VN-tribunaal


VN-tribunaal 1.0

tribunaal van de Verenigde Naties (VN); ook: de mensen die deel uitmaken van dit tribunaal

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een VN-tribunaal…

is een tribunaal

  • [Geheel] maakt deel uit van de Verenigde Naties (VN)
  • [Activiteit of handeling] verricht zijn werkzaamheden in opdracht van de Verenigde Naties (VN)

    Hoofdsemagram: tribunaal


    Algemene voorbeelden


    De twee VN-tribunalen hebben tot taak de belangrijkste oorlogsmisdadigers uit Ruanda en het voormalige Joegoslavië te berechten.

    De Standaard,

    Het VN-tribunaal, opgericht om de daders van de volkenmoord in 1994 in Ruanda te berechten, zal deze week nog zes Ruandezen in staat van beschuldiging stellen.

    De Standaard,

    Volgens de Bosnisch-Servische gezant is de RS al enkele maanden na de ondertekening van het akkoord van Dayton begonnen met het overhandigen van materiaal aan het VN-tribunaal.

    De Standaard,

    Het zijn allemaal gevangenen die nog niet veroordeeld zijn maar van wie het proces bij het VN-tribunaal gaande is.

    http://www.hectas-initiatief.nl/,

    Het Joegoslavië-Tribunaal begint woensdag met openbare hoorzittingen tegen de voortvluchtige Servische officieren Mrskic, Radic en Sljivancanin. Dat heeft het VN-Tribunaal vrijdag bekendgemaakt.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • het Internationaal VN-tribunaal

    "Al vanaf 1990 verzamelden we bewijsstukken tegen die man", precizeerde de topman van het Ruandees Patriottisch Front (FPR). "Zolang het Internationaal VN-Tribunaal de zaak niet naar zich toe haalt, komt het ons toe om Bagosora te berechten. Ruanda heeft hier in elk geval voorrang op België."

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • het VN-tribunaal in Arusha
    • het VN-tribunaal in Den Haag
    • het VN-tribunaal in Neurenberg
    • het VN-tribunaal in Tokio

    Voor het VN-tribunaal in het Tanzaniaanse Arusha verscheen vrijdag kolonel Théoneste Bagosora, hoofdverdachte in de Rwandese volkerenmoord van 1994.

    De Standaard,

    De oorlog is nog gaande, maar de internationale 'justitie' in Den Haag begint alvast met de vervolging van een van de partijen - waarmee de opdrachtgever van justitie nog onderhandelt. Het Joegoslavië-tribunaal verschilt daarin van de VN-tribunalen in Neurenberg en Tokio, die destijds nà de Tweede Wereldoorlog in actie kwamen.

    NRC,

    De Zwitserse overheid heeft haar goedkeuring gehecht aan de uitlevering van de Rwandees Alfred Musema aan het VN-tribunaal in Arusha.

    De Standaard,

    Een officier in het leger van klein-Joegoslavië die wegens oorlogsmisdaden is aangeklaagd door het VN-Tribunaal in Den Haag, heeft promotie gekregen.

    De Standaard,

    Voorzetsel: voor

    • het VN-tribunaal voor de berechting van oorlogsmisdaden
    • het VN-tribunaal voor de berechting van oorlogsmisdadigers
    • het VN-tribunaal voor ex-Joegoslavië
    • het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden
    • het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië
    • het VN-tribunaal voor oorlogsmisdrijven
    • het VN-tribunaal voor Ruanda
    • het VN-tribunaal voor voormalig Joegoslavië

    De Raad betreurde de weigering van Zagreb om Kroaten of Bosnische Kroaten die van oorlogsmisdaden beschuldigd worden, uit te leveren aan het VN-tribunaal voor oorlogsmisdrijven in Den Haag.

    De Standaard,

    Het VN-tribunaal voor Ruanda vroeg België donderdag formeel de drie in België gedetineerde, van medeplichtigheid aan de Ruandese genocide verdachte Hutu's uit te leveren.

    De Standaard,

    Het VN-tribunaal voor voormalig Joegoslavië heeft de autoriteiten in Belgrado gevraagd de zondag op verdenking van corruptie en ambtsmisbruik gearresteerde vroegere Servische en Joegoslavische president Slobodan Milosevic ook een aanhoudingsbevel van het tribunaal wegens misdaden tegen de menselijkheid in Kosovo te overhandigen.

    http://oud.refdag.nl/bui/010403bui16.html,

    Louise Arbour, de Canadese rechter die deze week begon als hoofdaanklager bij de VN-tribunalen voor de berechting van oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië en Ruanda, lijkt op haar eerste persconferentie vastberaden.

    De Standaard,

    Algemeen ging men er vandaag van uit dat de beschietingen het werk waren van de Bosnische Serviërs; sommige VN-woordvoerders speculeerden over een verband tussen de beschietingen en de bekendmaking, enkele uren eerder, dat het VN-tribunaal voor de berechting van oorlogsmisdadigers in ex-Joegoslavië een onderzoek instelt naar de betrokkenheid bij oorlogsmisdaden van de Bosnisch-Servische leiders Karadzić en Mladić.

    NRC,

    Een week geleden vaardigde het VN-Tribunaal voor ex-Joegoslavië een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen Milan Martic, een vroegere politie-inspekteur uit Knin die zich liet benoemen tot "president" van de zelfuitgeroepen Republika Srpska Krajina.

    De Standaard,

    De zestien gevangenen worden beschuldigd door de Bosnische Serviërs van oorlogsmisdaden. Ze overhandigden zestien dossiers met gegevens hierover aan het VN-tribunaal voor Oorlogsmisdaden.

    De Standaard,

    Het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië heeft gisteren 21 Bosnische Serviërs in staat van beschuldiging gesteld wegens misdaden, in 1992 gepleegd in het gevangenenkamp Omarska.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • aanklager van het VN-tribunaal
    • hoofdaanklager van het VN-tribunaal
    • openbare aanklager van het VN-tribunaal
    • medewerker van het VN-tribunaal
    • onderzoeker van het VN-tribunaal

    De openbare aanklager van het VN-tribunaal voor Ruanda, de Zuidafrikaanse rechter Richard Goldstone, heeft de eerste arrestatiebevelen uitgevaardigd.

    De Standaard,

    Als naaste medewerker van de Bosnisch-Servische bevelhebber generaal Ratko Mladic is generaal Djordje Djukic een potentiële schat van informatie voor de aanklagers van het VN-Tribunaal.

    De Standaard,

    In Ruanda zijn drie soldaten aangehouden, die maandag medewerkers van het VN-tribunaal, dat de volkerenmoord onderzoekt, hebben geslagen.

    De Standaard,

    VN-experts starten in Srebenica onderzoek van massagraven. Onderzoekers van het VN-Tribunaal in Den Haag startten gisteren met het onderzoek van vermeende massagraven in de omgeving van Srebrenica.

    De Standaard,

    Richard Goldstone, de hoofdaanklager van de VN-tribunalen voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië en Ruanda, gaat terug naar Zuid-Afrika om zijn zetel in het Constitutionele Hof te bezetten.

    De Standaard,