zg


zg 1.0

zeer goed
Gebruikt als kwaliteitsbeoordeling, bv. in toepassing op munten, (gekeurde) dieren, zoals sierduiven, honden, katten, konijnen, hoenders, paarden e.d. of proefwerken, scripties, werkstukken enz.

Algemene voorbeelden


Een erkend keurmeester keurt de honden op vaststaande punten en geeft elke hond een beoordeling, variërend van U-uitmuntend, ZG-zeer goed, G-goed tot een M van matig, net als op de grote(re) tentoonstellingen.

http://www.kennel-ruyghewaert.nl/htm/fokdag.php

Munten kunnen een aantal verschillende kwaliteits kenmerken hebben. Verstandig is het om als beginnend munten-verzamelaar, een catalogus te kopen. Hierin staan de waarde van de munten vermeld. De afkortingen die gebruikt word betekenen het volgende (in volgorde van verzamelwaarde): G = Goed [...]. Het meest wat op de munt staat is niet meer te lezen. ZG = Zeer Goed, Een munt met zeer grote slijtage plekken, details zijn bijna niet meer waar te nemen. F = Fraai, slijtage plekken, De jaartallen en de afgebeelde vorst/beeltenis is iets afgesleten en details zijn ook vaak niet zichtbaar. Ook heeft een munt in deze kwaliteit vaak krassen. ZF = Zeer Fraai, Is een tijdje in omloop geweest [...]. P = Prachtig [...]. UNC = Uncirculated [...]. FDC = Fleur de Coin.

http://www.numismatic.be/kwaliteit.html

Toelichting op de enquête: [...] Bij enkele vragen kunt u aangeven of u het onderdeel zeer goed = zg, goed = g, voldoende = v, matig = m of slecht = s vond.

http://www.hairbusinessexperience.nl/?portlet=congresmanager&page=website/enquetes/enquete&id=63

Beoordelingsformulier Bachelorscriptie [...]. Oordeel: ZG = zeer goed, G = goed, RV = ruim voldoende, V = voldoende, Z = zwak.

http://student.uva.nl/binaries/content/assets/studentensites/fmg/sociologie-bachelor/downloads-formulieren/beoordelingsformulier-bachelorscriptie-sociologie.pdf?1360140375000.

De keurmeesters gaven aanmoedigingsprijzen voor vijf jeugdleden: Bert de Graaf voor zijn inzending bij de konijnen een Californian ZG, W. Knol voor zijn Hollander ZG, Arien Langejans voor zijn Nederlands hangoor dwerg ZG, Arno van Wilpe voor zijn Pool Roodoog F en Chantal Huzen voor haar inzending van de Pool blauwoog ZG.

Meppeler Courant,

Verrichting NRPS Ermelo 1999 (16-01; verder geen protocol): stap M, draf ZG, galop ZG, dressuurproef ZG, springen ohz G, springen vrij ZG, steeple V, karakter/werklust ZG, gedrag G, algemene indruk G; g = goed; m = matig; v = voldoende; zg = zeer goed.

http://www.stallionmatch.com/dekhengst.php?hengst=182

ZG/Zeer Goed/Very Good. De munt is zeer lang in omloop geweest en sterk afgesleten, vooral bij de hoger liggende delen zoals de haren en de leeuw. Gedeelten van de tekst kunnen slecht leesbaar zijn.

http://www.edelshop.com/kwaliteitsbepaling_van_munten.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • (het) predicaat ZG

Bij de dwerghoenders ging deze prijs naar G. Wind voor zijn wyandotekriel patrijs dubbel gezoomd predicaat ZG.

Meppeler Courant,

Keurmeesters waren voor de konijnen de heren: T. Spijkerman uit Meppel en W. Hoekstra uit Stuifzand. Voor de hoenders de heer: B. Mombarg uit Peize. Gezien de uitslag (ruim 64% behaalde het predikaat ZG of hoger) bleek dat er goede tot zeer goede dieren aanwezig waren.

Meppeler Courant,

De King duif van Andre Geerts predicaat ZG werd gekozen tot mooiste sierduif.

Meppeler Courant,

De doffer vinkduif roodgeschouderd zwart van A.P.C. Verboom uit Ruinerwold werd gekozen tot mooiste sierduif en kreeg predikaat ZG.

Meppeler Courant,

Mooiste hen bij de hoenders met predikaat ZG was de Hollandse kuifhoen van H. Geerts uit Nieuwleusen.

Meppeler Courant,

met werkwoord


  • ZG behalen
  • ZG halen
  • ZG toekennen

Is de kwaliteit van een kat niet voldoende voor de kwalificatie uitmuntend dan kan ook ZG (zeer goed) of G (goed) toegekend worden.

http://www.absmid.demon.nl/mainpage.htm

Ik geloof dat een hond minimaal 2x ZG moet halen wil je ermee mogen fokken.

http://www.hondenpage.com/hondenforum/96910/goed/-zeer-goed/-uitmuntend.php,

Deze week vindt de Noordshow in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren plaats. Voor deze landelijke tentoonstelling zijn bijna tienduizend dieren ingeschreven. Ook SKV-leden zijn met hun dieren aanwezig op deze grote show van kleindieren [...]. De SKV-leden die het afgelopen seizoen een keer F of twee keer ZG behaald hebben kunnen de betreffende dieren inschrijven voor deze tentoonstelling.

Meppeler Courant,