VN-macht


VN-macht 1.0

vredesmacht van de Verenigde Naties (VN); VN-vredesmacht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een VN-macht…

is een vredesmacht; is een verzameling

  • [Geheel] maakt deel uit van de Verenigde Naties (VN)

    Hoofdsemagram: legermacht


    Algemene voorbeelden


    Toen het geweld in Ruanda uitbrak, duurde het maanden eer een VN-macht ter plaatse was.

    De Standaard,

    De VN-vredesmachten van de jaren negentig stonden erbij en keken ernaar, niet bij machte om iets te doen aan de moordpartijen die zich onder hun ogen voltrokken. [...]. Zijn vredesmachten tegenwoordig beter in staat om vrede te garanderen dan vijftien jaar geleden? Of betreft het hier slechts een rituele blauwgehelmde dans voor diplomaten die verder ook niets inventievers kunnen bedenken [...]? De recente besluitvorming rondom de VN-machten in Libanon en Darfur lijkt op dat laatste te wijzen.

    https://www.trouw.nl/nieuws/niets-doen-is-ook-geen-optie~bdfb5736/,

    Vele landen dragen bij tot VN-macht. Klaar om op te treden na VN-goedkeuring. De Verenigde Naties staan op het punt de zegen te geven aan een internationale troepenmacht die hulproutes naar vluchtelingen in Oost-Zaïre moet openen. Frankrijk sprak de hoop uit dat de eerste soldaten al dit weekeinde in Zaïre zijn.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Somalische VN-macht

    Clinton noemde het onjuist om de 5.100 Amerikaanse soldaten nu uit de Somalische VN-macht terug te trekken "zolang er geen politieke oplossing is" voor het conflict.

    NRC,

    • een militaire VN-macht
    • een permanente VN-macht

    Aan het ter beschikking stellen van Nederlandse troepen voor een permanente VN-macht zitten immers ook de nodige grondwettelijke aspecten.

    NRC,

    In het huidige rapport wordt niet aangegeven hoe zo'n vrijwilligersleger zou moeten oefenen en wie de leiding heeft bij het inzetten van een dergelijke militaire VN-macht.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • commandant van de VN-macht
    • hoofd van de VN-macht
    • leden van de VN-macht
    • woordvoerder van de VN-macht

    De oproep wijst er op dat de Serviërs ondanks hun overwicht, bijvoorbeeld rond Sarajevo waar zij meer dan 350 leden van de VN-macht gijzelen, het Bosnische regeringsleger niet meer zo gemakkelijk van zich af kunnen houden.

    Meppeler Courant,

    De twee Britse pantservoertuigen die het konvooi begeleidden vuurden terug, aldus een woordvoerder van de VN-macht.

    NRC,

    De commandant van de VN-macht maakte al eerder duidelijk dat als er nieuwe gevechten uitbreken tussen RPF en regeringstroepen, zijn soldaten niet zullen ingrijpen en het land onmiddellijk zullen verlaten.

    NRC,

    Ten tijde van de gijzeling en moord op de para's kwam het hoofd van de VN-macht in Rwanda, de Canadese generaal Romeo Dallaire, niet verder dan het "vergader- en onderzoeksstadium".

    De Standaard,

    • de aanwezigheid van de VN-macht
    • de evacuatie van de VN-macht
    • de opdoeking van de VN-macht
    • de terugtrekking van de VN-macht
    • het vertrek van de VN-macht

    De kern van het manoeuvre bestond er in om de tot machteloosheid gedoemde Unprofor met dreigingen tot directe Amerikaanse interventies zodanig onder druk te zetten, dat de Britten instemden met de opdoeking van die VN-macht.

    De Standaard,

    Boutros zei vanochtend dat de NAVO nieuwe plannen voor een evacuatie van de VN-macht uit Bosnië gaat uitwerken.

    NRC,

    De Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Hans van Mierlo, waarschuwde voor een domino-effect van een dergelijke bezuiniging en voor de directe gevolgen daarvan voor de aanwezigheid van de VN-macht in voormalig Joegoslavië.

    NRC,

    VN-vertegenwoordigers verzekeren dat de terugtrekking van de VN-macht niet het einde van de VN-betrokkenheid bij de situatie in Somalië betekent.

    NRC,

    Aideed zei gisteren op een persconferentie dat de internationale interventie de politieke verzoening in het land had gesaboteerd. Hij juichte het vertrek van de VN-macht toe. "Ik heb het handvest van de VN gelezen, en de interventie in Somalië kan niet worden gerechtvaardigd", zei hij.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • de VN-macht in Bosnië
    • de VN-macht in ex-Joegoslavië
    • de VN-macht in Kroatië
    • de VN-macht in Oost-Slavonië
    • de VN-macht in Rwanda
    • de VN-macht in Srebrenica
    • de VN-macht in voormalig Joegoslavië
    • de VN-macht in Zagreb

    De Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Hans van Mierlo, waarschuwde voor een domino-effect van een dergelijke bezuiniging en voor de directe gevolgen daarvan voor de aanwezigheid van de VN-macht in voormalig Joegoslavië.

    NRC,

    De Bosnische autoriteiten eisen dat de VN-vredesmacht Unprofor het vliegveld van het Noordbosnische Tuzla uiterlijk 1 februari vrijgeeft voor humanitaire vluchten [...]. Sarajevo stelt het ultimatum in een brief aan de VN-vertegenwoordiger voor ex-Joegoslavië, Yasushi Akashi. De eis is ook verstuurd aan de commandant van de VN-macht in Bosnië.

    Meppeler Courant,

    Frankrijk heeft gedreigd zijn troepen uit de VN-macht in ex-Joegoslavië terug te trekken als het bestand niet wordt verlengd en de VN niet zorgen voor betere beveiliging van hun troepen in ex-Joegoslavië.

    NRC,

    Westerse diplomatieke bronnen bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sloten zaterdag niet uit dat België het bevel zou kunnen voeren over een nieuwe VN-macht in Oost-Slavonië, het laatste Kroatische grondgebied dat nog in handen is van de Serviërs.

    De Standaard,

    Ten tijde van de gijzeling en moord op de para's kwam het hoofd van de VN-macht in Rwanda, de Canadese generaal Romeo Dallaire, niet verder dan het "vergader- en onderzoeksstadium".

    De Standaard,

    De goedkeuringsprocedure voor Navo-luchtsteun was zo langdurig (Van Srebrenica naar de VN-sector Tuzla, naar Unprofor in Sarajevo, naar generaal Janvier het hoofd van de VN-macht in Zagreb, naar de speciale VN-gezant Akashi, en tenslotte naar de Navo) dat deze op het veld te laat kwam.

    De Standaard,

    De Nederlandse kommandant van de VN-macht in Srebrenica vroeg de VN om luchtaanvallen tegen de oprukkende Serviërs, verwachtte die aanvankelijk ook, maar die kwamen uiteindelijk niet.

    De Standaard,

    Voorzetsel: op

    • de VN-macht op Cyprus

    De landmachtleiding schorst een onderofficier van de luchtmobiele brigade, van wie in april bekend werd dat hij de Hitlergroet had gebracht en allochtone Nederlandse VN-soldaten had gediscrimineerd. Hij maakte onderdeel uit van de VN-macht op Cyprus.

    http://www.cidi.nl/html/antisem/asr-nl-04.frameset.html,

    als object bij een werkwoord


    • een VN-macht terugtrekken

    De VN-macht is niet teruggetrokken en het wapenembargo tegen de moslims is niet opgeheven.

    NRC,

    met eigennaam


    Eveneens wordt in militaire kringen overwogen om ook de Turkse generaal Çevik Bir, onder wiens bevel de VN-macht UNISOM in Somalië opereert, terug te roepen voor 15 februari, de dag waarop zijn VN-mandaat afloopt.

    NRC,

    Beide legers zijn druk doende zich te versterken en beide voelen zich nu zo vastberaden dat ze zich kunnen permitteren de VN-macht UNPROFOR tegen zich in het harnas te jagen als die een verdere versterking dreigt te frustreren.

    NRC,

    De Rwandese president Pasteur Bizimungu [...] stapt op de meterhoge afvalberg van gescheurde kleren, resten keukengerei, schimmelend voedsel, kapotte radio's en andere voorwerpen. De berg rotzooi reikt honderden meters ver, tot over de heuvels waarover het kamp Kibeho, zaterdag toneel van een slachtpartij door het leger onder Hutu-ontheemden, zich uitstrekt. De president waadt naar het eerste massagraf. "Hoeveel liggen er hier", vraagt hij aan de Britse majoor Marc Cuthbert-Brown van de VN-macht UNAMIR. "Ongeveer 40, denk ik", antwoordt de Brit.

    NRC,