een URL kan erg lang zijn, daarom kunnen wij deze voor je verkorten.

http://www.hyves.nl/api/shorturl/?pageid=7LBZYM45904C4OCOO

(5) Een URL (adres van een site) doorsturen. (a) Open de Site die U wenst te versturen. (b) Idem als (2) maar kies "Web Page Address (URL)". (c) Controleer of het juiste adres (http://… enz…) is vermeld. (d) Klik "Send".

http://www.tourette.be

Als je twijfels hebt over de juistheid van een URL, kunt je het beste eerste naar het domeinadres gaan en van daaruit de site verkennen om de betreffende URL te achterhalen.

http://www.donboscohoboken.be/cursus/

Bij het oproepen van een WAP-dienst gebeurt er het volgende: a) de WAP user agent (de microbrowser in de WAP-telefoon) vraagt een URL (een WAP-adres) op bij een WAP-Gateway/proxy.

http://www.wapworld.nl/achtergronden/inleiding/inleiding.htm

De auteur van een website die wil gevonden worden via de boomstructuur, moet de URL (en eventueel een korte beschrijving van de website of een lijst van trefwoorden van toepassing op de website) van de website registreren bij de instelling die de boomstructuur uitbaat.

http://mailserv.cc.kuleuven.ac.be/se_help_nl.html#zoekmethode

Wat is ICQ. Een vrij uitgebreid babbel (chat) programma! Eigenlijk meer nog, een soort "Superfaxwebtelefoon", waarmee je op verschillende manieren met vrienden of kennissen, die ook ICQ hebben geïnstalleerd, informaties kunt uitwisselen. Je kan ermee onder andere: a. Berichtjes schrijven van de ene naar de andere PC en zelfs (ook gratis) naar een GSM! b. URL (webpagina's) uitwisselen. c. Files (bestanden of programma's) van enkele MB probleemloos versturen.

http://www.tourette.be

Als u tevreden bent over de lay-out en uw eerste berichten kunt u het adres van uw weblog aan vrienden en collega's mailen. Als ze het leuk vinden zullen ze uw weblog-adres verder verspreiden. Andere webloggers zullen uw URL al snel opnemen als uw blog ze bevalt.

NRC,

Dit is NIET de URL van Yahoo, al lijkt dat op het eerste gezicht wel zo. Wie aan zo'n nepsite zijn credit card-gegevens afgeeft, loopt grote kans een hoop geld kwijt te raken. Even de URL controleren is dus altijd verstandig.

http://www.iusmentis.com/zakendoen/ecommerce/pcactive0209/

Geregeld loop je tijdens het surfen door stom toeval tegen dingen aan die misschien voor jou niet zo interessant zijn, maar wel voor iemand die je kent. Druk in Netscape dan op Ctrl-M en plak de URL in. Als je dit regelmatig doet zul je merken dat meer mensen dit gaan doen, en meer browsers maken licht werk.

http://www.xs4all.nl/~gbdesign/home/fr_home.htm

Aan de bovenkant blijft nu slechts een mini-werkbalk over. Door met je rechtermuisknop op deze balk te klikken en vervolgens de optie Automatisch verbergen te kiezen, laat je ook deze nog automatisch verdwijnen. Het volledige scherm is nu beschikbaar voor de Webpagina's. Als je op Control-L drukt, kun je een nieuwe URL invoeren.

http://www.xs4all.nl/~gbdesign/home/fr_home.htm

Clients moeten enkel die ene URL kennen om gebruik te maken van de service(s), ongeacht elke wijziging in de verzameling.

http://users.telenet.be/Ekons/webservices/dynl.htm

Als het niet mogelijk is bookmarks op te slaan, bijvoorbeeld omdat je niet op een eigen pc kunt werken, kan je toch ervoor zorgen dat je de interessante websites later niet opnieuw zult moeten zoeken, door de URL's van de websites die je wilt bijhouden te verzamelen in een lijst. In dit geval is het wel nodig dat je expliciet de volledige URL noteert.

http://www.bib.kuleuven.ac.be/mfar/zoekwijzers/ZWInternet.pdf

Als gebruikers in de internetcafés een door het bedrijf geblokkeerde url of webadres intikken, worden zij naar de homepage van het internetcafé geleid.

http://www.pinkwave.be/juli2001.htm,

Het is mogelijk om zelf een URL of webpagina aan te bieden aan de zoekmachine, de robot komt dan meestal snel langs, en dan duurt het niet meer zolang voordat je pagina [...] te vinden is.

http://www.zoekprof.nl/achtergronden/zfaq1.html#1

Indien U een URL ontvangt en U hebt reeds een site open kunt U kiezen deze te openen in de huidige of in een nieuwe pagina.

http://www.tourette.be

Met name bij privé-gebruik moet terughoudend worden omgegaan met het vastleggen van de URL op persoonsniveau.

http://www.cbpweb.nl/downloads_av/AV21.pdf

Indien de voorgaande stappen (URL raden, algemene of gespecialiseerde zoeksystemen) het gewenste resulaat niet opleveren, dan kunt u best een persoon (een expert) trachten te vinden die u kan helpen met het vinden van de juiste informatie.

http://mailserv.cc.kuleuven.ac.be/se_help_nl.html#zoekmethode

Waarom zou u geld betalen aan een aanmeldservice om één enkele URL te promoten? U kunt zelf de software bezitten die door de aanmeldservices gebruikt wordt.

http://www.submitwolf.be/be/submitwolf.html

Een uitgever kan een URL wijzigen, zonder dat daarvoor het prefix van de DOI gewijzigd moet worden.

http://www.lib.rug.ac.be/execl/fulltxt/cursus/cursusBBdeel1.pdf

Tevens kan een URL worden opgeladen en de bijhorende pagina gepubliceerd.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/egovinfo/05_projecten/gerealiseerd/werken/jobmanager.htm,

De vacatures kunnen gestructureerd worden ingegeven d.w.z. via een vast sjabloon of men kan een document (word, html, gif, jpeg) opladen en publiceren. Tevens kan een URL worden opgeladen en de bijhorende pagina gepubliceerd.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/egovinfo/05_projecten/gerealiseerd/werken/jobmanager.htm,

Een PURL (Persistent Uniform Resource Locator) is eigenlijk een gewone URL, met dit verschil dat er een intermediair bij betrokken is die ervoor zorgt dat de juiste URL wordt gegenereerd naar de gebruiker van de URL.

http://www.library.uu.nl/digiarchief/,

met adjectief ervoor


 • de juiste URL
 • de volledige URL
 • een actuele URL
 • een eigen URL
 • een gewone URL
 • een nieuwe URL
 • een specifieke URL
 • een Nederlandse URL

Iedereen heeft ook rechtstreekse lees- én schrijfrechten op zijn specifieke URL (download- én upload-faciliteiten).

http://www.c3a.be/C3A_aw74c.htm,

Bij inschrijving krijgt het nieuwe panellid een uniek nummer toegewezen en wordt deze opgenomen in de paneldatabase. Vanaf dit moment wordt bij surfen van het panellid de volledige url (evenals de datum en de tijd van het bezoek) van iedere bezochte site real-time verzonden naar de Visiscan server en opgeslagen in een database.

http://www.multiscope.nl/profiel.phtml

Een PURL (Persistent Uniform Resource Locator) is eigenlijk een gewone URL, met dit verschil dat er een intermediair bij betrokken is die ervoor zorgt dat de juiste URL wordt gegenereerd naar de gebruiker van de URL.

http://www.library.uu.nl/digiarchief/,

Wanneer u de actuele URL in de broncode van uw pagina plaatst, dan kunnen mensen die uw document hebben uitgeprint op de uitdraai zien welke pagina ze exact uitgeprint hebben.

http://web.inter.nl.net/users/Maurice.Makaay/

Het opnemen van de actuele URL in de brontekst van een HTML-document , bij voorkeur na de tag <Address>, is erg prettig voor de bezoekers die de betreffende pagina afdrukken.

http://www.donboscohoboken.be/cursus/6.html

Beste Mojo, Omdat de juiste URL van Chesterfield niet direct te vinden is, richt ik mij tot jullie.

http://www.mojo.nl/verslagen/index.asp

Deze site was uitgebreider dat de vorige en had een eigen URL: www.zaanradio.nl. De site werd gesponsord door o.a. The Internet Plaza, PTT-Telecom, DiZa, d-tail Communications en Oudega Internet Services.

http://www.zaanradio.nl/

Visiscan richt zich vooral op Nederlandse sites. Uitgangspunt hierbij is dat de eigenaar van het domein een Nederlands, of in Nederland gevestigd bedrijf of persoon is, het een Nederlandse url betreft (.nl) of dat de site duidelijk op Nederland gericht is.

http://www.multiscope.nl/profiel.phtml

Als je op Control-L drukt, kun je een nieuwe URL invoeren, met Alt-</> bedien je de Vorige en Volgende knoppen.

http://www.xs4all.nl/~gbdesign/home/fr_home.htm

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • een aangeduide URL
 • een geblokkeerde URL
 • een geciteerde URL
 • een opgegeven URL
 • een verdachte URL

Vervolgens wordt van de verdachte werknemers of computers het onderschepte verkeer gescreend op een verdachte URL, een verdacht onderwerp, verboden woorden of verboden gebruik.

http://www.cbpweb.nl/downloads_av/AV21.pdf

Als gebruikers in de internetcafés een door het bedrijf geblokkeerde url of webadres intikken, worden zij naar de homepage van het internetcafé geleid.

http://www.pinkwave.be/juli2001.htm,

De geciteerde URL specifieert dat men http moet gebruiken om de WWW-pagina met code 'ibm.com' te vinden.

De Standaard,

Betekenis van enkele knoppen in ParaChat. About = informatie over ParaChat software. Surf = opent een browser en toont de laatste URL die in het babbelscherm door een deelnemer is getypt geweest; op die manier kan je vlug naar de aangeduide URL surfen.

http://www.smic.be/edu/faq_ircp.htm

Een spider is een robotachtig programma dat indexen opbouwt van de teksten van de opgegeven url en de pagina's die daar allemaal nog onder hangen.

http://www.donboscohoboken.be/cursus/

in voorzetselgroep


 • typefouten in de URL
 • naar een URL verwijzen
 • klikken op een URL
 • op (een) URL zoeken
 • de URL van een bron
 • de URL van een instelling
 • de URL van een site
 • de URL van een webpage
 • de URL van een webpagina
 • de URL van een website
 • de juistheid van een URL
 • een verzoek voor een URL

Als je twijfels hebt over de juistheid van een URL, kunt je het beste eerste naar het domeinadres gaan en van daaruit de site verkennen om de betreffende URL te achterhalen.

http://www.donboscohoboken.be/cursus/

Als deze pc verbonden is met het Internet, kan je de websites eenvoudig terug oproepen door te klikken op de URL in het document.

http://www.bib.kuleuven.ac.be/mfar/zoekwijzers/ZWInternet.pdf

Bijna allemaal wilden ze weten met welke editie ze te maken hadden en vaak ook nog paginanummers en voetnoten erbij hebben. Dit in verband met het wetenschappelijk gebruik van de teksten. Citeren is immers onmogelijk als je alleen maar naar een URL kunt verwijzen.

http://www.etcl.nl/etclnieuw/Projecten/etaoi.pdf,

Indien men informatie zoekt over een bepaalde instelling, of indien men vermoedt dat de gezochte informatie te vinden is op de website van een bepaalde instelling, dan kan men trachten de URL van de instelling te raden.

http://mailserv.cc.kuleuven.ac.be/se_help_nl.html#zoekmethode

Respecteer hun werk en verwijs bij gebruik van de informatie steeds naar beide auteurs, de VUB Graffiti Jeugddienst vzw en de URL van deze site.

http://users.pandora.be/graffiti/graffiti/FAQ.htm

De URL van deze website is www.contaqt.nl, waarbij contaqt.nl de domeinnaam wordt genoemd.

http://www.contaqt.nl/

Dat wil zeggen: de URL van een bron kan steeds aangepast worden, dit in tegenstelling tot de onveranderlijke ISBN's.

http://www.library.uu.nl/digiarchief/,

Ik had van jullie webmaster begrepen dat de url van mijn webpage niet werkte.

http://members.home.nl/bluesuhate2lose/guestbook.html,

Het verzoek voor een URL wordt door de gateway gedecodeerd en als HTTP-verzoek naar de server gestuurd waarop de gevraagde informatie staat.

http://www.wapworld.nl/achtergronden/inleiding/inleiding.htm

Verder gelden dezelfde regels als voor eenvoudig zoeken. Annotatie. Met deze optie beperkt u uw zoekvraag tot de annotatie [...]. Auteur. Hiermee kunt u zoeken op auteur [...]. URL. Hiermee kunt u op URL zoeken of op een deel daarvan, bijv. om alles te vinden wat op een bepaalde server staat.

http://www.kb.nl/dutchess.ned/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • URL-adres
 • URL-blocking
 • URL-informatie
 • URL-link
 • URL-pad
 • URL-referentie
 • URL-vak
 • URL-verkorter