VRT


VRT 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

(media, communicatie en telecommunicatie; (vooral) in België)

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie, Nederlandstalige publieke omroep in Vlaanderen
Sinds 1998 onder deze naam, als voortzetting van de BRTN (Belgische Radio- en Televisieomroep Nederlandstalige Uitzendingen) en, tot 1991, de BRT (Belgische Radio- en Televisieomroep). Voor 2009 was VRT de afkorting van Vlaamse Radio- en Televisieomroep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De VRT…

is een publieke omroep; is een omroep; is een organisatie

  • [Tijd] heet sinds 1 januari 1998 VRT en werd, onder de naam BRT, opgericht in 1960
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is Nederlandstalig (Vlaams); wordt grotendeels bekostigd door de overheid en heeft geen leden
  • [Activiteit of handeling] maakt programma's die voor een zo groot mogelijk publiek van belang zijn en verzorgt met name de dagelijkse nieuwsvoorziening en houdt zich verder vooral bezig met sportverslaggeving, parlementaire verslaggeving en de verslaggeving van nationale evenementen
  • [Medium] maakt programma's voor zowel radio als televisie en maakt ook gebruik van internet
  • [Organisatie en organisatiewijze] is een naamloze vennootschap naar publiek recht, met de Vlaamse Gemeenschap als enige aandeelhouder
  • [Onderscheid of tegenstelling] maakt, in tegenstelling tot de Franstalige RTBF, Nederlandstalige programma's; wordt, in tegenstelling tot een commerciële omroep, grotendeels door de overheid bekostigd

Algemene voorbeelden


De VRT is de Vlaamse publieke omroep van iedereen en voor iedereen. De publieke omroep biedt audiovisuele programma's en diensten voor een breed publiek op alle platformen aan, los van commerciële en politieke invloeden. Hij zet in op kwaliteit, duurzaamheid en gemeenschapszin.

http://www.controllux.com/nieuws/233

Bij de VRT blijft men trouw aan het principe dat men alleen maar in de moedertaal mag vertalen en ondertitelen.

http://users.pandora.be/luc.ockers1/ondertiteling.html,

Als publieke omroep heeft de VRT de opdracht "een zo groot mogelijk aantal kijkers en luisteraars te bereiken met een diversiteit van programma's die de belangstelling van kijkers en luisteraars wekken en eraan voldoen."

http://www.vrt.be/

De VRT-televisie participeert ook in de Nederlands-Vlaamse satellietzender BVN-TV. BVN-TV, een acroniem voor "Het Beste van Vlaanderen en Nederland", is de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. BVN-TV is een samenwerking tussen de NOS, de Nederlandse Wereldomroep en de VRT en de Vlaamse gemeenschap. Het is de enige satellietzender die Vlaamse televisieprogramma's aanbiedt in het buitenland.

http://www.vrt.be/

De VRT stelt autonoom zijn programma-aanbod en uitzendschema vast, kiest autonoom de naam van zijn producten en netten en beslist autonoom over het te voeren operationeel beleid dat de realisatie van de performantiemaatstaven moet mogelijk maken.

http://www.vrt.be/

De nv van publiek recht zal een beheerscontract sluiten met de overheid en dan als een gewoon bedrijf gerund worden. Met contracten dus, niet met vaste benoemingen. De aandelen van de VRT komen wel voor 100 procent in handen van de overheid. Ook de technische diensten worden niet uitbesteed.

De Standaard,

De VRT beschikt over een eigen vertaalafdeling, waarin zowat 40 freelance vertalers (35 Nederlandstalige en 5 anderstalige), 2 eindredacteurs, 3 titelregisseurs en 1 correctrice werkzaam zijn.

http://users.pandora.be/luc.ockers1/ondertiteling.html,

Het princiepakkoord dat de Vlaamse regering eergisteren bereikte over het maxidecreet voor de openbare omroep, geeft gedelegeerd bestuurder De Graeve de armslag waar hij om vraagt. De bal ligt nu in het kamp van de BRTN - binnenkort VRT - om resultaten te boeken.

De Standaard,

De omroep mag niet worden gedwongen zelf naar extra middelen te speuren in "de grijze zone van reclame en sponsoring". Dat sluit niet uit dat de VRT uit eigen beweging extra inkomsten verwerft. Die bijkomende middelen moeten dan gebruikt worden om de kwaliteit verder op te krikken.

De Standaard,

De VRT neemt geen ambtenaren meer in dienst, alleen nog contractuelen.

De Standaard,

Wat ten alle prijze moet vermeden worden is dat de consument straks twee settopboxes zal moeten aanschaffen: één voor digitale tv-pakketten via de kabel (Canal Plus biedt nu al via de kabel digitale tv aan) en één voor e-VRT. Om dit te vermijden pleit ook de VRT voor open standaarden.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/VLMEDIAR/jaarversl2002.pdf,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • aanbieden
  • aandacht schenken aan
  • afvaardigen
  • bereiken
  • uitzenden

De VRT zond opnieuw het feuilleton "Een zwoele zomer in Zwolle" uit waarin Vlaminckx de rol van de populaire dorpsdokter Vansteenkiste speelde.

Cargo, Patrick Conrad,

De VRT zond in 2001 ruim 400 uur meer uit dan het jaar voordien.

http:/http://aps.vlaanderen.be/statistiek/publicaties/pdf/VRIND/vrind2002/18_media.pdf/aps.vlaanderen.be/statistiek/publicaties/pdf/VRIND/vrind2002/18_media.pdf,

Ook in 2002 bereikte de VRT meer dan 15 procent Vlamingen die gedurende 15 minuten naar een wetenschappelijk programma keken.

Gazet van Antwerpen,

Nadat de VRT Sergio afvaardigde naar Estland, is het dit keer aan de Franstalige openbare omroep RTBF om een kandidaat voor het Songfestival te selecteren.

http://www.zangtalent.be/actueel_nieuws.asp?newsid=1097,

Bij de bekendmaking heeft de Taaltelefoon heel wat belangstelling in de pers gekregen. De VRT heeft op die dag zowel op het radio- als op het televisienieuws aandacht geschonken aan het initiatief.

http://taaltelefoon.vlaanderen.be/dienst/jaarverslag/jaarverslag2000.pdf,

Technologische ontwikkelingen moeten op de voet worden gevolgd, opdat de VRT zijn aanbod ook via nieuwe mediatoepassingen aan het publiek kan aanbieden.

http://www.vrt.be/

als object bij een werkwoord


  • de VRT sponsoren

Sinds de stad Gent de VRT gesponsored heeft om decorsgewijs fraai in beeld gebracht te worden in de tv-serie Flikken, heeft ook Oostende al in zijn portemonnee getast.

Uitgeven in het digitale tijdperk; De oorlog om het electronische boek; Brugge 2002, Leo De Haes,

met adjectief ervoor


  • de Nederlandstalige VRT

In 1960 zijn twee afzonderlijke instituten opgericht: BRT en RTB, die weliswaar nog over gemeenschappelijke diensten beschikten, en die nog steeds in hetzelfde huis wonen aan de Brusselse Reyerslaan. Maar ook die gemeenschappelijke diensten zijn intussen gesplitst, en op dit ogenblik zijn de Nederlandstalige VRT (die enkele jaren BRTN heeft geheten) en de Franstalige RTBF twee aparte mediabedrijven (die zelfs niet meer over een gemeenschappelijke telefooncentrale beschikken).

http://www.rvi.be/rvi_master/overRVi/geschiedenis/

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de overkoepelende VRT

RVi is meer dan vroeger deel van de overkoepelende VRT, niet meer een eiland waarvan de bewoners weinig voeling hadden met de rest van het gebouw.

http://www.rvi.be/rvi_master/overRVi/geschiedenis/

in voorzetselgroep


  • bij de VRT
  • bestuurder bij de VRT
  • directeur bij de VRT
  • een job bij de VRT
  • journalist bij de VRT

'Hij zit als presentator voorlopig nergens. Hij is ontslagen bij de VRT.' 'Dat spreekt alvast in z'n voordeel.'

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

Die zogenaamde exotische talen worden bij de VRT bijna altijd met de hulp van native speakers ondertiteld.

http://users.pandora.be/luc.ockers1/ondertiteling.html,

Marc Platel was in een vorig leven journalist bij de VRT en Het Belang van Limburg en is nu hoofd van de studiedienst van de N-VA.

http://www.gva.be/dossiers/-k/koningshuis/actua2000/actua148.asp,

Ik heb een fulltime job bij de VRT en daarnaast verzorg ik nog tal van inleidingen op concerten en geef ik voordrachten.

http://www.start60.be/magazine/archief/012003/Fredbrouwers.htm

Christina van Wackerbarth, algemeen directeur televisie bij de VRT, over haar plannen voor de toekomst, het calimerogevoel, het nieuwsaanbod op de openbare omroep, de beschadiging door de bladen en de leeftijd van de doorsnee doemdenker.

Knack,

Bestuurder bij de VRT is onverenigbaar met een functie of mandaat in een persbedrijf - elektronische media inbegrepen - in een advertentie- of reclamebedrijf, of met een leidende functie of mandaat in een productiefirma die toelevert aan de elektronische media.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/VLMEDIAR/jaarversl2002.pdf,

  • aandelen in de VRT

De Vlaamse Gemeenschap mag haar aandelen in de VRT niet overdragen.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/VLMEDIAR/jaarversl2002.pdf,

  • een contract met de VRT
  • samenwerken met de VRT
  • in samenwerking met VRT

De minister gaf echter prioriteit aan een beheerscontract met de VRT waarbij de inkomsten van reclame vastgelegd werden.

http://www.iradio.be/scripts/dossiers.php?id=24=dossiers,

De VUM (Vlaamse uitgeversmaatschappij) werkt samen met de VRT (Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie) via de VAR (Vlaamse Audiovisuele Regie).

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/VLMEDIAR/jaarversl2002.pdf,

In samenwerking met VRT (Vlaamse openbare radio en televisieomroep) en sinds 1999 ook met de Finanacieel Economische Tijd, worden er de dag van de verkiezingen een representatieve steekproef van Vlaamse kiezers bevraagd bij het buitenkomen van het stembureau om op deze wijze informatie te verzamelen omtrent het stemgedrag van de kiezers.

http://www.kuleuven.ac.be/sociologie/onderzoek/ispo/

  • een overeenkomst tussen VRT en Vlaamse overheid

Dat de beheersovereenkomst tussen VRT en Vlaamse regering niet aan het Vlaams Parlement wordt voorgelegd is een doorn in het oog van de oppositiepartijen.

De Standaard,

  • aandeelhouder van de VRT
  • een correspondent van de VRT
  • algemeen directeur van de VRT
  • het management van de VRT
  • het monopolie van de VRT
  • netwerken van de VRT
  • de nieuwsdienst van de VRT
  • de positie van de VRT
  • (de) programma's van de VRT
  • de radionetten van de VRT
  • de taaladviseur van de VRT
  • de televisienetten van de VRT
  • de tv-nieuwsdienst van de VRT
  • de vertaalafdeling van de VRT
  • de (ex-)weervrouw van de VRT
  • woordvoerder van de VRT

Sandra De Preter wordt vanaf 1 oktober de nieuwe algemeen directeur van de VRT.

http://www.gva.be/nieuws/media-en-cultuur/aid967055/sandra-de-preter-start-op-1-oktober-als-ceo-van-vrt.aspx,

"Vanmiddag hebben we een alarmbericht verspreid, meer kunnen we momenteel helaas niet ondernemen", zegt Anneke Ernon, woordvoerder van de VRT.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1728682/2013/10/24/VRT-medewerker-in-Mogadishu-moet-onderduiken.dhtml,

Mijn voorgangster had een soort archief aangelegd met artikelen die ze uit tijdschriften en kranten had gescheurd. Als ik daarin niets vond of zelf niets kon bedenken, belde ik soms naar papa die toen als hoofd van de nieuwsdienst van de VRT op de uitgelezen plek zat om informatie te verstrekken, maar eigenlijk mocht dat niet.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

Het weer bleef stabiel, aldus de weervrouw van B.O.N.A.N.Z.A., een spitting image van de ex-weervrouw van de VRT, Sabine Hagedoren, die haar loopbaan had opgegeven om kinderen te zogen.

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

Onder "exotische" talen verstaat men bij de vertaalafdeling van de VRT alle vreemde talen behalve Frans, Duits, Engels, Spaans, Italiaans, Portugees, Noors, Zweeds en Deens.

http://users.pandora.be/luc.ockers1/ondertiteling.html,

De programma's van de VRT moeten voldoen aan de professionele normen op vlak van vorm, inhoud, styling, belichting, (beeld-)taal en de recentste evoluties terzake moeten worden gevolgd.

http://www.vrt.be/

De Vlaamse overheid wordt enig aandeelhouder van de VRT, maar kan aandelen verkopen aan de privé-sector.

De Standaard,

Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft de tv-nieuwsdienst van de VRT zijn "performantienorm" gehaald, zoals dat met een verschrikkelijk woord heet.

Gazet van Antwerpen,

Zo had de taaladviseur van de VRT op een bepaald moment bepaald dat de journalisten de formulering 'misdaden tegen de mensheid' systematisch moesten vervangen door 'misdaden tegen de menselijkheid'.

http://taaltelefoon.vlaanderen.be/dienst/jaarverslag/jaarverslag2000.pdf,

Door zijn jarenlange ervaring als Europa-correspondent van de VRT was Guy een ideale sparringpartner.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

De restcapaciteit van de verschillende transmissienetwerken van de VRT kan aan marktvoorwaarden ter beschikking worden gesteld van derden.

http://www.vrt.be/

Algemeen geldt de uitspraak van journalisten in nieuwsuitzendingen en andere informatieve programma's van de VRT als referentie voor de norm in Vlaanderen.

http://www.kuleuven.ac.be/facdep/arts/bibliotheek/neerta.htm

Maar ook het audiovisuele landschap evolueert volop: de voorbije jaren beleefden we de lancering van enkele nieuwe commerciële tv-stations, terwijl de regionale tv-stations gevestigde waarden zijn geworden; het monopolie van de VRT voor de landelijke radio is verbroken, en binnenkort beleven we de geboorte van de regionale radio.

De Standaard,

Vanaf vandaag zijn alle radio- en televisienetten van de VRT via digitale antenne (DVB-T - Digital Video Broadcasting Terrestrial) in heel Vlaanderen te ontvangen.

http://www.digitale-televisie.be/modules/news/article.php?storyid=69,

Toch stelt men voor om garanties in te bouwen voor Vlaamse eigenheid, dit lijkt dan ook meer - en opnieuw - een indirecte verdediging van verdere en sterkere positionering van de bestaande Vlaamse groepen in meerdere media. Het voorgestelde 'knipperlichtmodel' om daarop te controleren spreekt trouwens van een meetpunt - per mediagroep - van meer dan 50% marktaandeel om in de 'Oranje' en zelfs meer dan 66% om in de 'Rode' zone terecht te komen. Gezien de sterke (en beschermde) positie van de VRT en het feit dat de marktaandelen van de individuele groepen veel lager liggen zal dat voorlopig geen probleem zijn.

http://www.iradio.be/scripts/dossiers.php?id=24=dossiers,

"De Vlaamse media zijn volledig in handen van commerciële mediagroepen en van het ook commercieel denkend management van de VRT."

http://www.fifteen.be/diogenes2.html

  • voor de VRT

Voor de VRT was/is hij co-scenarist van de sitcom 'Alle Maten' en van de detective-reeks 'Sedes Belli'.

http://home.tiscali.be/patrickbernauw/file/nogmeer.htm

Diederik gisteravond: 'Er gebeurt iets. Eindelijk gebeurt er iets. Anders gebeurt er niets.' En hij benijdt Jef Lambrecht die voor de VRT in Pakistan zit.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

met substantief ervoor


  • de Vlaamse publieke omroep VRT
  • de openbare zender VRT
  • de publiekrechtelijke of openbare omroep VRT

Naast enkele betaalzenders zoals FilmNet, Canal+ en EuroSport en de regionale televisiezenders zijn er in Vlaanderen drie televisieomroepen: de publiekrechtelijke of openbare omroep VRT (Vlaamse Radio- en Televisieomroep, de vroegere BRT), die twee netten aanbiedt: enerzijds TV1 en anderzijds Ketnet en Canvas; de commerciële omroep VTM (Vlaamse Televisiemaatschappij) met eveneens twee netten: VTM en Kanaal 2; de commerciële omroep VT4 met één net.

http://users.pandora.be/luc.ockers1/ondertiteling.html,

RTBF Sat had wellicht kunnen bijdragen aan een andere beeldvorming over Wallonië, aangezien onlangs in een studie werd aangetoond dat de Vlaamse publieke omroep VRT relatief weinig aandacht besteedt aan het Waalse landsdeel.

NRC,

De VUM (Vlaamse uitgeversmaatschappij) zit samen met de openbare zender VRT (Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie) in de reclameregie VAR (Vlaamse Audiovisuele Regie).

De Financieel-Economische Tijd,

met ander, nevengeschikt substantief


  • VRT en RTBF, de VRT en de RTBF
  • VRT en VTM
  • VTM en VRT
  • VTM of VRT
  • VTM, ATV en VRT
  • VTM, VRT, VT4 en ATV

Zijn foto haalde de frontpagina van zowat alle Vlaamse kranten en opende het avondjournaal van VTM, ATV en VRT.

Cargo, Patrick Conrad,

Na de gepolijste supermodellen van toen kwamen tante Sidonies met piekhaar. Vraag is of er ooit iemand op tante Sidonie wou lijken? Resten nog de Britney Spearsen op MTV en ex-miss Belgiës op VTM en VRT.

http://194.78.177.67/weekend/column.htm,

Talrijke dag-, week- en maandbladen besteedden aandacht aan Urania. Dit geldt ook voor verscheidene radionetten (Radio 1, Radio 2, Q-Music en diverse lokale zenders) en televisiezenders (VTM, VRT, VT4 en ATV).

http://www.urania.be/php-txt/upload/jaar2002.pdf,

Urania verleende haar medewerking aan televisieprogramma's van VTM, VRT, VT4 en ATV, radioprogramma's van VRT, VTM en lokale zenders en de schrijvende pers voor het verspreiden van informatie over sterrenkunde, hemelverschijnselen en aanverwante wetenschappen en technieken.

http://www.urania.be/php-txt/upload/jaar2002.pdf,

Het is me ook bijgebleven hoe in een Vlaams televisiejournaal (was het op VTM of VRT?) een Iraaks minister die verklaarde dat de wapeninspecteurs weer welkom waren - een vredelievende mededeling dus - door de beeldmontage - een archiefbeeld van Saddam die een geweer afvuurt - onderuit gehaald werd.

http://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=159,

Cuisine Cajun heeft van bij het begin alles met Louisiana en... met Gent te maken, de streek van de Gumbo en de stad van de Waterzooi. Een eerste optreden op de Gentse feesten (1984) kreeg het hele plein "Bij Sint-Jakobs" aan het dansen. Sindsdien zijn zij nooit meer weg geweest van de Belgische podia. Ook in Nederland en Duitsland waren zij vaak te horen. Verder wijdden VRT en RTBF verschillende uitzendingen aan hun muziek.

http://users.pandora.be/zwiss/cuisine/

Ten slotte werd ook in 1999 de hechte samenwerking met de openbare omroepen van ons land, de VRT en de RTBF, voortgezet.

http://www.loterie-nationale.be

VRT en VTM wedijveren inderdaad om de slechtste televisie te brengen.

http://www.phidias.be/elias.htm,

overig


  • VRT TV
  • VRT TV1

In 2001 heeft ondertussen de VRT TV met een hoger marktaandeel VTM voorbijgestoken.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/VLMEDIAR/jaarversl2002.pdf,

'Wist je dat het zevenuurjournaal van VRT TV1 nog maar tachtigduizend kijkers trekt?'

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


VRT 1.1

(media, communicatie en telecommunicatie; (vooral) in België)

televisiekanaal of radiokanaal van de VRT; televisienet of radionet waarop de VRT zijn programma's uitzendt
Vooral in combinaties als "naar de VRT kijken", "op de VRT afstemmen", "op de VRT" e.d.

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


De VRT…

is een televisienet

      Algemene voorbeelden


      De aankleding van het net, de netpromotie en het gecreëerde imago zijn verbonden met het slagen of falen van de programmapolitiek omdat alleen maar kwalitief hoogstaande programma's brengen niet voldoende is om ook de kijker ervan te overtuigen naar de VRT te kijken.

      http://www.vrt.be/

      Vzw BBeSt werd officieel boven de doopvont gehouden op 21 april 1995. Dit hebben we te danken aan Marcel De Wever (erevoorzitter) die twee jaar daarvoor in het programma van Zeker Weten van Jan Van Rompay op de VRT (vroeger BRTN) zijn stotterverhaal deed.

      http://www.stotteren.be/

      Soms hoeven radioluisteraars echter helemaal geen verkeersinformatie te krijgen om te horen dat het op de autosnelwegen opnieuw bumperrijden is. Op Studio Brussel kwam Christophe Lambrecht gisterenochtend voor zijn voormiddagprogramma vanaf negen uur gewoon niet opdagen. Ook hij zat in de file."Ik was om 6.40 uur op Antwerpen Zuid vertrokken. En terwijl ik normaal om 7.15 op de VRT ben, kon ik nu pas om halftien mijn programma beginnen", zegt Lambrecht.

      De Morgen,

      Geen enkele Brusselse excellentie zou nog zijn zegje mogen doen op de VRT.

      De Standaard,

      Via de zaterdag-uitzendingen op de VRT is TV-Brussel ook buiten Brussel te bekijken.

      http://www.oliviercuvelier.be/programma.pdf

      Harry's dienstwapen stak in zijn kastje en ballistisch onderzoek had uitgewezen dat het niet het moordwapen was waar mee de twee tieners in Eppegem om het leven gebracht waren. Zijn signalement werd verspreid via de VRT.

      Naakte zielen, Luc Deflo,

      Rik zegt: Is er niks op tv? Kijk eens of er iets op is. Iets voor de kinderen. Of iets wat de kinderen graag zien. Op VRT is er misschien al wel iets. Of anders op VTM. Of op Nederland.

      Volgend jaar in Berchem, Leo Pleysier,

      De ouders van de kinderen in de Nederlandstalige gemeentescholen hebben voor de start van het schooljaar een engagementsverklaring ondertekend. Die stelt onder meer dat ze thuis afstemmen op de VRT, dat ze Nederlandstalige (kinder)boeken in huis halen en hun kind naar een Nederlandstalige (sport)club brengen.

      De Standaard,