XL


XL 1.0

(textiel, kleding en uiterlijk)

(Engels) extra large, extra groot, gebruikt als maataanduiding

XL 1.1

van kledingstukken

Algemene voorbeelden


Bij deze CD zit een bonus CD met daarop 6 nieuwe studentenbands waaronder natuurlijk Vanavond niet, Schat! Voor de gein. Als echte fan wil je natuurlijk ook in het bezit zijn van het Vanavond niet, Schat! T-Shirt. Verkrijgbaar in een stoer model voor de mannen (mt. M, L en XL) en een sexy shirt voor de meiden (mt. S, M, L).

http://www.vanavondnietschat.nl/

Hij draagt zo'n lang sweatshirt, XL (Extra Large), met voorop het embleem van de betreffende universiteit, zo'n shirt waarvan de mouwen makkelijk zijn op te rollen en dat tot op de in spijkerbroek gehulde dijen valt.

De grens van glas, Carlos Fuentes,

Wij leveren funshirts (shirts met grappige teksten en/of symbolen) in grote maten. In ons assortiment hebben wij de maten: S, M, L, XL, XXL, 3XL, 4XL, 6XL en 8XL. Dus ook voor de mensen met een maatje meer zijn er nu leuke, grappige shirts te verkrijgen.

http://www.xlshirt.nl/

Jogging broek met extra lange broekspijpen [...]. Leverbaar in de maten: M, L, XL, 2XL en 3XL.

http://www.6xlkleding.com/kam-jogging-broek-xl-zwart-met-extra-lange-broekspijpen-lm38.html

Dat was de styling van Martin Margiela's show. De gevoerde XL T-shirts, de rafelige spijkerjurken en de rokken van voeringstof onder dikke kabelvesten - die daadwerkelijk van de vlooienmarkt zouden kunnen komen, want dat is Margiela's handelsmerk - pasten er perfect in.

NRC,

Promo-shirts standaard maat verdeling 1M, 2L, 2 XL en 1 XXL (andere maten niet verkrijgbaar).

http://www.vlissingenstad.nl/bedrijven/bedrijven/dps/Marine/pagina/prijzen/zeefdrukprijzen.htm

'Onze kleding kan heel goed verhullen, en ik ben best goed in een pasvorm die je mooier maakt, die iets voor je doet. Onze taille zit bijvoorbeeld meestal net wat hoger; en dat staat heel mooi, vooral als je korte benen of zware heupen en billen hebt.' 'Meestal gaan we tot XL, dat is ongeveer 44, een enkele keer tot XXL, 46-48.'

http://www.corakemperman.nl/publiciteit/volkskrant.html

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


XL 1.2

van supermarkten en andere winkelbedrijven die buitenwoon groot zijn, die de klanten meer faciliteiten bieden, waar veel meer producten te verkrijgen zijn dan in normale supermarkten en bedrijven en/of waar deze producten in grote hoeveelheden te verkrijgen zijn
Als winkelformule of bedrijfsconcept en dan ook als onderdeel van eigennamen van bedrijven of vestigingen daarvan gebruikt. Vervolgens krijgt XL ook wel woordstatus (met meervoud XL's).

Algemene voorbeelden


Onder de naam XL (extra large) wil AH de komende jaren 50 van deze winkels, drie keer zo groot als normaal, bouwen. Met de opening van de eerste megasupermarkt Albert Heijn XL, vandaag in Arnhem, heeft Ahold zijn strategie volbracht. Na jaren denkwerk en verscheidene testwinkels in distributiehallen zet het concern voorlopig de laatste stap met een supermarkt die drie keer zo groot is als een doorsneewinkel van Albert Heijn. Voorlopig komen er in Nederland 50 XL's. XL is het sluitstuk van de poging van Ahold om het weglekken van omzet in zijn gewone supermarkten op te vangen.

NRC,

De 47 grote Konmar-winkels worden 'super-stores', die de concurrentie aangaan met onder meer Albert Heijn XL. De grote winkels rapporteren direct aan de Laurus-directie. SDB en de 86 kleinere Konmars richten zich daaronder op het zogeheten middensegment van de markt.

ANP,

Antwerpen maakt hier goed gebruik van zijn sterke naam en faam als mode- en designcentrum. Deze nieuwe activiteit met nationale en zelfs internationale uitstraling kan een belangrijke impuls geven aan de buurt. De renovatie van Paris XL tot winkelcomplex voor design artikelen, sluit hierbij aan.

http://www.thuisindestad.be/html/thuis/prijs2002_cat1.html

De winkel heeft een vloeroppervlakte van 4000 vierkante meter en is daarmee ruim tweeënhalf keer zo groot als een gemiddelde supermarkt. Met het nieuwe winkelconcept, XL genaamd, mikt de Zaanse grootgrutter op de consument die grote weekboodschappen wil doen. Albert Heijn heeft overal aan gedacht om de veeleisende consument tevreden te stellen.

ANP,

Goede wijn behoeft geen krans: STORMOR XL verzekert u van een stevig en betrouwbaar palletrek met oog voor de veiligheid van uw werknemers.

http://www.eurobox.be/magazijn/palletrekken-vb.html

Het is niet de bedoeling de parfumzaken om te vormen tot Kruidvat-winkels. Ici Paris XL verkoopt vooral merkparfums en cosmetische artikelen. Kruidvat heeft een beperkt parfumaanbod.

De Standaard,

XL Capital is een internationale verzekeraar die multinationals een parapludekking biedt tegen verzekeringsrisico's.

Het Financieele Dagblad,

Op de plek van de vijver in het midden van het plein zijn bijzonder vormgegeven gebouwen verrezen, die uit een verdieping onder en een verdieping boven de grond bestaan. Daarin zijn neergestreken Kids XL (met slaapkamerartikelen en kleding voor kinderen), Bevers (houten vloeren), Ligne Roset (een Frans meubelmerk), Siematic (keukens) en Droomdomein (slapen).

Leidsch Dagblad,

Ahold nam eerst het Nederlands-Belgische foodservicebedrijf Deli XL over en kocht vorig jaar enkele belangrijke spelers in de VS, onder meer US Foodservice en Alliant.

NRC,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


XL 1.3

van diverse andere producten en concrete of abstracte zaken

Algemene voorbeelden


Waar kan je nog lekker op je bek gaan zonder je gezicht te verliezen? In het jeugdhuis misschien. De laatste jaren schieten ze opnieuw flink wortel in Vlaanderen. Er zijn er nu zo'n 500, in alle maten: small, medium, XL, XXL.

http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=1188,

In 1993 ontwikkelde Hansa een serie eengreepskranen onder de noemer Hansaviva. Onlangs hertekende het bedrijf de vormgeving en werden een groter model (XL type 709) en kleurrijke beugelhendels op de markt gebracht waarmee de kranen kunnen worden uitgerust. Bij het nieuwe kraantype is het kraanhuis aan de voorzijde niet langer afgevlakt, maar volledig rond.

De Standaard,

De 20-inch wedstrijdcrossfietsen zijn te verdelen in drie hoofdgroepen: a. de mini-fiets voor de rijders van 5 t/m 7 jaar; b. de standaard/fiets junior/expert voor rijders van 8 t/m 13 jaar; c. de lange-frame-fiets XL en XXL voor de leeftijdsgroepen van 14 jaar en ouder.

http://www.bissinghcrossers.nl/fiets.html

De Carina E is beschikbaar in drie versies en twee uitrustingsniveaus (XL en GL): een vierdeurs Sedan, een vijfdeurs Liftback en een ruime vijfdeurs Station Wagon.

De Standaard,

Aan de versies met turbodiesel hangen prijskaartjes van 719.000 frank (vierdeurs XL) tot 720.000 frank (Station Wagon GL).

De Standaard,

Het is misschien vreemd om een snelle, hippe cutting-edge XL Special te beginnen met de volgende zin: weblogs zijn niets nieuws. Al sinds het prille begin van het web zijn er mensen actief met het maken van lijsten met nieuwtjes en verwijzingen naar interessante websites. Alleen heette het toen nog geen weblog.

http://web.planet.nl/specials/weblogs/index.shtml

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen