abortusbuddy


abortusbuddy 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

vrijwilliger die iemand bijstaat die een abortus wil ondergaan, bijvoorbeeld door diegene te begeleiden naar een abortuskliniek en daar antiabortusdemonstranten op afstand te houden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een abortusbuddy…

is een buddy; is een persoon

  • [Functie] staat iemand bij die een abortus wil ondergaan
  • [Activiteit of handeling] begeleidt iemand naar de abortuskliniek en houdt antiabortusdemonstranten op afstand

    Hoofdsemagram: buddy


    Algemene voorbeelden


    Binnenkort hoeven vrouwen in Utrecht niet meer in hun eentje naar een abortuskliniek. Ze kunnen gezelschap krijgen van een abortusbuddy, om zo te voorkomen dat ze last hebben van anti-abortusdemonstranten. "Niet iedereen kan iemand meenemen naar een kliniek en daarom kan een abortusbuddy fijn zijn als bescherming", zegt Djoeke Gerding bij RTV Utrecht. Gerding is voorzitter van de Stichting Samen naar de kliniek, die ook al abortusbuddy's laat meelopen in Den Haag en Rotterdam.

    https://nos.nl/artikel/2425916-abortusbuddy-loopt-even-mee-om-demonstranten-weg-te-houden,

    Vrouwen die voor een abortus naar de Rotterdamse kliniek aan de Strevelsweg komen, kunnen sinds deze maand gebruik maken van een abortusbuddy. Een bizar woord voor een bizarre klus: agressieve anti-abortusacitvisten uit de buurt houden van ongewenst zwangere vrouwen. Terwijl die onderweg zijn naar mogelijk een van de moeilijkste ingrepen in hun leven (waar geen vrouw ooit lichtzinnig over zal beslissen), fungeert een gratis bodyguard als schild tegen de zelfbenoemde 'levensbeschermers' die ze aanklampen of anderszins lastigvallen.

    NRC Handelsblad,

    Samen naar de kliniek is er niet voor medische vragen of keuzehulp, daarvoor verwijzen ze door naar de kliniek of FIOM. "We zijn er ook niet om demonstranten tegen te spreken of weg te sturen", vult Djoeke aan. "Dat wordt nog te vaak gedacht." Want ja, ook in Nederland staan regelmatig demonstranten rond abortusklinieken. "Ze mogen je de toegang niet actief blokkeren, dat scheelt iets, maar ze staan er wél. En dat is iets wat veel mensen helemaal niet weten." Abortusbuddy's worden getraind om daar zo rustig mogelijk voorbij te lopen, en de situatie te de-escaleren als dat nodig is. "Er is al genoeg stress op zo'n dag. Want hoe erg iemand ook achter de keuze staat, ze had om te beginnen nooit in die situatie willen zitten."

    https://www.linda.nl/persoonlijk/laura-abortusbuddy/,

    De 27-jarige promovendus in de sociale wetenschappen E. is in haar vrije tijd abortusbuddy. Dat ik alleen de eerste letter van haar voornaam noem (naam bekend bij redactie) zegt wat over de invloed van de Pro Life-beweging in Nederland.

    https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/promovendus-werd-abortusbuddy-omdat-pro-life-overal-groeit~be0f122c/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2019
    Samenhangende woorden (betekenis) antiabortusdemonstrant; pro-lifebeweging