actievoerder


actievoerder 1.0

iemand die, doorgaans in een groep, actievoert om iets bereiken; iemand die actievoert; lid van een actiegroep

Semagram


Een actievoerder…

is een persoon

 • [Groep] maakt doorgaans deel uit van een actiegroep
 • [Geslacht] is een man of een vrouw
 • [Activiteit of handeling] voert actie bij gelegenheid of beroepsmatig; demonstreert en protesteert
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft tot doel iets te bereiken of te verhinderen

Algemene voorbeelden


"Als ergens een plantenbak op straat aan diggelen wordt geslagen, heb ik daar moeite mee, maar een steen door de ruit van McDonald's is een symbool. McDonald's staat symbool voor het kapitalisme, waarbij het verkopen van hamburgers belangrijker is dan het kappen van bomen uit het regenwoud', vult Marc Pronk (31) uit Nijmegen zijn collega aan. Pronk is parttime leraar geschiedenis en kok bij een low-budget hotel in Utrecht. "Maar in mijn hart ben ik actievoerder, vierentwintig uur per dag.'

De Limburger,

Politie en transportorganisaties zullen vandaag proberen een verkeerschaos te voorkomen tijdens de landelijke actiedag tegen de hoge dieselprijs. Uit het gehele land zetten truckers in colonnes koers naar Den Haag waar ze een petitie aanbieden aan de ministers Zalm en Netelenbos. De politie begeleidt de actievoerders.

Sp!ts,

"Het enige wat je te verliezen hebt, is om niet in actie te komen", hield de Amerikaanse vakbondsleider Tom Belanow driehonderd stakende schoonmakers in Haarlem voor. De actievoerders floten – nog wat verlegen - op hun vakbondsfluitjes. Maar Belanow bracht de stemming en het zelfvertrouwen erin met een gloedvol betoog.

http://www.bondgenoten.fnv.nl/pagina/,

In Sydney probeerden actievoerders de toegang tot de beurs te blokkeren. De Australische politie arresteerde enkele tientallen demonstranten. In Londen verzamelden tegenstanders van het wereldwijde kapitalisme zich rond het middaguur bij het station King's Cross, na een fietstocht door de City, het Londense zakendistrict.

Het Financieele Dagblad,

Het tram- en busvervoer in Rotterdam lag ongeveer anderhalf stil. Alleen de metro reed gewoon door, zei een woordvoerder van de RET. De wilde staking begon rond 10.00 uur. De actievoerders hervatten het werk nadat een kleine delegatie een gesprek had gehad met burgemeester Opstelten.

Rotterdams Dagblad,

Ook in Leiden hebben mensen geprotesteerd tegen het dierenleed bij Renz. Actievoerders hebben PETA-folders uitgedeeld. En ook het Dierenbevrijdingsfront kwam in actie. Naast een valse bommelding werden enkele verfbommen tegen circustenten en geparkeerde auto's gegooid.

http://www.gebladerte.nl/10263l16.htm,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • (de universiteit) bezetten
 • demonstreren
 • eisen
 • protesteren

De oproerpolitie van Zuid-Korea heeft dinsdag in de hoofdstad Seoul met geweld een einde gemaakt aan het studentenprotest aan de Yonsei-universiteit. Zo'n 1.800 studenten die zich in het hoofdgebouw bevonden werden weggevoerd. De meesten waren uitgeput na dagen van protest. De actievoerders bezetten de universiteit op 12 augustus en eisten dat de regering van Lee onmiddellijke stappen onderneemt voor de hereniging met Noord-Korea.

De Standaard,

Aan de Karlspreis is behalve een medaille een bedrag van 100.000 frank verbonden en is genoemd naar keizer Karel de Grote, die in Aken resideerde. Tijdens de uitreiking demonstreerden voor het raadhuis op de markt een groep actievoerders voor de vrijlating van negentien Nigeriaanse Ogoni's. Die gedetineerden verzetten zich tegen de olievervuiling in hun woongebied, waar de Nederlands-Britse maatschappij Shell actief is.

De Standaard,

Ongeveer vijfentwintig leden van het actiecomité Jongeren in Verzet (JIV) hadden de tweede etage van het gebouw aan het Verhulstplein, waar het CDA tijdelijk zetelt, bezet en blokkeerden er de deuren. De actievoerders eisten dat Lubbers met ze kwam praten.

NRC,

De actievoerders eisen onder meer een verhoging van het personeelsbestand in de gezondheidsdiensten en dringen aan op een evenwaardig sociaal statuut voor al het personeel in deze diensten.

De Standaard,

Het Nederlands Platform Gentechnologie (NPG) kreeg in januari een bijdrage voor hun actie 'Big Bussiness, Bad Science' tijdens de Biosafety Conference in Den Haag. Enkele tientallen actievoerders protesteerden met spandoeken en ludieke acties tegen het huidige internationale patentenbeleid en de gevolgen hiervan voor de voedselzekerheid en volksgezondheid.

http://www.xminy.nl/,

als object bij een werkwoord


 • actievoerders oppakken
 • actievoerders tegenhouden

Protestantse loyalisten hebben met schietpartijen, brandbommen en straatvuren de Noordierse hoofdstad Belfast het roerigste weekend in acht jaar bezorgd. De acties waren vooral gericht tegen de politie. Negentien mensen raakten gewond, onder wie twee politiemannen, en ongeveer 27 actievoerders werden opgepakt.

NRC,

De Belgische regering kondigde gisteren aan een beleid van 'zero-tolerance' te gaan voeren bij vergaderingen van regeringsleiders van de Europese Unie. Om geweld van actievoerders tegen te gaan. België is immers vanaf 1 juli zes maanden voorzitter van de EU. Aan de grenzen zullen actievoerders preventief worden tegengehouden.

De Limburger,

met adjectief ervoor


 • fulltime actievoerders
 • professionele actievoerders

De contribuanten van Greenpeace betalen de salarissen van professionele fulltime actievoerders die zich moeten verplichten om actie te voeren tegen álle bestaande voorbeelden van genetische modificatie.

http://www.nijenrode.nl/nl/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: tegen

 • actievoerders tegen abortus
 • actievoerders tegen kinderarbeid
 • actievoerders tegen het oormerken

Sommige actievoerders tegen abortus zijn geschrokken van de gevolgen van de steeds gewelddadiger taal en acties van hun medestanders.

NRC,

De helft van zijn korte leven bracht de twaalfjarige Iqbal Masih door als dwangarbeider achter een weefgetouw. Meestal moest hij meer dan twaalf uur per dag werken. Toen hij tien was, kwam er een eind aan zijn lijden. Actievoerders tegen kinderarbeid bevrijdden hem uit het atelier waar hij werd vastgehouden. Iqbal, die tot de christelijke minderheid behoorde, ging toen voor het eerst naar school.

NRC,

Volgens J.Z., een van de actievoerders tegen het oormerken, hebben veel veehouders in het noorden van het land de aangetekende brief in december ongeopend teruggestuurd.

NRC,

 • actievoerders van Greenpeace
 • actievoerders van Milieudefensie
 • actievoerders van de milieuorganisatie Greenpeace

Actievoerders van Greenpeace hebben zondag in de haven van Gent zes uur lang verhinderd dat een schip, geladen met genetisch gemanipuleerde sojabonen afmeerde bij Ghent Grain Terminal (GGT) in het Rodenhuizedok.

De Standaard,

Actievoerders van Milieudefensie hebben aan het begin van de avond bij de hoofdingang van de Stopera actiegevoerd voor behoud van de jaarlijkse autovrije dag.

http://www.milieuactueel.nl/archief/322.htm,

Het verslepen van het niet meer gebruikte olieplatform Brent Spar naar een plaats in het noorden van de Atlantische Oceaan waar het zal worden gedumpt, is zondagavond begonnen. Shell waarschuwde de actievoerders van de milieuorganisatie Greenpeace dat actie tegen het verslepen 'ernstige consequenties' kan hebben.

Meppeler Courant,

met substantief ervoor


 • duizenden actievoerders
 • een groep actievoerders
 • een groepje actievoerders
 • tientallen actievoerders

Eind september zullen de Wereldbank en het IMF hun vergadering houden in Praag. Duizenden actievoerders zullen dan naar die stad trekken om te protesteren tegen de effecten van het beleid van deze internationale financiele instellingen, in navolging van vergelijkbare protesten elders op de wereld.

http://www.xminy.nl/,

Een grote groep actievoerders neemt vandaag deel aan de landelijke manifestatie tegen bezuinigingen in de verzorgingstehuizen. De groep bestaat uit een dertigtal fietsers en ongeveer twintig bussen uit verschillende delen van het land.

Meppeler Courant,

In Parijs protesteerden zo'n 100 Renault-werknemers aan de poorten van het hoofdkwartier in Boulogne-Billancourt. Ook daar stuitten ze op politiediensten. Een groepje actievoerders marcheerde ook door de Parijse Champs-Elysees.

De Standaard,

Voor het stadhuis demonstreerden zo'n 250 leden van het Taal Aktiekomitee en van de Vlaamse Volksbeweging. Ze eisten een meer Vlaams karakter van Vlaams-Brabant en droegen borden met onder andere de leus 'Verboden voor taalimperialisten'. Tientallen actievoerders gingen na de betoging het Leuvense stadhuis binnen.

NRC,

voorafgegaan door als


 • als actievoerder

Aanhouding en uitzetting hebben Tony niet zichtbaar van zijn stuk gebracht. Leuk is anders, zegt hij, maar het is ook weer geen reden nu uit Brussel weg te blijven. Bovendien is hij als actievoerder wel het een en ander gewend. "Tijdens de Eurotop in Amsterdam heb ik zes dagen in de cel doorgebracht. Dat vond ik wel lang duren."

De Limburger,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen