Zoneparc


Zoneparc 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

innovatief ingericht schoolplein op een basisschool dat in drie zones is ingedeeld, te weten een gele zone waar uitgerust en gepraat kan worden, een blauwe zone waar allerlei activiteiten plaatsvinden en een rode zone waar gesport kan worden
Het woord is een eigennaam, maar als het ingeburgerd raakt, wordt het mogelijk een algemeen gebruikte soortnaam, die dan met een kleine z geschreven zou worden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Zoneparc…

is een speelplein; is een plein

      Algemene voorbeelden


      Zoneparc is bedoeld voor innovatieve pauzemomenten, overblijfperiodes en naschoolse activiteiten.

      http://www.zoneparc.nl/

      Zoneparc is een schoolplein waarbij gebruik wordt gemaakt van drie zones: een gele zone (de chill-zone), een blauwe zone (de multi-activiteiten-zone) en een rode zone (de sportzone). Het schoolplein is ingedeeld op de manier die bij de bso en de scholen past.

      http://www.rondjeschagen.nl/modules/agenda/agendaPopup.asp?spt_id=2&agenda_id=31487

      Een zoneparc is een plein waar kinderen kunnen spelen. Het plein is in drie zones verdeeld die duidelijk herkenbaar zijn aan de kleuren. De rode zone (met rode belijning) is de sportzone. Hier kunnen de kinderen diverse sporten beoefenen als voetbal, basketbal, hockey, trefbal, etc. De blauwe zone (met de blauwe vlakken) is de spelzone, waarin de kinderen allerlei spelletjes kunnen spelen. De gele zone is de chillzone. In deze zone kunnen de kinderen lekker relaxen en gezellig kletsen met elkaar.

      http://www.oscarromeroschool.nl/activiteiten/zoneparc.html

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • Rotterdamse Zoneparcs

      Rotterdamse Zoneparcs voor de school én voor de wijk. Met het geven van een startsein voor een workshop Capoeira op het schoolplein van basisschool 'De Schalm' opende CDA-wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) dinsdag het eerste 'spannende schoolplein' in Rotterdam. Dit schoolplein is ingericht volgens het concept van Zoneparcs.

      https://www.zorgwelzijn.nl/rotterdamse-zoneparcs-voor-de-school-en-voor-de-wijk-zwz012030w/,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2005
      Periode opkomst 2005
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal Zoneparc
      Datering in brontaal 2001
      Bijzonderheden In het Engels gevorm uit zone en parc, een speelse spelling van het gewone Engelse woord park. Het concept is in Engeland ontwikkeld in samenwerking met Youth Sport Trust, Nike en het Department for Education and Skills.