Vinex-wijk


Vinex-wijk 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

wijk gebouwd volgens de principes vastgelegd in de Vinex, de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra van het Nederlandse ministerie van VROM uit 1991

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Vinex-wijk…

is een wijk

  • [Tijd] is een wijk gebouwd in de periode tussen 1995 en 2005
  • [Waardering] wordt door sommigen als deprimerend of burgerlijk beschouwd
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een wijk die gebouwd is volgens de principes van de Vinex, de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra van het Nederlandse ministerie van VROM uit 1991

    Hoofdsemagram: wijk


    Algemene voorbeelden


    De vereniging Ecodorp wil een dorp oprichten waarin mensen écht betrokken zijn bij elkaar en bij de natuur. In een Vinex-wijk in de Randstad kan een kleine groep ecodorpers binnenkort al experimenteren.

    Trouw,

    In het tuincentrum doen tegenwoordig naast de kantenknipper, de grastrimmer en de heggenschaar, de bladblazer en de bladzuiger een gooi naar de gunst van de achtertuinexploitant. Dat valt ze niet mee, want zeker bladblazers hebben een ernstig imagoprobleem. Kort gezegd zijn ze vooral erg goed in het lawaaierig verplaatsen van een probleem en dat valt in de doorsnee Vinex-wijk niet in heel goede aarde.

    NRC,

    Hoewel Klip "voor de kinderen" over een tijdje naar Nederland denkt terug te keren, kijkt hij er niet naar uit. Als ik hier zo'n Vinex-wijk zie - da's toch een soort bekrompenheid.

    NRC,

    Nederland is dan een nieuw type woonwijk rijker. "Wij willen de eentonigheid in al die nieuwe Vinex-wijken doorbreken. Ons bureau werkt zelf aan die wijken mee: als er al aan bomen wordt gedacht, zijn dat er hooguit vijf in een straat die verder uit rijtjeshuizen bestaat."

    Trouw,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding