Volendammer kwak


Volendammer kwak 1.0

(jacht en visserij; archaïsch)

vroeger door de Volendamse vissers gebruikte grote botter die is ingericht voor het vissen met een net dat voortgesleept wordt aan twee bomen (de zogenoemde kwakkuil)

Algemene voorbeelden


De sterk aan de botter verwante 'Volendammer Kwak' is het resultaat van een ontwikkeling vanaf de Middeleeuwen tot aan het einde van de vorige eeuw. De 'Volendammer Kwak' is een stuk groter dan een gewone botter. Het schip, 16 meter lang en 4,5 meter breed, is uitermate geschikt voor een specifiek doel: de zeilende visserij op de Zuiderzee. Het schip is bij uitstek geschikt voor de sleepnetvisserij met de kwakkuil en de wonderkuil. In de hoogtijdagen rond 1910 telde de vloot ruim 200 kwakken. Daarvan zijn er nog 4 in de haven van Volendam te bewonderen. Alle vier hebben hun eigen bijzondere geschiedenis.

http://volendammerbotters.nl/

Een Volendammer kwak is een houten platbodem die vooral opvalt door zijn formaat. Het schip is groter dan de meer bekende Zuiderzeebotters. De kwak werd vroeger door Volendammers gebruikt voor de kwakkuil-visserij, waarbij voor de wind zeilend een net werd voortgesleept aan twee bomen. De Volendammers visten vooral op garnaal, haring, ansjovis en bot. Van de honderden van deze houten zeilbotters waarmee de Volendammers de Zuiderzee bevaarden, zijn er nog slechts vier over.

http://www.pieterbell.nl/www/html/artikelnhd.html,

De VD 84 komt weer thuis. Precies 84 jaar na de tewaterlating en ruim 40 jaar nadat de stoere Volendammer kwak 'voorgoed' het vissersdorp verliet en een zwerftocht begon langs de vele IJsselmeerhavens, keert het terug in Volendam.

http://www.pieterbell.nl/www/html/artikelnhd.html,