actieradiusvrees


actieradiusvrees 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; transport, verkeer en reizen; neologisme)

angst tijdens het besturen van een elektrisch voertuig dat de accu leeg zal zijn voordat er gelegenheid is deze weer op te laden; angst om zijn bestemming niet te halen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Actieradiusvrees…

is angst; is een emotie

      Algemene voorbeelden


      Deze week: apparaten met een steekje los. Het woord actieradiusvrees – de angst stil te vallen met een elektrische auto omdat de accu leeg is voor de laadpaal is bereikt – kreeg vorige week een nieuwe dimensie toen inwoners van Florida opgedragen werd hun leefgebied te verlaten vanwege de orkaan Irma. Sommige bezitters van een Tesla met een relatief kleine accu kwamen zo'n vijftig kilometer tekort om uit de evacuatiezone te geraken. Daarop verhoogde Tesla tijdelijk de actieradius via een online softwareupdate. Waarop eigenaren van een Tesla Model S 60 zomaar de accucapaciteit kregen van een duurder model, en ze Irma snaaks voorbleven.

      de Volkskrant,

      Maar waarom hebben sommige mensen dan last van range anxiety? De vrij letterlijke betekenis: actieradiusvrees. Of anders gezegd: de angst dat een elektrische auto onvoldoende rijbereik biedt om de beoogde bestemming te bereiken en dat je eventueel met een lege batterij langs de weg strandt.

      https://www.volvocars.com/nl/news/electrification/routeplanner-elektrische-auto-zeg-maar-vaarwel-tegen-range-anxiety/,

      Deze Koreaanse crossover biedt bijna alles wat je in een elektrische gezinsauto zoekt. Hij is zuinig, waardoor je zelfs met het kleinste batterijpakket geen actieradiusvrees zult kennen. Ondertussen passen je kinderen en bagage moeiteloos achterin.

      https://www.anwb.nl/auto/kopen/tweedehands-auto/occasion-tot-20000-euro

      Het succes van de elektrische auto staat of valt met de kwaliteit van de benodigde (laad-)infrastructuur. Dit lijkt opnieuw een klein stapje in de goede richting om de actieradiusvrees bij de consument weg te nemen. Pas als dat gebeurd is wordt rendabele exploitatie van elektrische auto's mogelijk. Tot die tijd blijft het een kip-ei verhaal.

      https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/tesla-lanceert-destination-charging-in-europa/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems of leenvertaling
      Vroegste datering 2016
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal range anxiety
      Betekenis in brontaal idem