VN-operatie


VN-operatie 1.0

vredesoperatie van de Verenigde Naties (VN); uitzending van neutrale troepen naar een voormalig oorlogsgebied om de vrede te bewaken en humanitaire hulp te bieden; ook: de mensen die deel uitmaken van zo'n operatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een VN-operatie…

is een operatie

  • [Organisatie of instelling] wordt uitgevoerd uit naam van de Verenigde Naties (VN)

    Algemene voorbeelden


    Vermoedelijk ontmoet Christopher er ook VN-sekretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali, die er komt aandringen op een aktievere rol van Brazilië in de VN-operaties en die daarna met eenzelfde verzoek naar Mexico reist.

    De Standaard,

    Ook de VN-operatie, die in december 1992 begon, beet haar tanden stuk op de onderlinge rivaliteiten.

    De Standaard,

    Intussen is de VN-operatie in Bosnië gewoon doorgegaan.

    De Standaard,

    Pas achteraf merkte de VN-operatie dat de vluchtelingen weinig of geen keuze werd gelaten.

    De Standaard,

    Herinnering aan Congo waart boven VN-operatie. Een militaire interventie in Zaïre. Geen wonder dat vele landen daar drie keer over nadenken. De Verenigde Naties probeerden het al eens in 1960, kort nadat het land onafhankelijk werd van België. En toen ze vier jaar later vertrokken, was Congo nog altijd instabiel, geregeerd door een aantal van dezelfde mensen die de baas waren toen de VN er waren aangekomen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een VN-operatie beheersen
    • een VN-operatie gedogen
    • een VN-operatie leiden
    • een VN-operatie meemaken
    • een VN-operatie steunen
    • een VN-operatie veroordelen

    In juli 1960 stuurden de VN "vredestroepen" naar Congo [...]. De haat jegens de Belgen was groot, en VN-blauwhelmen kwamen ze vervangen. De VN besloten daar op 14 juli toe. Van bij het begin kende de VN-operatie problemen [...]. De Sovjet-Unie [...] veroordeelde de VN-operatie. Ze vroeg om het ontslag van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjold.

    De Standaard,

    De achtergebleven troepen van de Verenigde Naties slaagden er de afgelopen twee dagen in een paar honderd bewoners in veiligheid te brengen achter de frontlinies. De strijdende partijen gedoogden deze VN-operatie. Eerder deze maand hadden regeringstroepen de evacuatie van Tutsi's nog voorkomen.

    NRC,

    Het is niet de eerste maal dat soldaten die uit een oorlog komen, allerhande klachten hebben [...]. Het deed zich bijvoorbeeld ook voor bij de Nederlandse soldaten die in 1992 een VN-operatie in Cambodja meemaakten.

    De Standaard,

    In Napels verklaarde de Amerikaanse minister van Defensie, William Perry, dat zijn land klaar is om voedselpakketten voor de vluchtelingen te droppen. Die toezegging kwam er onder druk van Canada, die de VN-operatie gaat leiden maar dat moeilijk zonder deelname van de VS wil doen.

    De Standaard,

    Een [...] gearresteerde man die werd aangezien voor Aideed, bleek een voormalige politiechef te zijn die de VN-operatie steunde.

    NRC,

    Luitenant-generaal Charlier, de toenmalige chef van de Generale Staf, vond dat de veiligheid voldoende verzekerd was met 450 man. Behalve budgettaire redenen riep de regering het politiek argument in dat ons land niet te dominant de VN-operatie moest beheersen. Het uitgezonden aantal volstond om te worden gelegerd in Kigali.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een Belgische VN-operatie

    De Kamina, een schip met een lange en bewogen geschiedenis, kreeg in de tentoonstelling een centrale plaats. Het schip werd tijdens de Tweede Wereldoorlog aangeslagen en voer onder Duitse vlag. De eerste Belgische VN-operatie maakte ook gebruik van de Kamina. In de jaren vijftig bracht het Belgische para's naar hun opdracht in Korea.

    De Standaard,

    • een belangrijke VN-operatie
    • een dure VN-operatie
    • een grootschalige VN-operatie
    • een humanitaire VN-operatie
    • een nieuwe VN-operatie
    • een omstreden VN-operatie
    • een omvangrijke VN-operatie
    • een onsuccesvolle VN-operatie
    • een recente VN-operatie
    • belangrijke VN-operaties
    • dure VN-operaties
    • grootschalige VN-operaties
    • humanitaire VN-operaties
    • nieuwe VN-operaties
    • omstreden VN-operaties
    • omvangrijke VN-operaties
    • onsuccesvolle VN-operaties
    • recente VN-operaties

    Sinds gisteren houdt de tweede senaat van het hof [...] een meerdaagse hoorzitting over de vraag of de geldende Duitse grondwet deelneming van de Bundeswehr aan VN-acties buiten het NAVO-verdragsgebied toestaat. En, zo ja, of dat dan niet alleen geldt voor humanitaire of vredebewarende VN-operaties maar ook voor vredeafdwingende.

    NRC,

    Met de aangekondigde terugtrekking in de komende maanden van de Amerikaanse, Franse, Belgische en mogelijk Duitse en Italiaanse troepen lijkt het einde van de grootschalige VN-operatie in Somalië in zicht.

    NRC,

    Oud-president Carter heeft Clinton gewaarschuwd voor de militaire aanpak [...]. Amerika moet leren nee te zeggen tegen VN-operaties. De voorwaarden die hij stelde aan een nieuwe VN-operatie leken op die van de Powell-doctrine, waar de situatie in Somalië inmiddels al niet meer aan voldeed.

    NRC,

    Beiden wezen erop dat Amerika zelf in de Veiligheidsraad vóór alle omstreden VN-operaties heeft gestemd.

    NRC,

    De documentaire eindigde bij de duurste en omvangrijkste VN-operatie aller tijden: de stationering van 60.000 VN-soldaten in Cambodja in 1992.

    NRC,

    Het vertrek van de VN symboliseert hoe de internationale gemeenschap zich van Somalië heeft afgekeerd zonder dat de problemen in het land zijn opgelost. De Somaliërs moeten nu zelf hun boontjes doppen, ook als dat opnieuw leidt tot massale sterfte onder onschuldige burgers zoals in 1992, voordat de operatie begon. De internationale gemeenschap heeft na de onsuccesvolle VN-operatie even genoeg van het land.

    NRC,

    Zij verwijzen naar de grote Japanse bijdragen aan recente VN-operaties, zoals in Cambodja, Afghanistan en Bosnië, de deelname aan VN-vredesoperaties in Zaïre, Mozambique en het Nabije Oosten (de Golan).

    De Standaard,

    Welgeteld 2616 militairen: drie bataljons Mariniers, een helicopterdetachement, mijnenbestrijdingsexperts, ondersteunende eenheden van Koninklijke Marine, Land- en Luchtmacht en een kleine groep van de Koninklijke Marechaussee namen deel aan deze omvangrijke en belangrijke VN-operatie.

    http://www.mindef.nl/faq/,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een haperende VN-operatie
    • een vredeafdwingende VN-operatie
    • een vredebewarende VN-operatie
    • een vredesafdwingende VN-operatie
    • een westers georiënteerde VN-operatie

    De CDU vindt dat de regering de ruimte heeft en moet hebben om in principe aan alle VN-acties mee te doen, de FDP vindt dat ook, maar acht daarvoor grondwetswijziging [...] nodig, en de SPD is tegen meedoen aan vredeafdwingende VN-operaties en vindt ook overigens grondwetswijziging noodzakelijk.

    NRC,

    Sinds gisteren houdt de tweede senaat van het hof [...] een meerdaagse hoorzitting over de vraag of de geldende Duitse grondwet deelneming van de Bundeswehr aan VN-acties buiten het NAVO-verdragsgebied toestaat. En, zo ja, of dat dan niet alleen geldt voor humanitaire of vredebewarende VN-operaties maar ook voor vredeafdwingende.

    NRC,

    Nu de Westers georiënteerde VN-operatie zo jammerlijk is ontaard moeten volgens Christopher de Afrikanen zelf een oplossing zoeken voor het probleem in hun eigen regio.

    NRC,

    Het bezoek van Ciampi volgt op een speciaal bezoek van de Amerikaanse minister van defensie Les Aspin aan Rome, vorige week zondag, voor overleg over de haperende VN-operatie. Amerikaanse soldaten slaagden er donderdag en vrijdag opnieuw niet in Aideed te arresteren.

    NRC,

    Tussen de CDU/CSU en de FDP is bovendien irritatie gerezen na Kinkels voorstellen om de Duitse grondwet zo te veranderen dat deelneming aan vredesbewarende VN-acties met een "gewone" Bondsdagmeerderheid mogelijk wordt, maar een meerderheid van twee derden verplicht te stellen voor het meedoen aan vredesafdwingende (gewapende) VN-operaties.

    NRC,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gewapende VN-operatie

    Tussen de CDU/CSU en de FDP is bovendien irritatie gerezen na Kinkels voorstellen om de Duitse grondwet zo te veranderen dat deelneming aan vredesbewarende VN-acties met een "gewone" Bondsdagmeerderheid mogelijk wordt, maar een meerderheid van twee derden verplicht te stellen voor het meedoen aan vredesafdwingende (gewapende) VN-operaties.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • bijdragen aan een VN-operatie
    • meedoen aan een VN-operatie
    • steun verlenen aan een VN-operatie
    • betrokken zijn bij een VN-operatie
    • deelnemen in een VN-operatie
    • zich terugtrekken uit een VN-operatie
    • de leiding krijgen van een VN-operatie

    Uit protest tegen de moord op Lumumba trokken zes landen hun soldaten uit de VN-operatie terug.

    De Standaard,

    Formeel stelt de ministerraad nog twee voorwaarden voor blijvende Belgische deelname: het mandaat van de VN-troepen en de struktuur van die troepenmacht [...]. Wat de tweede voorwaarde betreft, luidt het dat de VS erop aandringen dat een Navo-land de leiding zou krijgen van de VN-operatie.

    De Standaard,

    China veroordeelde de beschieting waaraan Chinese genietroepen, die meedoen aan de VN-operatie, gisteren in het midden van Cambodja werden onderworpen.

    NRC,

    Eenstemmig heeft de Navo-raad vrijdag beslist dat de Ifor-troepenmacht in Bosnië militaire steun zal verlenen aan de VN-operatie in Oost-Slavonië.

    De Standaard,

    De chef van de Somalische VN-macht, de Amerikaanse admiraal Jonathan Howe, heeft gevraagd de vredesmacht uit te breiden met 5.000 man om de orde te kunnen handhaven [...]. Een van de mogelijkheden die thans wordt onderzocht is het beginnen van een "dialoog met Aideed". Vooral Italië en Duitsland, dat eveneens deelneemt in de VN-operatie, dringen daarop aan.

    NRC,

    Op het ogenblik draagt India bij aan VN-operaties in Somalië en Rwanda.

    NRC,

    Toen Japan vijf jaar geleden bescheiden deelnam aan VN-operaties, reageerde de oppositie en een groot deel van de openbare opinie onthutst.

    De Standaard,

    In de eerste helft van de jaren negentig bleven veto's in de VN-Veiligheidsraad uit en steeds vaker kwamen er Veiligheidsraadsresoluties die de basis vormden voor vredesoperaties. Gedurende die tijd liet Duitsland herhaaldelijk weten bereid te zijn een grotere verantwoordelijkheid te nemen in de handhaving van de wereldorde. Zo was het betrokken bij VN-operaties in achtereenvolgens Cambodja, Somalië en de Adriatische Zee (waar werd toegezien op het embargo tegen Klein-Joegoslavië).

    http://www.atlcom.nl/,

    • commandant van de VN-operatie
    • hoofd van de VN-operatie
    • leider van de VN-operatie

    Een Cambodjaanse leider heeft vanmorgen tijdens spoedberaad in Peking voorgesteld om de voor eind deze maand geplande verkiezingen in Cambodja uit te stellen. Son Sann, die aan het hoofd staat van een gematigde niet-communistische factie, bepleitte deze stap met het oog op de onrustige toestand in zijn land [...]. De leider van de VN-operatie in Cambodja, de Japanner Yasushi Akashi, wees de suggestie van Son Sann resoluut van de hand.

    NRC,

    Vorige week liet generaal Chris Garuba, de Nigeriaanse commandant van de VN-operatie in Angola (UNAVEM), de diplomatie even varen.

    NRC,

    Jonathan Howe, hoofd van de VN-operaties, staat in Mogadisu inmiddels bekend als de nieuwe krijgsheer van Somalië.

    NRC,

    • de einddatum van de VN-operatie
    • de terugtrekking van de VN-operatie
    • de verlenging van de VN-operatie
    • het welslagen van de VN-operatie

    Reden voor het vervroegde vertrek (de officiële einddatum van de VN-operatie is 31 maart) is, aldus Gbeho, dat de veiligheidssituatie in Mogadishu snel verslechtert.

    NRC,

    Anderzijds bulkt het verslag van een ad-hoc-werkgroep van de senaat, die geheime documenten kon inkijken, van aanwijzingen dat de omgeving van Habyarimana een belangrijke rol speelde in [...] het plan om de terugtrekking van de VN-operatie Unamir te provoceren door tien Belgen te vermoorden en in de financiering van de haatradio Mille Collines (RTLM).

    De Standaard,

    Ruanda verzet zich tegen de verlenging van de VN-operatie Unamir, waarvan het mandaat vrijdag afloopt.

    De Standaard,

    Volgens Howe is controle over de situatie in Mogadishu de belangrijkste voorwaarde voor het welslagen van de VN-operatie, die, zo beklemtoonde hij, verder voorspoedig verloopt.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een VN-operatie in Angola
    • een VN-operatie in Bosnië
    • een VN-operatie in Cambodja
    • een VN-operatie in de westelijke Sahara
    • een VN-operatie in Eritrea
    • een VN-operatie in Ethiopië
    • een VN-operatie in Haïti
    • een VN-operatie in Irak
    • een VN-operatie in Joegoslavië
    • een VN-operatie in Kongo
    • een VN-operatie in Mozambique
    • een VN-operatie in Oost-Slavonië
    • een VN-operatie in Rwanda
    • een VN-operatie in Somalië

    Intussen is de VN-operatie in Bosnië gewoon doorgegaan.

    De Standaard,

    Militair is de VN-operatie in de Westelijke Sahara een succes.

    De Standaard,

    Het CDA steunt in tegenstelling tot de laatste VN-operatie in Eritrea en Ethiopië, waar Nederland aan deelnam, de NAVO-missie wel.

    De Telegraaf,

    De Amerikaanse president prees ook de Nederlandse bijdrage aan de VN-troepen in Bosnië, de drugsbestrijding in de Caraïbische Zee en de steun aan de VN-operatie in Haïti.

    NRC,

    Een Cambodjaanse leider heeft vanmorgen tijdens spoedberaad in Peking voorgesteld om de voor eind deze maand geplande verkiezingen in Cambodja uit te stellen. Son Sann, die aan het hoofd staat van een gematigde niet-communistische factie, bepleitte deze stap met het oog op de onrustige toestand in zijn land [...]. De leider van de VN-operatie in Cambodja, de Japanner Yasushi Akashi, wees de suggestie van Son Sann resoluut van de hand.

    NRC,

    Sedert Irak in augustus 1990 Koeweit binnenviel geldt er een handelsembargo tegen Bagdad. De enige uitzondering is Jordanië dat Iraakse olie mag invoeren. In mei dit jaar bereikten Irak en de Verenigde Naties een akkoord over een tweede uitzondering. Dat staat Irak toe beperkte hoeveelheden olie te verkopen om met de opbrengst de VN-operaties in Irak en schadevergoeding aan Koeweit te betalen en voedsel en medicijnen voor de Iraakse bevolking aan te kopen.

    De Standaard,

    De betrokkenheid van de NAVO bij VN-operaties in Joegoslavië werd binnen enkele maanden vergroot.

    http://www.atlcom.nl/,

    In die maanden pendelden wij tussen Leopoldstad (Kinshasa) en Elisabethstad (Lubumbashi) en onderhielden permanent contact met de ambtenaren van de ONUC, de VN-operatie in Kongo, de Belgische officieren en diplomaten die Tshombe technische bijstand verleenden, zwarte politici, blanke ondernemers en missionarissen.

    De Standaard,

    Ons land leidt de VN-operatie in Oost-Slavonië.

    De Standaard,

    Oegandese soldaten bewaken pantservoertuigen van de Verenigde Naties op het vliegveld Entebbe bij Kampala. De foto werd genomen op 29 juli; de voertuigen werden later ingezet bij de VN-operatie in Rwanda.

    NRC,

    Tijdens de VN-operatie in Somalië, die eind 1992 begon, zijn in totaal 132 VN-militairen gedood en enkele honderden Somaliërs.

    NRC,

    Vorige week liet generaal Chris Garuba, de Nigeriaanse commandant van de VN-operatie in Angola (UNAVEM), de diplomatie even varen.

    NRC,

    met eigennaam


    • VN-operatie Restore Hope
    • VN-operatie Unamir
    • VN-operatie Untaes

    Ze hebben het in 1993 al eens meegemaakt in Mogadishu, tijdens de VN-operatie Restore Hope, waarbij elite-eenheden van het Amerikaanse leger het moesten opnemen tegen bendes in de Somalische hoofdstad.

    De Morgen,

    Ruanda verzet zich tegen de verlenging van de VN-operatie Unamir, waarvan het mandaat vrijdag afloopt.

    De Standaard,

    Zijn collega's garandeerden hem dat de Navo-operatie in Bosnië (post-Ifor) ook verder de VN-operatie Untaes in Oost-Slavonië zal steunen.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • NAVO-operaties of VN-operaties

    Was het daarvoor zo dat betrokkene de aandoening enkel in en door de dienst moest hebben opgelopen, sinds 1 januari 1998 geldt de regel dat de verbandserkenning slechts wordt afgegeven als de aandoening is opgedaan tijdens oorlogs- of daarmee gelijkgestelde omstandigheden (NAVO- of VN-operaties).

    http://www.bnmo.nl/index.html