VS


VS 1.0

Verenigde Staten, land in Noord-Amerika, dat als een van de grote mogendheden geldt; Amerika; USA
Zowel met een persoonsvorm in het enkelvoud als in het meervoud aangetroffen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De VS…

is een land

  • [Samenstelling] is een federatie die bestaat uit vijftig staten
  • [Plaats] is gelegen in Noord-Amerika
  • [Tijd] verklaarde zich in 1776 onafhankelijk van kolonisator Groot-Brittannië en is sinds 1783 een officieel erkende, onafhankelijke staat
  • [Belang] geldt als een van de machtigste landen ter wereld en behoort tot de grote mogendheden
  • [Gezag] is een kapitalistische democratie en federale republiek die geleid wordt door een vierjaarlijks gekozen president
  • [Organisatie en organisatiewijze] is een federatie

Algemene voorbeelden


In de VS - het eerste tv-land in de wereld - stonden er in 1941 tienduizend tv-toestellen, ten tijde van de Korea-oorlog waren er dat 10 miljoen en op het hoogtepunt van het Vietnamconflict 100 miljoen.

De Standaard,

Vanaf 1945 hebben de vijf officiële atoommachten (VS, Rusland, China, Engeland en Frankrijk) rond de 2.000 kernproeven gedaan: bovengronds, ondergronds en onder water.

http://archive.greenpeace.nl/klimaat/kernenergie4.shtml

Op internationaal niveau is in Ottawa een vergadering van de ministers van Volksgezondheid van de G7+ (VS, Canada, Japan, Frankrijk, Italië, VK, Duitsland en Mexico) gehouden (waaraan ook de Commissie heeft deelgenomen), waar een plan ter verbetering van de internationale bescherming van de gezondheid is bestudeerd.

http://www.europarl.eu.int/meetdocs/committees/envi/20020122/COM(01)0707nl.pdf.

Zowel 'De VS is een groot land' als 'De VS zijn een groot land' is juist; de voorkeur gaat uit naar het enkelvoud. Als VS voluit wordt geschreven als Verenigde Staten, is het meervoud juist: 'De Verenigde Staten zijn een groot land.'

http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/vs-is-zijn

De Amerikaanse zender ABC meldde dat geheime diensten er van overtuigd zijn dat Bin Laden nog in Tora Bora zit. Hij en zijn secondanten zouden zich hebben verraden met radio en satelliettelefoon, nadat zij in paniek waren geraakt door een aanval met de 'Daisy Cutter' ('madeliefjessnijder'), de zwaarste conventionele bom die de VS tot zijn beschikking heeft.

Algemeen Dagblad,

In de afgelopen jaren zijn verschillende grote verzekeraars in de VS, Azië en Europa in grote financiële problemen geraakt door een slechte afstemming van verplichtingen en beleggingen.

Het Financieele Dagblad,

Voordat de vrolijk gekleurde pillen de Europese supermarkten in kunnen, moeten ze eerst worden aangepast aan de Europese maatstaven. En die verschillen van die in de VS. Zo ligt het toegestane gehalte van bepaalde vitamines in Nederland lager dan in de VS en mag een tablet in Amerika ook veel meer kleurstoffen bevatten.

De Limburger,

De VS is een groot land en wat moet ik daar in mijn eentje?

Crisis four, Andy McNab,

De VS zijn bereid een kwart van de kosten te dragen.

De Standaard,

Mexico reageerde dat de uitreiking van zo'n goede of slechte punten "interventionistisch" is en dat de VS als grootste verbruiker van illegale drugs niet over andere landen moeten oordelen.

De Standaard,

Stand: 1. George Hincapie (VS) in 4 u. 11 min. 34 sec.; 2. Fabrizio Bontempi (Ita) z.t.; 3. Stuart O'Grady (Aus) op 4"; 4. Rolf Järmann (Zwi) 5"; 5. Jan Ullrich (Dui) 6"; 39. Johan Bruyneel.

De Standaard,

De brede Kosovo-autonomie die is voorgesteld door de VS, de EU en andere staten, is onaanvaardbaar voor de regering, de politieke instellingen en de burgers van deze regio, aldus de verklaring.

De Standaard,

De VS is al een halfjaar geleden begonnen met het opkopen van satellietcapaciteit.

NOS Nieuws,

De VS zijn weigerachtig om cijfers te noemen omtrent de kosten voor de oorlog, die op 90 tot 100 miljard dollar geraamd worden.

http://www.gva.be/dossiers/-i/irak/dossier.asp

De VS zegden Wellington vorige maand al toe dat Amerikaanse schepen in Nieuw Zeeland geen kernwapens aan boord zouden hebben.

NRC,

Die vorige Golfoorlog heeft de VS 76,1 miljard dollar gekost.

http://www.indymedia.nl/nl/2003/04/11389.shtml,

De yen ging 23 procent achteruit en de meeste andere munten moesten nog meer terrein prijsgeven. Dat betekent dat iedereen, behalve de VS, behoorlijk wat koopkracht verloor op de internationale markt.

De Morgen,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen