achterstandskind


achterstandskind 1.0

(onderwijs en opvoeding)

kind dat behoort tot een achterstandscategorie, bijvoorbeeld een kind van ouders met een laag opleidingsniveau of een kind van ouders van wie de moedertaal geen Nederlands is; kind met een achterstand

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een achterstandskind…

is een kind; is een persoon

  • [Groep] behoort tot een achterstandscategorie

    Hoofdsemagram: kind


    Algemene voorbeelden


    In deze community staat een school waar onderwijs wordt gegeven aan ca 300 kinderen. We gaan daar meehelpen bij het onderwijs door achterstandskinderen extra hulp te geven en verzorgen ook sport en spel voor de kinderen. Daarnaast doen we huisbezoeken waarbij we de mensen zullen helpen om ze er een beetje bovenop te helpen.

    http://janbreeuwsma.be-more.nl/,

    Ik hoorde dat de minister het geld anders gaat verdelen. Je bent straks geen achterstandskind meer op basis van het allochtoon zijn, maar men gaat kijken naar het opleidingsniveau van de ouders. Ik vond de 'oude' regeling (een van de ouders van allochtone afkomst = kind automatisch 1.9) onzin, omdat niet alle allochtone kinderen achterstandskinderen zijn, maar vind deze net zo onzinnig, want ook niet alle kinderen van laag-opgeleide ouders zijn achterstandskinderen.

    http://www.paboforum.nl/forums/viewtopic.php?f=24&t=9553&start=0&st=0&sk=t&sd=a,

    In vergelijking met achterstandskinderen die wel peuteropvang hebben genoten, maar geen speciaal educatief programma hebben gevolgd, blijken Piramide-kinderen een grotere cognitieve groei te hebben doorgemaakt.

    http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

    Uit een kleine rekensom blijkt dat een kind van laagopgeleide ouders voor 'één en een kwart' telt. 'Hoe meer je van zulke kinderen op school hebt des te meer leerlingen telt je school. Ziet u?', concludeert de schrijver. Als je vier achterstandskinderen hebt, heb je vijf leerlingen.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • allochtone achterstandskinderen
    • autochtone achterstandskinderen

    Allochtone leerlingen die met een achterstand beginnen aan de basisschool, hebben deze aan het eind van groep 8 ingelopen. Autochtone achterstandsleerlingen blijven deze achterstand houden en raken zelfs nog verder achterop. De groep leerlingen met laagopgeleide ouders heeft ondanks extra aandacht voor hun leerprestaties ook in groep 8 nog een aanzienlijke achterstand in lezen en schrijven. Het voorgezet onderwijs laat ongeveer hetzelfde beeld zien. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van het Kohnstamm Instituut en onderzoeksinstituut ITS over de periode 1994 tot en met 2007 [...].

    http://www.maroc.nl/forums/nieuws-de-dag/332248-autochtoon-achterstandskind-blijft-achter.html,

    Autochtone achterstandsleerlingen zijn de laatste jaren slechter gaan presteren, zo blijkt uit het onderzoek. Het is niet duidelijk waar het verschil door komt, daarvoor is volgens wetenschapper Guuske Ledoux van het Kohnstamm Instituut extra onderzoek nodig [...]. Scholen hebben decennia geleden al een achterstandsbeleid opgezet om alle kinderen dezelfde kansen te geven. "Toen er steeds meer allochtone kinderen op Nederlandse scholen kwamen, ging de aandacht met name daarheen waardoor het lijkt of de groep autochtone achterstandskinderen stil heeft gestaan."

    http://www.maroc.nl/forums/nieuws-de-dag/332248-autochtoon-achterstandskind-blijft-achter.html,

    Deze projecten zijn gericht op allochtone en autochtone achterstandskinderen.

    http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1996