Yoruba


Yoruba 1.0

iemand die tot het volk van de Yoruba behoort
Eigenlijk is Yoruba zelf al een meervoudsvorm, maar in het Nederlands is het kennelijk als een enkelvoud opgevat, waarbij een nieuw meervoud Yoruba's is gemaakt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Yoruba…

is een persoon

  • [Groep] maakt deel uit van het volk van de Yoruba
  • [Ras] is van het zwarte ras
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans afkomstig uit het zuidwesten van Nigeria, maar ook wel uit Benin of Togo
  • [Woongebied] woont vooral in het zuidwesten van Nigeria, maar woont ook wel in Benin of Togo
  • [Geslacht] is man of vrouw
  • [Taal] spreekt doorgaans Yoruba

Algemene voorbeelden


Biafra [...]. Sinds de Tweede Wereldoorlog en tot 14 janurari 1966, toen generaal Ironsi de eerste militaire coup pleegde, waren er bloedige konflikten tussen de drie grootste van de 374 verschillende etnische groepen: de Hausa-Fulani in het noorden, de Yoruba in het westen en de Ibo in het oosten.

De Standaard,

Generaal Sani Abacha greep in 1993 de macht toen Moshood Abiola, een Yoruba uit het zuiden, de vrije verkiezingen dreigde te winnen.

http://oud.refdag.nl/vp/980609vp01.html

Het Oodua Peoples Congress (OPC) komt op voor de belangen van de Yoruba in Nigeria, een van de grootste etnische groepen in het land met een bevolking van zo'n 40 miljoen mensen. Ze wonen voornamelijk in het zuidwesten en midden van het land.

http://www.xminy.nl/,

In de vroegere hoofdstad van Nigeria, Lagos, zijn het afgelopen weekeinde doden gevallen bij gewelddadigheden tussen Hausa's en Yoruba's [...]. Het geweld zou zijn losgebarsten toen een Yoruba werd betrapt terwijl hij zijn behoefte deed bij een moskee. De islamitische Hausa's waren daarover zo boos, dat ze de Yoruba's te lijf gingen en tientallen woningen in brand staken.

de Volkskrant,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Yoruba 2.0

taal van het Yorubavolk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Yoruba…

is een taal

      Algemene voorbeelden


      Oppositie in Nigeria heeft eigen radio [...]. De piraatzender begon zijn uitzendingen op 12 juni, derde verjaardag van de presidentsverkiezingen die door het huidig militair regime niet werden erkend. Voorlopig is het aanbod beperkt, maar de initiatiefnemers beloofden voor binnenkort volwaardige programma's in de drie belangrijkste talen, het Hausa, het Igbo en het Yoruba.

      De Standaard,