VN-handvest


VN-handvest 1.0

handvest van de Verenigde Naties (VN)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een VN-handvest…

is een handvest; is een zaak

  • [Activiteit of handeling] wordt uitgevaardigd door de Verenigde Naties (VN)

    Hoofdsemagram: handvest


    Algemene voorbeelden


    In het rapport staat verder dat het VN-handvest dient te worden aangepast zodat de V-raad van de VN de bevoegdheid krijgt te besluiten voor ingrijpen om humanitaire redenen in landen waar de veiligheid van de bevolking ernstig wordt bedreigd.

    NRC,

    Het VN-Handvest is ontworpen om conflicten tussen staten te bezweren.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • in overeenstemming met het VN-handvest
    • in strijd met het VN-handvest

    Daarbij lijkt het erop dat de Europese Unie, in navolging van de VS, de mogelijkheid openlaat om op te treden buiten de Verenigde Naties om. De voorgestelde teksten stellen wel dat het buitenlands beleid moet gebeuren met "inachtneming van de beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties". Maar dat lijkt vooral bedoeld om duidelijker formuleringen als "in overeenstemming met het VN-handvest" te ontwijken.

    http://www.stopusa.be/1alle_nieuwe_knopdocumenten/Hotnews.htm,

    De oorlog was namelijk illegaal, zowel in strijd met het VN-handvest als met de VN-resoluties.

    http://www.antenna.nl/ravage/archief2003/2003archief/0903ar07.htm,

    • de aanvaarding van het VN-handvest
    • de geest van het VN-handvest
    • de inachtneming van het VN-handvest
    • de ondertekening van het VN-handvest
    • de schending van het VN-handvest
    • de uitholling van het VN-handvest
    • de verplichtingen van het VN-handvest

    Deze luchtoperatie van de NAVO had de volgende doelstellingen: Het onmiddellijk stopzetten van geweld en onderdrukking en een controleerbaar einde aan alle militaire actie [...]; Een geloofwaardige verzekering door Milosevic dat hij bereid is om op basis van het Rambouillet-akkoord te werken aan een politieke oplossing met inachtneming van het Internationaal Recht en het VN-Handvest.

    http://www.luchtmacht.nl/main/taakenorganisatie/taak/rechtsorde.html

    De lidstaten van de VN hebben zich door ondertekening van het VN-handvest verplicht de Universele Verklaring te respecteren.

    http://www.oli.tudelft.nl/aidelft/index.html

    Zo bleven de VN afzijdig bij een aantal duidelijke schendingen van het VN-Handvest zoals de Russische invallen in Hongarije en Tsjechoslowakije, en Amerikaanse interventies in Midden-Amerika en Vietnam.

    http://www.atlcom.nl/,

    De EU helpt bij de verdere uitholling van het VN-Handvest door deze militaire wraakacties te blijven legitimeren als zelfverdediging.

    http://www.vredesactie.be/view.php?lang=nl=92

    Om de indruk weg te nemen dat de maatregel is genomen in ruil voor steun aan de wederopbouw, benadrukte vice-premier Labus dat het decreet was afgekondigd om 'te voldoen aan de verplichtingen van het VN-Handvest'.

    Het Financieele Dagblad,

    Sinds de aanvaarding van het VN-Handvest in 1945 is de bescherming van het individu een belangrijk aspect geworden van internationaal recht en van internationale zorg.

    http://www.law.uu.nl/sim/publ/flinterman/,

    Deze verdragen hebben een duidelijke band met de hoofddoelstellingen van de VN in het nieuwe millennium en weerspiegelen de geest van het VN-Handvest.

    http://www.uno.be/watisintrecht.htm#_Toc14165635

    • artikel 51 van het VN-handvest
    • artikel 94 lid 1 van het VN-handvest
    • hoofdstuk 7 van het VN-handvest
    • hoofdstuk VII van het VN-handvest
    • hoofdstuk VIII van het VN-handvest

    Toen al beriepen de Verenigde Staten zich erop dat een voorlopige maatregel van het Internationaal Gerechtshof geen bindende beslissing in de zin van artikel 94, lid 1, van het VN-Handvest is en het niet-opvolgen daarvan derhalve niet in strijd is met het volkenrecht.

    http://www.asser.nl/bo-fax/bo56.htm

    Heel concreet pleit Van Erps dus voor een "Europees-Afrikaanse" militaire interventie in Oost-Zaïre [...]. Kinshasa kan om zo'n bijstand vragen op basis van artikel 51 van het VN-handvest, dat landen het recht op zelfverdediging geeft.

    De Standaard,

    Suy analyseert vervolgens de meer recente VN-acties in Somalië en Bosnië, waarbij juridisch wordt gesteund op hoofdstuk 7 van het VN-handvest, dat het gebruik van geweld toelaat als toestanden "een gevaar betekenen voor de vrede".

    De Standaard,

    Beide tribunalen werden opgericht onder hoofdstuk VII van het VN-Handvest (dat betrekking heeft op dwangmaatregelen) en zijn ondergeschikt aan de Veiligheidsraad.

    http://www.uno.be/watisintrecht.htm#_Toc14165635

    Indien echter de Veiligheidsraad [...] niet in staat blijkt om op te treden in een situatie waarin de verantwoordelijkheid om te beschermen niettemin evident is, dan zijn er, zoals de ICISS uitgestippeld heeft, twee mogelijke wegen die kunnen bewandeld worden: de instemming vragen van de Algemene Vergadering van de VN in bijzondere spoedzitting onder de 'Uniting for Peace'-procedure; of, een beroep doen op een regionale organisatie onder Hoofdstuk VIII van het VN-Handvest, binnen haar jurisdictie en met dien verstande dat de kwestie nadien onverwijld aan de Veiligheidsraad wordt overgemaakt.

    http://www.irri-kiib.be/papers/SecConcept%20Outline%20NL.pdf,

    • in het VN-handvest formuleren
    • in het VN-handvest opnemen
    • in het VN-handvest vastleggen

    "Bij deze top gaat het grotendeels om een herbevestiging van oude waarden die vijftig jaar geleden al in het VN-Handvest zijn vastgelegd".

    NRC,

    De Russische vertegenwoordiger stoorde zich niet aan die vaststelling, wel echter aan de daarop volgende zin, waarin staat dat de Bosnische regering "niet in staat is geweest de mensenrechten op haar grondgebied te beschermen omdat ze het recht op zelfverdediging, zoals geformuleerd in het VN-Handvest, niet heeft kunnen uitoefenen".

    NRC,

    De kern van de boodschap van de Nederlandse minister in New York is de noodzaak een ander, veel minder "gesloten" definitie van het begrip soevereiniteit in het VN-Handvest op te nemen.

    NRC,