ad-hoccommissie


ad-hoccommissie 1.0

tijdelijke commissie die speciaal in het leven geroepen is om een bepaalde zaak in behandeling te nemen; tijdelijke commissie die is opgericht om een specifieke zaak te behandelen
Ook, in namen van commissies, gevolgd door een substantief of woordgroep waarmee het te behandelen onderwerp aangeduid wordt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ad-hoccommissie…

is een commissie

  • [Duur] heeft een tijdelijk karakter
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is speciaal opgericht om een bepaalde zaak te behandelen

    Algemene voorbeelden


    Adviesbeslissing: De aanvragen zullen beoordeeld worden door de bevoegde ad-hoccommissie. Desgewenst kan de ad-hoccommissie een bijkomend extern advies inwinnen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij tekstedities waar zij een beroep kan doen op wetenschappelijke deskundigen om de kwaliteit en de wetenschappelijkheid van de tekst te garanderen.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/regelgevingcultuur/reglementen/letteren/

    Naast de productiekostprijs, met inbegrip van het auteurshonorarium, dienen ook de verwachte inkomsten te worden opgenomen (met inbegrip van mogelijke sponsoring of subsidiëring door andere instanties). Onvolledige aanvragen worden niet voorgelegd aan de bevoegde ad-hoccommissie. De uitgever is gehouden de administratie zo spoedig mogelijk schriftelijk in kennis te stellen van elke wijziging aan een project waarvoor een subsidieverzoek werd ingediend.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/regelgevingcultuur/reglementen/letteren/

    Een van de belangrijkste conclusies van de commissie én dus van alle fracties die het rapport onderschreven, houdt in dat er sterkere parlementaire controle op de legeraankopen moet komen, via een "ad-hoccommissie defensiematerieelverwerving". Het regeerakkoord van deze regering stelt expliciet dat de aanbevelingen van de onderzoekscommissie uitgevoerd zullen worden. Met verbazing stellen wij echter vast dat het parlement de ad-hoccommissie nog steeds niet heeft opgericht.

    De Standaard,

    Moeten we de niet-oprichting van die uiterst belangrijke ad-hoc-commissie wijten aan de geringe bereidheid tot medewerking vanwege de regering, in casu het ministerie van Landsverdediging?

    De Standaard,

    Enkele leden van de notariële ad hoc Commissie Voogdij werden in maart 2000 als experten uitgenodigd door de Commissie voor de Justitie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Deze wet zou in de tweede helft van 2001 gestemd worden. Een ad hoccommissie buigt zich over het "E-Justice"-project. Een andere ad hoccommissie volgt het wetsontwerp over de voorlopige bewindvoering op.

    http://www.notaris.be/

    Kuipers is oud-schaatser, hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, betrokken bij het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) en lid van de ad hoccommissie van het World Anti-Doping Agency (WADA).

    De Telegraaf,

    Ook landelijk heb ik mij ingezet, o.m. vele jaren als lid van de Unieraad, lid van een aantal landelijke ad hoc commissies, etc.

    http://leden.tref.nl/~lamme129/

    Hoe staat de minister tegenover het medebeslissingsrecht van de ad hoc-commissie, in de eerste plaats bij het bepalen van de operationele behoeften van het leger?

    De Standaard,

    De 'Maatschappelijke beleidsnota bijzondere jeugdzorg' van het Vlaams Parlement stelde in de ad hoc-commissie Bijzondere Jeugdbijstand van het Vlaams Parlement ook de kwaliteit van het preventiewerk aan de orde.

    http://www.miekevogels.be/alg_info/doc/Beleidsbrief%202003%20De%20integrale%20jeugdzorg.doc

    Besloten werd een ad hoc-commissie in het leven te roepen die het ontwerpstatuut voor het hof gaat uitwerken.

    NRC,

    Er zou een ad hoc-commissie komen die de geheime documenten zou bestuderen.

    De Standaard,