Wajong-uitkering


Wajong-uitkering 1.0

((vooral) in Nederland)

uitkering op grond van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, voor 2015 de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Wajonguitkering…

is een uitkering

  • [Tijd] bestaat sinds 1998
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor jonggehandicapten; is bestemd voor gehandicapte jongeren tot 23 jaar
  • [Stoffelijke inhoud] bedraagt maximaal 75% van het wettelijke minimumloon
  • [Legitimiteit] vindt plaats op grond van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, voor 2015 de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong)

Algemene voorbeelden


Wajong staat voor Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten. In deze wet is geregeld dat je als jongere met een handicap recht hebt op een Wajonguitkering. Voorwaarde is dat er geen uitzicht is op een gewone baan, ook niet met ondersteuning. Een volledige Wajonguitkering is 75% van het wettelijk minimumloon.

http://www.tvschijndel.nl/index.php/laatste-nieuws/5358-wajonguitkering-uiterlijk-10-september-aanvragen,

De Wajong gaat helemaal op de schop. De mensen die voor 1 januari 2010 een Wajonguitkering hebben aangevraagd, vallen onder de 'oude Wajong' [...]. Vanaf 2013 worden de Wajong, bijstand en Wsw samengevoegd tot één regeling: de Wet werken naar vermogen (Wwnv). Doel is om mensen met een beperking meer en meer onder te brengen bij het reguliere bedrijfsleven.

http://www.destentor.nl/regio/ommen/wajonguitkering-gaat-op-de-schop-1.3514766,

Een doorsnee arbeidsongeschikte jonge gehandicapte die gebruik maakt van thuiszorg. Hij gaat er 6,8 procent op achteruit. Als jonge gehandicapte, zonder partner, heeft hij recht op een uitkering volgens de Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. Deze zogeheten Wajong-uitkering bedraagt 791 euro per maand.

ANP,

In een goedkeuringsbesluit voor het jaar 2001 en daarna structureel door een wetswijziging zal worden geregeld dat de uitvoeringsinstelling van de Wajonguitkering de jonggehandicaptenkorting ook mag toepassen als de loonheffingskorting bij de werkgever wordt vergolden.

http://docs.minszw.nl/pdf/actueel/0102/b_5129_kamervragen-van-het-lid-de-wit-.pdf,

Combinatiemogelijkheden


met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • lopende Wajong-uitkeringen

In de gemeente Dalfsen zijn 294 lopende wajonguitkeringen, waarvan 124 wajongeren inkomsten uit arbeid hebben.

http://www.destentor.nl/regio/ommen/wajonguitkering-gaat-op-de-schop-1.3514766,

in voorzetselgroep


  • de wachttijd voor een Wajong-uitkering

Vanaf 1 januari 1998 is er een nieuwe arbeidsongeschiktheidsuitkering; de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong). [...] De studerende moet wel jonger dan dertig jaar zijn en de wachttijd voor een Wajong-uitkering bedraagt 52 weken.

https://krantenbankzeeland.nl/issue/scb/1998-02-12/edition/null/page/17?query=Wajong-uitkering,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding