aed-toestel


aed-toestel 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

draagbaar EHBO-apparaat dat bij een acute hartstilstand het hartritme analyseert en als er sprake is van een verstoord hartritme dit herstelt door een elektrische schok te geven; draagbaar apparaat dat het hartritme herstelt; automatische externe defibrillator; reanimatieapparaat; aed

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aed-toestel…

is een toestel; is een gebruiksvoorwerp; is een voorwerp

      Hoofdsemagram: aed


      Algemene voorbeelden


      AED-toestellen dienen zo gebruiksvriendelijk te zijn dat ze – vanaf aanschakelen – de nodige gesproken instructies geven aan de hulpverlener.

      https://www.svbrunssum.nl/aed-informatie/

      Een AED toestel is een automatische variant van een defibrillator, speciaal ontworpen voor mensen die geen medisch specialist zijn. Dit betekent dat het AED apparaat bijvoorbeeld meet of er een schok moet worden toegediend, of dat dit juist niet moet gebeuren.

      https://defibrion.com/aed-apparaat/

      Een AED-toestel is een eenvoudig apparaat dat ook jouw leven kan redden. Via twee elektroden die op het lichaam gekleefd worden, dient het toestel een schok toe aan een patiënt die plots te maken krijgt met ernstige hartritmestoornissen of een hartstilstand.

      https://www.nieuwsblad.be/cnt/blele_02740409,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een aed-toestel onthullen
      • aed-toestellen uittesten

      "Kunnen reanimeren moet een basisvaardigheid voor elke jongere worden. Wie een aantal handleidingen aanleert, zal vlugger de stap zetten om hulp te bieden als iemand een hartstilstand krijgt", aldus minister Crevits, die ook een aed-toestel onthulde. Er werd opgeroepen om de defibrillator voortaan de veel duidelijkere naam hartstarter mee te geven.

      https://nieuws.vtm.be/binnenland/elke-leerling-moet-kunnen-reanimeren,

      Wij zijn op de hoogte van de experimenten in Twente, waar er ook door hulpdiensten van bepaalde instellingen en door burgers met een EHBO-opleiding zal gedefibrilleerd worden. Natuurlijk zal er niet nagelaten worden om dit project met aandacht te volgen. Ook in de Verenigde Staten werden AED-toestellen reeds uitgetest met positief resultaat op plaatsen waar veel mensen bijeenzijn. In vliegtuigen is de aanwezigheid van defibrillatoren reeds vrij algemeen.

      https://www.senate.be/www/webdriver?MItabObj=pdf&MIcolObj=pdf&MInamObj=pdfid&MItypeObj=application/pdf&MIvalObj=33577953,

      in voorzetselgroep


      • de kast rondom een aed-toestel

      De kast rondom een AED-toestel is verzegeld en bij het openen ontstaat er een alarmsignaal. Zodra de kast terug wordt gesloten stopt het alarmsignaal. Dit signaal dient om inbraak te melden en om hulpverleners in de buurt te verwittigen.

      https://admin.kuleuven.be/sab/vgm/kuleuven/noodsituaties/ehbo/aed

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2002