Zoeloe


Zoeloe 1.0

afbeelding

Bron: Hein waschefort
( CC BY-SA 3.0 )

iemand die tot het volk van de Zoeloes behoort

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Zoeloe…

is een persoon

  • [Groep] maakt deel uit van het volk van de Zoeloes
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal
  • [Woongebied] woont doorgaans in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Taal] spreekt doorgaans Zoeloe

Algemene voorbeelden


Zoeloes moeten volgens Buthelezi bereid zijn te "sterven" voor zelfstandigheid en de vrijheid van de provincie KwaZulu/Natal, waar Inkatha regeert. De rest van Zuid-Afrika gaat Vrijheidsdag vieren met toespraken, feesten en evenementen, Inkatha houdt een protestmars in Durban.

NRC,

Kwazoeloe is het eerste thuisland voor de oorspronkelijke zwarte bewoners dat we aandoen. Na de Xhosa's, die overwegend in thuisland Transkei wonen, zijn de Zoeloes de grootste zwarte bevolkingsgroep met zo'n 8 miljoen leden. Ze staan bekend als trotse strijders met nog steeds diep gewortelde tradities. Op de televisie zie je ze tijdens demonstraties en stakingen met hun assegaai en schilden zwaaien.

http://home.wanadoo.nl/schmitz.jos/Zoeloeland.htm

Ondanks de enorme afstand tussen het Zuid-Afrika van de Zoeloes en het centraal gelegen Burundi, hebben beide culturen elkaar zeker ontmoet.

http://etopia.sintlucas.be/3.14/Hoofdstuk1.pdf

Van den Brande kreeg het borstbeeld van een Zoeloe in brons en koper.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • Zuid-Afrikaanse Zoeloes

In KwaZulu-Natal, thuisland van de negen miljoen Zuidafrikaanse Zoeloes, vielen de voorbije tien jaar ruim 14.000 mensen als slachtoffer van geweld.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Zoeloe 2.0

taal van de Zoeloes; Zoeloetaal

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Zoeloe…

is een taal

  • [Toepassingsgebied of bereik] is de taal van de Zoeloes

    Hoofdsemagram: taal


    Algemene voorbeelden


    De legende van het monster van Howick, een Zuid-Afrikaanse versie van "Nessie", trekt honderden kijklustigen naar dit stadje ten westen van Pietermaritzburg, in de zwaar door geweld geteisterde provincie KwaZoeloe-Natal. "Gewoonlijk is hier een geest actief, die je poogt mee te trekken in de waterval", zegt Absolom Dlamini, een man van 69, vanop een veilige afstand van de rand van de waterval die in het Zoeloe bekend staat als KwaNogqaza, "de Grote".

    De Standaard,

    De grondwet erkent elf ambtelijke talen: het Engels, Afrikaans, en negen zwarte talen: Zoeloe, Xhosa, Sotho, Pedi, Swazi, Tswana, Ndebele, Tsonga en Venda.

    De Standaard,

    Van alle blanke schrijfsters in het Afrikaans is Riana Scheepers (1957) de minst blanke. Ze is opgegroeid in Zoeloeland en spreekt ook Zoeloes, en dat is aan haar Afrikaans te merken: dat heeft er een sensitieve vingertopgevoeligheid aan overgehouden, hoe kaal ze verder ook schrijft, en een ontvankelijkheid voor voortekenen en magisch denken.

    NRC,