achterkamertjespolitiek


achterkamertjespolitiek 1.0

vorm van politiek waarbij belangrijke politieke beslissingen buiten het zicht van het publiek door een select gezelschap genomen worden; politiek die buiten het zicht van de meeste mensen bedreven wordt, als het ware in voor de buitenwereld afgesloten achterkamertjes; niet-open politiek

Semagram


Achterkamertjespolitiek…

is politiek

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een vorm van politiek waarbij belangrijke politieke beslissingen buiten het zicht van het publiek door een select gezelschap genomen worden; is politiek die buiten het zicht van de meeste mensen bedreven wordt, als het ware in voor de buitenwereld afgesloten achterkamertjes

  Hoofdsemagram: politiek


  Algemene voorbeelden


  Met andere woorden, achterkamertjespolitiek leidt volgens Dehaene vlugger en gemakkelijker tot resultaten dan besprekingen in alle openheid.

  De Standaard,

  Ook hekelde hij de achterkamertjespolitiek die volgens hem onder premier Kok de spuigaten uitloopt.

  NOS Nieuws,

  Het EP heeft hier jaren op aangedrongen en zelf heeft Maij-Weggen het steeds weer op de agenda gezet. Dit behoedt overheden voor achterkamertjespolitiek, vriendjespolitiek en financiële onzuiverheden.

  http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

  De nieuwe spelling heeft veel rumoer veroorzaakt. Zelden werd de politieke kant aangeroerd. Dat gebeurt wel door de vijf mensen die het weekblad "De Groene Amsterdammer" voor een debat uitnodigde. "Achterkamertjespolitiek" wordt het beslissingsproces genoemd.

  De Standaard,