WKA


WKA 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

wet waarin bepaald wordt onder welke omstandigheden de automatische aanpassing van het minimumloon en de sociale uitkeringen aan de algemene loonontwikkeling in het bedrijfsleven, bij de overheid en bij dienstverlenende instellingen niet doorgaat
Deze wet is sinds 1993 van kracht. Ook wel verklaard als: Wet Koppeling met Afwijkingsgronden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De WKA…

is een wet

  • [Tijd] is de opvolger van de Wet Aanpassingsmechanismen (WAM) uit 1980.
  • [Toepassingsgebied of bereik] bepaalt onder welke omstandigheden de automatische aanpassing van het minimumloon en de sociale uitkeringen aan de algemene loonontwikkeling in het bedrijfsleven, bij de overheid en bij dienstverlenende instellingen niet doorgaat

    Algemene voorbeelden


    De AOW is gekoppeld aan het sociale minimum en de vraag van wel of niet bevriezing wordt geregeld in de Wet Koppeling met Afwijkingsmogelijkheid. Deze WKA is een compromis van de overlegeconomie dat de koppeling van uitkeringen en lonen afhankelijk maakt van de verhouding tussen werkende premiebetalers en niet-werkende uitkeringsontvangers.

    NRC,

    Sedert 1993 geldt een nieuwe aanpassingsregeling, de Wet koppeling met afwijkingsmogelijkheid (WKA). De WKA is echter niets anders dan een nieuwe jas voor de WAM. Wel kent de WKA als hoofdregel een halfjaarlijkse aanpassing van het minimumloon aan de lonen in het bedrijfsleven. Afwijking is evenwel toegestaan in geval van een bovenmatige loonontwikkeling met schade voor de werkgelegenheid of bij een stijging van het aantal sociale uitkeringen.

    NRC,

    De Wet koppeling met afwijkingsgronden (WKA) stamt uit 1992 en is de opvolger van de Wet aanpassingsmechanismen (WAM) uit 1980.

    NRC,

    WKA 2.0

    (recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

    wet die opdrachtgevers aansprakelijk stelt voor de afdracht van belastingen en premies door ondernemingen waarmee zij zaken doen
    Deze wet is sinds 1994 van kracht.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    De WKA…

    is een wet

    • [Toepassingsgebied of bereik] bepaalt dat opdrachtgevers (hoofdaannemers) aansprakelijk zijn voor de afdracht van belastingen en premies door ondernemingen (onderaannemers) waarmee zij zaken doen

      Algemene voorbeelden


      De problemen waarmee de ondernemers van confectie-ateliers kampen, zouden mede het gevolg zijn van de toepassing van de Wet op de Keten Aansprakelijkheid (WKA). Deze wet, die sinds 1 februari van dit jaar van kracht is, stelt opdrachtgevers aansprakelijk voor de afdracht van premies en belastingen door naai-ateliers. Hierdoor zijn confectiebedrijven hun goederen gaan betrekken uit het buitenland. De naai-ateliers [...] kwamen daardoor zonder werk te zitten.

      NRC,

      De wetgeving inzake keten- en inleenaansprakelijkheid (WKA) stelt (hoofd)aannemers en inleners van personeel hoofdelijk aansprakelijk voor de loonbelasting- en premieschulden van onderaannemers en uitleners van personeel.

      http://www.mazars.nl/Startpagina/Nieuws2/Evenementen/Algemene-evenementen/Evenementen-zonder-datum/Workshop-Wet-Keten-en-Inleenaansprakelijkheid-5PE,

      Net als bij drugshandel en drugsgebruik werkt repressie in de loonkonfektie kontraproduktief. De jongste overheidsmaatregelen, zoals de invoering van de ook in de bouw geldende Wet Keten Aansprakelijkheid (WKA) en de verdubbeling van het aantal rechercheurs bij de Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen (DIA), hebben toch het nodige teweeg gebracht.

      http://www.grenzeloos.org/archief/wp2html.php?worddoc=./archiefmappen/Grenzeloos_nummer_23/TURKNA10,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      WKA 3.0

      (sport en recreatie)

      World Kickboxing Association, internationale sportbond voor het kickboksen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      DE WKA…

      is een sportbond; is een organisatie

          Algemene voorbeelden


          In 1983 werd voor het eerst het Kickboxing volgens het reglement van de WKA in Nederland tentoongesteld, en op dat zelfde gala veroverde Rob Kaman meteen de wereldtitel van de Amerikaan John Moncoya.

          http://www.kamlunglelystad.com/stijlen.htm

          Daniella Somers [...]. Na een succesvolle carrière in het kickboksen - Daniella was wereldkampioene WKA en WAKO Full Contact - maakte ze de overstap naar het boksen die haar nationale en zelfs internationale bekendheid zouden bezorgen.

          http://www.daniellasomers.com/content.asp?pg=ds_dsomers

          Ngimbi is nu wereldkampioen van de grootste kickboksbond in de wereld, de WKA. De kickbokser van sportschool Calmaro Gym in Helmond droeg zijn wereldtitel op aan God en zijn overleden moeder.

          http://www.omroepbrabant.nl/?news/874881063/Chris+Ngimbi+wereldkampioen+kickboksen.aspx,

          De promotor Howard Hanson zorgde ervoor dat de gevechten niet meer op de mat plaatsvonden, maar in de ring. Later richtte hij de W.K.A. op. Deze organisatie ging wereldwijd aan de slag en organiseerde ook wedstrijden in Japan. Deze vorm van kickboksen werd ook wel American Kickboxing genoemd en waaide in die tijd ook over naar Nederland.

          http://www.mtgym.nl/kickboksen2.html

          Woordfamilie


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen