achttienjarige


achttienjarige 1.0

iemand die achttien jaar oud is; persoon met de leeftijd van achttien jaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een achttienjarige…

is een persoon

  • [Leeftijd] is achttien jaar oud
  • [Betrokkene] is een persoon

    Algemene voorbeelden


    Meer dan 20 procent van de achttienjarigen gaat nu naar de universiteit.

    De Standaard,

    Tussen de kleuter en de achttienjarige liggen de jaren van de school.

    De Standaard,

    De achttienjarige is meerderjarig en juridisch volledig bekwaam om rechtshandelingen te stellen, doch financieel is hij allesbehalve onafhankelijk.

    http://users.pandora.be/jan.fiers1/1ortho/

    In advertenties en tijdschriften zien ze liever vrouwen van boven de dertig dan achttienjarigen die van alles aanprijzen.

    De Standaard,

    De wat stijve professor heeft de Israelische loterijcultus [...] in de Israelische eindexamens geïntroduceerd. Het tv-journaal begon vorige week zelfs met een directe uitzending van het rad van avontuur dat dit jaar heeft uitgemaakt dat geen eindexamen hoeft te worden gedaan in wiskunde, literatuur en staatsinrichting. "Er is geen enkele reden dat de jongeren in te grote spanning leven voor hun eindexamen", zei hij ter verdediging van zijn revolutionaire actie, die hem wellicht als de achttienjarigen naar de stembus gaan geen windeieren zal leggen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    voorafgegaan door als


    • als achttienjarige

    Het is niet eenvoudig om je op zestigjarige leeftijd de gevoelens te herinneren die je als achttienjarige had bij de dood van je vader.

    Mise-en-scène, Axel Bouts,

    In de binnengalerij hing een portret van mevrouw Mijers als achttienjarige, ten voeten uit geschilderd aan de vooravond van haar huwelijk met de luitenant-ter-zee eerste klasse Johannes Mijers.

    Sleuteloog, Hella S. Haasse,