VN-troepen


VN-troepen 1.0

legertroepen van de Verenigde Naties (VN); ook: personen die deel uitmaken van de legertroepen van de Verenigde Naties (VN)
Soms ook in het enkelvoud gebruikt voor één militaire eenheid die deel uitmaakt van deze troepen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


VN-troepen…

zijn troepen

  • [Organisatie of instelling] opereren uit naam van de Verenigde Naties (VN)

    Algemene voorbeelden


    Rusland is voorstander van luchtsteun voor VN-troepen als die worden aangevallen.

    NRC,

    Ten eerste is het heel wel mogelijk dat de Kroaten niet zullen wachten en hun offensief tegen de Serviërs inzetten terwijl de VN bezig zijn zich terug te trekken - zodat VN-troepen bekneld kunnen raken tussen de strijdende partijen. Ten tweede willen de VN er absoluut zeker van zijn dat ze niets achterlaten.

    NRC,

    Bush wil zijn verantwoordelijkheid nemen voor vrijheid in het gebied. Nu lijkt het erop dat die VN-troep onder leiding van een Amerikaanse generaal zou komen te staan. Denkt u dat dat ook zo is? Dat zullen we moeten zien. De Amerikanen blijven betrokken bij het commando van de troepen.

    novadenhaagvandaag,

    Velen in Europa vrezen dat de zes veiligheidszones zich al snel kunnen ontwikkelen tot uitvalsbases voor moslimtroepen, die proberen om het territorium uit te breiden [...]. Tegelijkertijd dienen de VN-troepen in de veiligheidszones bij tegenaanvallen als schietschijf voor de Serviërs en buffer voor de moslims.

    NRC,

    "Het is triest om te rapporteren dat de tweede VN-macht in Rwanda er ook niet in is geslaagd om de burgerbevolking te beschermen tegen bloedbaden [...]. Er waren eenvoudig niet genoeg VN-troepen in het kamp aanwezig", aldus Human Rights Watch.

    NRC,

    VN-troepen zijn door de Kroaten te hulp geroepen om dorpelingen uit de buurt te evacueren, maar konden wegens de hevige gevechten niet in de buurt komen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • VN-troepen in Bosnië
    • VN-troepen in Cambodja
    • VN-troepen in de Bosnische enclave Srebrenica
    • VN-troepen in de Krajina
    • VN-troepen in de Kroatische Krajina
    • VN-troepen in de moslimenclave Bihać
    • VN-troepen in de sector Kigali
    • VN-troepen in ex-Joegoslavië
    • VN-troepen in Kigali
    • VN-troepen in Krajina
    • VN-troepen in Kroatië
    • VN-troepen in Oost-Slavonië
    • VN-troepen in Ruanda
    • VN-troepen in Sarajevo
    • VN-troepen in Tuzla
    • VN-troepen in voormalig Joegoslavië
    • VN-troepen in Zaïre

    Derycke voegde eraan toe dat België niet in staat was de Veiligheidsraad ervan te overtuigen het statuut van de VN-troepen in Ruanda te wijzigen.

    De Standaard,

    Philippe Morillon, bevelhebber van de VN-troepen in Sarajevo, heeft vandaag een onderhoud gehad met Servische bevelvoerders in hun hoofdkwartier in de Bosnische stad Pale.

    NRC,

    Zware strijd in de moslim-enclave Bihać heeft gisteren, in combinatie met de mislukking van alle pogingen om conflicten over de heropening van de wegen bij Sarajevo en de blokkade van VN-troepen in Tuzla op te lossen, het bestand in Bosnië opnieuw onder druk gezet.

    NRC,

    Boutros-Ghali heeft gisteren gezegd dat de commandant van de VN-troepen in voormalig Joegoslavië, Jean Cot, zijn boekje te buiten is gegaan door informatie naar buiten te brengen die "binnen de bevelsstructuur" had moeten blijven.

    NRC,

    VN-sekretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali smeekte de Veiligheidsraad gisteren VN-troepen in Zaïre te legeren die snel zouden kunnen optreden in Burundi.

    De Standaard,

    Over drie weken loopt het mandaat van de VN-troepen in de Kroatische Krajina af.

    NRC,

    Een dergelijke uitbreiding zou ook de bescherming van de VN-troepen in de moslim-enclave Bihać in het uiterste noordwesten van Bosnië ten goede komen.

    NRC,

    Kolonel Luc Marchal was bevelhebber van de VN-troepen in de sektor Kigali.

    De Standaard,

    Als gevolg van de blokkade kon de bevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, generaal Philippe Morillon, de basis in Kiseljak niet verlaten en kon generaal Jean Cot, de nieuwe bevelhebber van de VN-troepen in ex-Joegoslavië, de basis niet bereiken.

    NRC,

    Luc Marchal, die toen commandant was van de VN-troepen in Kigali, wordt ervan beschuldigd mede verantwoordelijk te zijn voor de dood van de Belgen.

    De Standaard,

    Kroatië overstag: toch VN-troepen in Krajina. De VN-vredesmacht UNPROFOR mag in Kroatië blijven totdat een akkoord is bereikt over een nieuw mandaat voor een gereduceerde troepenmacht.

    NRC,

    Vier jaar nadat de eerste Belgische militairen aankwamen in de Baranja, werd gisteren de Belgische generaal-majoor Jozef Schoups in Oost-Slavonië geïnstalleerd als opperste kommandant van de nog resterende VN-troepen in Kroatië.

    De Standaard,

    VN-troepen in Oost-Slavonië hebben in de nacht van donderdag op vrijdag Servisch vuur beantwoord met tankgeschut, mortieren en automatische wapens.

    De Standaard,

    Strikt juridisch kunnen de VN-troepen in Bosnië gewoon blijven: hun mandaat staat los van dat van de internationale troepenmacht in Kroatië.

    NRC,

    Acht Nederlandse mariniers van de VN-troepen in Cambodja zijn gisteren beroofd door leden van de guerrillabeweging Rode Khmer.

    NRC,

    De Nederlandse VN-troepen in de Bosnische moslim-enclave Srebrenica zijn door hun voorraad vers voedsel heen.

    NRC,

    De Kroatische Serviërs willen pas verder praten als Kroatië het besluit om de VN-troepen in de Krajina weg te sturen, intrekt.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • Amerikaanse VN-troepen
    • Deense VN-troepen
    • Europese VN-troepen
    • Franse VN-troepen
    • Italiaanse VN-troepen
    • Oekraïense VN-troepen
    • Nederlandse VN-troepen
    • Pakistaanse VN-troepen
    • Zambiaanse VN-troepen

    Zambiaanse VN-troepen zouden gisteren 4.000 lijken hebben geteld.

    NRC,

    De aandacht voor de politieke dimensie is verloren gegaan toen onder leiding van de VN-gezant in Somalië [...] de jacht werd geopend op de krijgsheer Aideed, nadat die in juni een bloedige aanslag had laten plegen op Pakistaanse VN-troepen.

    NRC,

    De secretaris-generaal van de NAVO, Manfred Wörner, zei dat na de Amerikaanse interventies in de Golf en Somalië niemand in Europa vraagtekens kan plaatsen bij de Amerikaanse bereidheid militaire risico's te nemen, maar dat aan de andere kant niemand "de legitieme Europese zorgen" over de kwetsbaarheid van Europese VN-troepen op de grond in twijfel kan trekken.

    NRC,

    Bosnisch-Servische soldaten zijn gisteren twee wapendepots van de Verenigde Naties bij Sarajevo binnengedrongen. Ze negeerden waarschuwingsschoten van Oekraïense en Franse VN-troepen en vuurden vanuit de depots mortiergranaten af op de Bosnische hoofdstad.

    NRC,

    Gewapende bandieten hebben zaterdag vijftien Somalische chauffeurs gedood bij een aanval op een niet-militair konvooi nabij de Somalische hoofdstad Mogadishu [...]. Volgens de VN keerde het konvooi terug van een bevoorradingstocht naar Italiaanse VN-troepen en waren de vrachtwagens leeg.

    NRC,

    De Nederlandse VN-troepen in de Bosnische moslim-enclave Srebrenica zijn door hun voorraad vers voedsel heen.

    NRC,

    De Deense VN-troepen brengen vandaag elf Leopard-tanks over van de Kroatische havenstad Split naar Tomislavgrad in het westen van Bosnië.

    NRC,

    Italië behoort tot de landen met ernstige kritiek op het optreden van Amerikaanse VN-troepen.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • aanwezigheid van de VN-troepen
    • aftocht van de VN-troepen
    • bescherming van de VN-troepen
    • blokkade van de VN-troepen
    • evacuatie van de VN-troepen
    • komst van de VN-troepen
    • terugtrekking van de VN-troepen
    • verblijf van de VN-troepen
    • vertrek van de VN-troepen

    Met minister van defensie William Perry bespraken Kok en Van Mierlo onder meer de scenario's voor een mogelijke terugtrekking van de VN-troepen uit Kroatië met Amerikaanse hulp.

    NRC,

    Er blijven blauwhelmen in Kroatië. Er is geen uiterste datum vastgesteld waarop het nieuwe mandaat gereed moet zijn. Tudjman zei te hopen dat dit "in de nabije toekomst" zal zijn. Hij ontkende overigens dat hij zich had verzet tegen een langer verblijf van de VN-troepen.

    NRC,

    In Zagreb wordt gezegd dat het vertrek van de VN-troepen tot een stroomversnelling in de diplomatieke onderhandelingen over de Krajina moet leiden.

    NRC,

    In zijn toenmalige funktie als kommandant van het 1ste para-bataljon in Diest was kolonel Marc Jacqmin de eerste bevelhebber van een Belgisch kontingent in Somalië (operatie Restore Hope), nog voor de komst van de VN-troepen in dat land.

    De Standaard,

    Volgens de Kroatische regering werd gisteren met Holbrooke al niet meer over de aftocht van de VN-troepen gesproken, maar draaide het gesprek vooral over de vraag wat er na het "onherroepelijke" vertrek van de blauwhelmen moet gebeuren.

    NRC,

    Kroatië is in de ogen van veel Kroaten weer waar het was, namelijk bij een ingevroren oorlog waarin de Servische vijand, onder de stilzwijgende bescherming van de VN-troepen, een kwart van het land bezet houdt.

    NRC,

    Het Bosnische regeringsleger heeft zijn blokkade van de VN-troepen op het vliegveld en in de kazerne van Tuzla gisteren opgeheven.

    NRC,

    De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, zei dat er meer dan 2.000 Amerikaanse troepen betrokken zouden zijn bij de eventuele evacuatie van de VN-troepen als de oorlog in Bosnië uit de hand loopt.

    NRC,

    De Kroatische president Tudjman liet gisteren in een toespraak op de Kroatische televisie weten dat de aanwezigheid van de VN-troepen niet langer gewenst is omdat zij "een negatieve status quo bevriezen" en omdat hun aanwezigheid "in het vredesproces contraproduktief is".

    NRC,

    • bevelhebber van de VN-troepen
    • commandant van de VN-troepen
    • mariniers van de VN-troepen
    • opperbevelhebber van de VN-troepen
    • woordvoerder van de VN-troepen

    De terugtrekking van de Iraakse troepen werd gisteren bevestigd door een woordvoerder van de VN-troepen die in de streek zijn gestationeerd.

    De Standaard,

    Acht Nederlandse mariniers van de VN-troepen in Cambodja zijn gisteren beroofd door leden van de guerrillabeweging Rode Khmer.

    NRC,

    De Franse opperbevelhebber van de VN-troepen in voormalig Joegoslavië, generaal Jean Cot, heeft verklaard dat de vernederingen die de VN-troepen ondergaan 'verharding' van de houding tegenover vooral de Bosnische Serviërs noodzakelijk maken.

    NRC,

    Als gevolg van de blokkade kon de bevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, generaal Philippe Morillon, de basis in Kiseljak niet verlaten en kon generaal Jean Cot, de nieuwe bevelhebber van de VN-troepen in ex-Joegoslavië, de basis niet bereiken.

    NRC,

    Volgens VN-woordvoerders in Sarajevo, onder wie de commandant van de VN-troepen in Bosnië, Sir Michael Rose, trekken de Bosnische Serviërs hun zware wapens in hoog tempo weg uit het gebied binnen twintig kilometer rondom de Bosnische hoofdstad, de door de NAVO vastgestelde uitzonderingszone.

    NRC,

    • het mandaat van de VN-troepen
    • het statuut van de VN-troepen
    • het werk van de VN-troepen
    • de veiligheid van de VN-troepen

    De diplomatieke pogingen om de Kroatische leiding te overtuigen van de noodzaak het mandaat van de VN-troepen in de Krajina alsnog te verlengen gaan intussen onverminderd door.

    NRC,

    Derycke voegde eraan toe dat België niet in staat was de Veiligheidsraad ervan te overtuigen het statuut van de VN-troepen in Ruanda te wijzigen.

    De Standaard,

    De Veiligheidsraad van de VN heeft de strijdende partijen in Bosnië gisteren in een resolutie opgeroepen de VN-troepen te respecteren en het eens te worden over een verlenging van het bestand. De Raad besprak ook het Franse ultimatum, dat de VN binnen 48 uur de veiligheid van de VN-troepen in Bosnië moet hebben verbeterd om een terugtrekking van de Franse troepen te voorkomen.

    NRC,

    Kroatië wil dat de VN-vredesmacht eind van de maand verdwijnt en het Amerikaanse Congres is er voorstander van dat het wapenembargo tegen Bosnië wordt opgeheven, waardoor het werk van de VN-troepen daar onmogelijk zou worden.

    NRC,

    met telwoord ervoor


    • 5000 VN-troepen
    • 9000 VN-troepen
    • 28000 VN-troepen
    • zevenduizend VN-troepen

    Als de zevenduizend VN-troepen naar Angola komen, wordt hun belangrijkste taak het toezicht houden op de demobilisatie en ontwapening van de UNITA-rebellen.

    NRC,

    Over een eventuele evacuatie van 28.000 VN-troepen uit Bosnië wilden beide ministers vanwege de veiligheidsaspecten vaag blijven.

    NRC,

    België wil een duidelijk antwoord van de Navo over steun die de Ifor-troepenmacht vanuit Bosnië aan de blauwhelmen in Oost-Slavonië wil geven bij een eventuele terugtrekking. Pas dan is de regering bereid om in te gaan op de vraag van de Verenigde Naties aan ons land, om het bevel over de 5.000 VN-troepen in Oost-Slavonië te voeren.

    De Standaard,

    De laatste 9.000 VN-troepen zullen Somalië uiterlijk eind maart verlaten.

    NRC,