VN-sanctie


VN-sanctie 1.0

sanctie van de Verenigde Naties (VN)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een VN-sanctie…

is een sanctie

  • [Activiteit of handeling] wordt opgelegd door de Verenigde Naties (VN)

    Hoofdsemagram: sanctie


    Algemene voorbeelden


    Meer dan 70 Britse bedrijven hebben vorige maand een campagne gelanceerd om de handelsbanden met Irak aan te halen, voor zover dat onder de VN-sancties is geoorloofd.

    NRC,

    Saddam vaardigt besparingsmaatregelen uit die de torenhoge inflatie en de wijdverbreide schaarste moeten tegengaan die de VN-sancties veroorzaakten.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • VN-samcties afkondigen

    Volgens de Franse media streeft Kadhafi met de medewerking aan het Franse onderzoek een opheffing na van de strenge economische VN-sancties die werden afgekondigd na de Libische weigering om mee te werken aan de onderzoeken naar de bomaanslagen op de PanAm-Boeing 747 boven het Schotse Lockerbie (1988) en op de Franse DC-10 boven Niger (1989).

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • economische VN-sancties

    Volgens de Franse media streeft Kadhafi met de medewerking aan het Franse onderzoek een opheffing na van de strenge economische VN-sancties die werden afgekondigd na de Libische weigering om mee te werken aan de onderzoeken naar de bomaanslagen op de PanAm-Boeing 747 boven het Schotse Lockerbie (1988) en op de Franse DC-10 boven Niger (1989).

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: tegen

    • VN-sancties tegen Irak
    • VN-sancties tegen Klein-Joegoslavië
    • VN-sancties tegen Kroatië
    • VN-sancties tegen Montenegro
    • VN-sancties tegen Noord-Korea
    • VN-sancties tegen Servië

    De staf-chef van het Witte Huis, Mack McLarty, zei dat de Amerikaanse regering wacht op een verslag van het IAEA alvorens een beslissing te nemen om aan te sturen op eventuele VN-sancties tegen Noord-Korea.

    NRC,

    De operatie die politie en douane van de landen, aangesloten bij de West-Europese Unie (WEU), gezamenlijk uitvoeren ten behoeve van het toezicht op de naleving van de VN-sancties tegen Servië en Montenegro in voormalig Joegoslavië.

    Meppeler Courant,

    VN-sancties tegen Irak blijven. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de internationale sancties tegen dat land niet opgeheven omdat het nog steeds de resoluties van de VN niet respecteert, zo deelden diplomaten maandag mee.

    De Standaard,

    De jongste maanden stelt Milosevic zich meer verzoenend op in een poging om van de VN-sancties tegen Klein-Joegoslavië af te raken.

    De Standaard,

    Oorlog in geval van VN-sancties tegen Kroatië. Kroatië zal "een nieuwe oorlog" ontketenen als de Veiligheidsraad van de VN economische sancties tegen Kroatië afkondigt. Dat heeft gisteravond de Kroatische ambassadeur bij de VN gezegd.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • in strijd met VN-sancties

    De VN handhaven de ekonomische sancties tegen Irak die werden ingesteld nadat het land in 1990 Koeweit binnenviel. De Veiligheidsraad oordeelde donderdag dat Bagdad nog steeds niet aan de eisen van de VN voldoet [...]. Jordanië onderschepte intussen een lading onderdelen voor jachtvliegtuigen voor Irak. De lading, in strijd met VN-sancties, was afkomstig uit Polen.

    De Standaard,

    • handhaving van de VN-sancties
    • intrekking van de VN-sancties
    • naleving van de VN-sancties
    • opheffing van de VN-sancties
    • opschorting van de VN-sancties
    • verscherping van de VN-sancties
    • versoepeling van de VN-sancties

    Frankrijk, Rusland en China geven al geruime tijd te kennen voorstander te zijn van versoepeling van de VN-sancties tegen Irak, op het moment dat de Speciale Commissie van de VN Irak vrij van massa-vernietigingswapens verklaart.

    NRC,

    De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Madeleine Albright, zei gisteren dat door handhaving van de VN-sancties extra druk wordt uitgeoefend op de militaire leiders om de macht uit handen te geven.

    NRC,

    Washington wil dat Iraakse naleving van resolutie 688 wordt opgenomen onder de voorwaarden voor intrekking van de VN-sancties tegen Irak.

    NRC,

    De eerste maanden hielden de NAVO en de WEU alleen toezicht; vanaf november 1992 konden de NAVO- en WEU-schepen de naleving van de VN-sancties zo nodig ook afdwingen.

    http://www.atlcom.nl/,

    Milosević eist een volledige opheffing van de VN-sancties tegen zijn land voordat hij akkoord wil gaan met een verdere isolatie van de Bosnische Serviërs, die zo'n zeventig procent van het Bosnische grondgebied in handen hebben.

    NRC,

    Het Frans-Duitse initiatief van 8 november, inmiddels door de Europese Unie (EU) overgenomen, voorziet in verdere druk op de Bosnische Serviërs: als zij drie tot vier procent méér gebied aan de moslims afstaan, worden de Serviërs in Servië beloond met een geleidelijke opschorting van de VN-sancties.

    NRC,

    De Westerse geloofwaardigheid tegenover Libië in de kwestie-Lockerbie is de laatste weken ernstig aangetast door de verwikkelingen rond verscherping van de VN-sancties tegen het land.

    NRC,