USADA


USADA 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

(Engels) United States Anti-Doping Agency, letterlijk 'het Amerikaanse antidopingagentschap', onafhankelijke antidopingorganisatie van de Verenigde Staten van Amerika, die als officiële instantie dopinggebruik in de sport onderzoekt en bestrijdt, niet alleen in Amerika zelf, maar bijvoorbeeld ook ten behoeve van de Olympische Spelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


De USADA…

is een antidopingorganisatie; is een organisatie

  • [Plaats] is gevestigd in Colorado Springs
  • [Tijd] is actief sinds oktober 2000
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is onafhankelijk en heeft geen winstoogmerk
  • [Activiteit of handeling] onderzoekt en bestrijdt het dopinggebruik in de sport, niet alleen in Amerika, maar bv. ook ten behoeve van de Olympische Spelen en Pan-Amerikaanse Spelen
  • [Gezag] is een gezaghebbend orgaan, zoals bleek uit het uitgebreide rapport over de handel en wandel van topwielrenner Lance Armstrong, dat bv. door de internationale Wierenunie UCI werd overgenomen en leidde tot verregaande maatregelen
  • [Legitimiteit] is in 2001 officieel erkend door het Amerikaanse congres als de verantwoordelijke antidopingorganisatie van Olympische Spelen, Pan-Amerikaanse Spelen en paralympische sport in de VS

Algemene voorbeelden


De UCI heeft alle conclusies van het USADA aangaande het dopinggebruik van Lance Armstrong overgenomen. De 41-jarige Texaan is levenslang geschorst en is zijn zeven Tour-zeges (van 1999 tot en 2005) kwijt.

http://nos.nl/artikel/431880-uci-neemt-conclusies-usada-over.html,

Op 10 oktober maakte het Amerikaanse antidopingagentschap zijn rapport over het dopinggebruik binnen de ploegen van Armstrong openbaar. Het USADA sprak van "het geavanceerdste, meest professionele en succesvolle dopingprogramma dat de sport ooit heeft gekend".

http://nos.nl/artikel/431880-uci-neemt-conclusies-usada-over.html,

"Het is van groot belang dat er een waarheids- en verzoeningscommissie wordt opgericht zodat de sport afstand kan nemen van het verleden", zei Travis Tygart nadat de internationale wielrenunie de straf die het Usada had uitgesproken tegen dopingzondaar Lance Armstrong had overgenomen.

http://www.gelderlander.nl/sport/wielersport/11911976/Usada-Hardere-aanpak-nodig.ece,

Het USADA had eerder verklaard de UCI nog deze maand inzage in het dossier te geven. Woordvoerster Annie Skinner stelt nu: "We gaan ervan uit de papieren niet later dan 15 oktober te verzenden."

http://nos.nl/artikel/423256-armstrongdossier-later-naar-uci.html,

Volgens de Amerikaanse dopingjager van het USADA hebben Lance Armstrong en zijn team US Postal het meest ontwikkelde dopingprogramma in de sporthistorie opgezet en uitgevoerd. De blijkt uit een begeleidende verklaring bij het langverwachte onderzoeksrapport dat woensdag dan toch eindelijk naar de betrokken instanties werd gestuurd.

http://www.telegraaf.nl/telesport/wielersport/13058757/__USADA__Bewijs_onomstotelijk__.html,

Travis Tygart, directeur van de USADA, ging nog in op het dopingprogramma van Armstrongs voormalige ploeg US Postal. "Het gaat hier om het meest geavanceerde, professionele en succesvolle dopingprogramma dat de sport ooit gekend heeft", stelde de voorman op de website van zijn agentschap. "In totaal hebben 26 mensen een verklaring afgelegd, waaronder 15 renners met kennis van de US Postal-ploeg en de activiteiten van de betrokkenen".

http://www.sportprimeur.nl/wielrennen/2012/10/usada-verzamelde-26-getuigen-tegen-armstrong/,

Het USADA besloot eerder Armstrong al zijn zeven Tourzeges af te nemen en voor het leven te schorsen.

http://sport.fok.nl/nieuws/564787/1/1/100/uci-voor-half-oktober-in-bezit-rapport-armstrong.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • het (Amerikaanse) antidopingagentschap USADA
  • het (Amerikaanse) antidopingbureau USADA
  • de (Amerikaanse) dopingautoriteit USADA
  • de (Amerikaanse) dopinginstantie USADA

De baas van het Amerikaanse antidopingbureau Usada heeft maandag de internationale wielrenunie UCI aangeraden een onafhankelijke commissie aan te stellen om de wielersport te zuiveren.

http://www.gelderlander.nl/sport/wielersport/11911976/Usada-Hardere-aanpak-nodig.ece,

Een week nadat de Amerikaanse antidopinginstantie Usada in een uiterst gedetailleerd dossier het dopingsysteem van Lance Armstrong heeft blootgelegd, komt de Amerikaanse ex-wielrenner steeds meer alleen te staan.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4508/Sport/article/detail/3333242/2012/10/17/Armstrong-komt-steeds-meer-alleen-te-staan.dhtml,

De Nederlandse Dopingautoriteit gaat stukken opvragen bij het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA. Daarin worden mogelijk Nederlandse connecties beschreven, als onderdeel van het omvangrijke dopingrapport dat gisteren door Usada werd gepubliceerd. Dat zegt directeur Herman Ram.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4508/Sport/article/detail/3330151/2012/10/11/Dopingautoriteit-gaat-Nederlandse-connecties-in-Usada-rapport-onderzoeken.dhtml,

Het heeft voor het publiek geen zin meer winnaars uit te roepen voor de Rondes van Frankrijk van 1999 tot en met 2005. Dat zegt Jean-Marie Leblanc woensdag in de Volkskrant. De Fransman was de baas van de Tour in de jaren dat Lance Armstrong zeven keer won. "Zijn dopegebruik is duidelijk. Ik heb geen twijfel meer", aldus Leblanc naar aanleiding van het vuistdikke dossier van het Amerikaanse antidopingbureau Usada.

http://www.nu.nl/sport/2940968/oud-tourbaas-leblanc-noemt-armstrong-groot-kampioen.html,

Rabobank stopt per 31 december met de sponsoring van de professionele wielerploegen, zowel mannen als vrouwen. Dat maakte de bank vrijdag bekend. Rabobank is tot dit besluit gekomen na verschijning van het rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA. Dit rapport spreekt volgens de bank boekdelen.

http://www.nu.nl/sport/2937410/rabobank-stopt-met-sponsoring-wielerploegen.html,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen