Vaderdag


Vaderdag 1.0

(Vaak met een kleine letter aangetroffen.)

dag ter ere van het vaderschap die men meestal viert op de derde zondag van juni (Nederland) of op de tweede zondag van juni (Vlaanderen), en die gepaard gaat met het geven van geschenken aan vader door moeder en kinderen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Vaderdag…

is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient om het vaderschap te eren
  • [Tijd] wordt meestal gevierd op de derde zondag van juni (Nederland) of de tweede zondag van juni (Vlaanderen)
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met het geven van geschenken door moeder en kinderen en van knutselwerkjes door de kleinere kinderen
  • [Belanghebbende of begunstigde] huldigt de vaders

Hoofdsemagram: dag


Algemene voorbeelden


BELGIE Bepaling: Vaderdag valt steeds op de TWEEDE zondag van juni. [...]. NEDERLAND Bepaling: Vaderdag valt steeds op de DERDE zondag van juni.

http://aivwww.rug.ac.be/AuditBeheer/db/niet-java/Vaderdag.html

De vorige korting werd gegeven op Vaderdag . De acties, die het bedrijf de komende tijd waarschijnlijk zal herhalen, zijn bedoeld om het internationaal telefoneren te stimuleren.

Meppeler Courant,

Niet in alle landen wordt vaderdag op de derde zondag in juni gevierd. In Spanje bijvoorbeeld krijgen vaders cadeautjes op 19 maart, de sterfdag van de heilige jozef, die de vader was van jezus. En in Vlaanderen vieren ze vaderdag een week eerder dan in Nederland: op de tweede zondag in juni.

http://www.kbspirouette.nl/kinderen/hoezitdat/vader.htm

In het begin sloeg vaderdag niet zo aan. Moeders zwoegden in die tijd het hele jaar in het huishouden en kregen op moederdag een dagje vrij. Maar vaders voerden binnenshuis niets uit, dus een dag vrij in het huishouden sloeg nergens op. Tegenwoordig doen alle vaders wel eens de afwas, verschonen een luier of halen een pizza. Er zijn er zelfs die het hele huishouden runnen.

http://www.kbspirouette.nl/kinderen/hoezitdat/vader.htm

Winkeliers zeggen dat er met vaderdag nog lang niet zoveel verkocht wordt als met moederdag, maar dat het wel de goede kant uitgaat. Vaders krijgen op die dag niet alleen stropdassen, sokken en sigaren, maar ook schorten, stofzuigerzakken en strijkijzers.

http://www.kbspirouette.nl/kinderen/hoezitdat/hoezitdat.htm

Bosmans graaide een pen uit het aftandse kokertje dat een van zijn dochters in lang vervlogen tijden ter ere van vaderdag gefabriceerd had en krabbelde wat hanenpoten op zijn memopad.

Naakte zielen, Luc Deflo,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • Vaderdag vieren

Net als moederdag is ook vaderdag een Amerikaanse vinding. De vrouw van meneer John Bruce Dodd vond dat vaders zich meer met de opvoeding van hun kinderen moesten bezighouden. Daarom kwam ze in 1909 op het idee om van de derde zondag in juni een speciale dag voor vaders te maken. Amerikaanse presidenten waren het met mevrouw Dodd eens. In 1916 en nog eens in 1924 riepen ze de bevolking op om voortaan vaderdag te vieren.

http://www.kbspirouette.nl/kinderen/hoezitdat/vader.htm

  • voor Vaderdag

Als je zo'n ouderwetse kapstok maakt voor vaderdag met de hele kleintjes is het volgende versje wel leuk: Sleutels! Sleutels! Weer vergeten? Kapstok! Kapstok!

http://www.pinkelotje.nl/vaderdag.html

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen