Wajonger


Wajonger 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; business, economie en financiën; (vooral) in Nederland; neologisme)

iemand met een uitkering op grond van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, voor 2015 de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong); iemand met een Wajong-uitkering

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Wajonger…

is een persoon

  • [Leeftijd] is jonger dan 23 jaar
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een Wajonguitkering; heeft een uitkering op grond van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, voor 2015 de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong)

    Algemene voorbeelden


    Niet voor elke Wajonger is een baan te regelen. De hoogopgeleide autist die de meeste, zo niet alle computerproblemen kan oplossen is allang aan het werk. Maar om een baan te vinden voor iemand die bij ieder geluidje is afgeleid, dat wordt al een stuk lastiger.

    http://www.volkskrant.nl/economie/niet-voor-elke-wajonger-is-een-baan-te-regelen~a3623501/,

    Vakcentrale FNV vindt dat bedrijven aangemoedigd moeten worden om Wajongers, mensen die van jongs af aan arbeidsgehandicapt zijn, in dienst te nemen.

    http://www.nu.nl/economie/2255501/werkgever-moet-wajonger-aannemen.html,

    In de gemeente Dalfsen zijn 294 lopende wajonguitkeringen, waarvan 124 wajongeren inkomsten uit arbeid hebben.

    http://www.destentor.nl/regio/ommen/wajonguitkering-gaat-op-de-schop-1.3514766,

    Ook minister Hoogervorst (Volksgezondheid) is bezorgd over de inkomenspositie van jonge gehandicapten met een arbeidsongeschiktheidsuitkering (de zogeheten Wajong) [...]. De zorg voor de inkomens van Wajongers leeft kamerbreed.

    Reformatorisch Dagblad,

    Het UWV heeft jonggehandicapten als separate doelgroep voor reïntegratietrajecten aangewezen. Hierdoor worden deze mensen door specialistische reïntegratiebedrijven begeleid, waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met de competenties en wensen van de jonggehandicapte [...]. Als een Wajonger gaat werken, wordt de uitkering verlaagd, gedurende maximaal drie jaar. Indien betrokkene na die drie jaar niet meer arbeidsongeschikt blijkt te zijn, wordt de uitkering beëindigd.

    http://docs.minszw.nl/pdf/34/2002/34_2002_3_3178.pdf,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2002
    Benoemingsmotief Een Wajonger is genoemd naar de wet op basis waarvan hij of zij een uitkering ontvangt, de Wet Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, voor 2015 de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten).