VN-orgaan


VN-orgaan 1.0

orgaan van de Verenigde Naties (VN); deel van de VN-organisatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een VN-orgaan…

  • [Organisatie of instelling] maakt deel uit van de organisatie van de Verenigde Naties (VN)

    Hoofdsemagram: orgaan


    Algemene voorbeelden


    De Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), een in 1957 opgericht VN-orgaan, is belast met de controle op de naleving van het NPV (onder meer door middel van inspecties).

    http://www.atlcom.nl/,

    Op 14 november verleende de Economische en Sociale Raad van de VN (Ecosoc) roster status aan 86 organisaties, waaronder de internationale rastabeweging. Daardoor worden de rasta's als waarnemers toegelaten op vergaderingen van een aantal VN-organen.

    De Standaard,

    Het VN-orgaan dat de naleving van de internationale verdragen over drugs controleert, stelt bijvoorbeeld dat het binnen kweken van cannabis de THC-percentages doet toenemen.

    http://www.minsoc.fgov.be/cabinet/2001_01_19_federale_beleidsnota_drugs.htm,

    Meer dan de staten zijn het daarnaast veelal (internationale) niet-gouvernementele organisaties die zij aan zij met de VN-organen strijden voor handhaving van de rechten van de mens.

    http://www.law.uu.nl/sim/publ/penibel.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met onbepaald voornaamwoord


    • alle VN-organen
    • sommige VN-organen
    • verscheidene VN-organen

    Sinds mei 1992 neemt Zuid-Afrika weer deel aan de werkzaamheden van een VN-orgaan (de Conferentie over ontwapening), nadat het land in 1974 door de Algemene vergadering van de VN van alle VN-organen was uitgesloten.

    NRC,

    Na een gunstig advies van het Committee on Non-Governmental Organisations kende de Economische en Sociale Raad van de VN (Ecosoc) de NRA vorige donderdag roster status toe. Daardoor wordt de NRA een erkende ngo waarvan de leden mogen deelnemen aan vergaderingen van sommige VN-organen.

    De Standaard,

    De directeur van Unaids, welke organisatie de inspanningen van verscheidene VN-organen coördineert, wees erop dat in de VS en West-Europa meer mensen aan aids sterven dan als gevolg van zware criminaliteit.

    Meppeler Courant,

    met adjectief ervoor


    • de internationale VN-organen

    Voor wat de zaak Kalanke betreft, stelden de aanwezige experts dat het Europese Hof een regionale instantie is en het dus geen hinderpaal vormt om zich tot de internationale VN-organen te wenden.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de Veiligheidsraad en andere VN-organen
    • de Veiligheidsraad, de Algemene Vergadering en andere VN-organen
    • het World Youth Forum en VN-organen als Unesco en Unicef

    Het alternatief is een verstikkende consensus in de Veiligheidsraad en alle andere VN-organen, bijeengehouden door een zelfgenoegzame diplomatieke elite die effectief optreden tegen het kwaad in de wereld blokkeert.

    http://www.groene.nl/2000/0021/aben_oorlogdebat.html,

    Het Internationaal Gerechtshof, gevestigd in Den Haag, is belast met rechtspraak in zaken die door staten aanhangig zijn gemaakt. Het Hof is alleen bevoegd als er sprake is van wilsovereenstemming (d.i. erkenning van de bevoegdheid van het Hof) tussen de betrokken staten. Daarnaast kan het Hof op verzoek van de Veiligheidsraad, de Algemene Vergadering en andere VN-organen en door de Algemene Vergadering daartoe gemachtigde internationale organisaties adviseren.

    http://www.atlcom.nl/,

    Het selecteren, kiezen en begeleiden van jongerenvertegenwoordigers naar het Europees Jeugdforum, de Algemene Vergadering van de VN, 'thematoppen', het World Youth Forum en VN-organen als Unesco en Unicef.

    http://www.jeugdraad.nl/chapter/documenten/documenten1.html