afhaler


afhaler 1.0

iemand die een of meer personen die op reis zijn geweest afhaalt, ophaalt op een vliegveld, in een station, in een busstation, aan de kade e.d., vaak ook om die persoon of personen daarna naar huis te vervoeren; iemand die een reiziger of reizigers afhaalt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afhaler…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] haalt een of meer personen die op reis zijn geweest af en brengt deze meestal thuis

    Algemene voorbeelden


    Ik bekeek de afhalers aan de andere kant van de glazen afscheiding. Een handvol blanken tussen de vele zwarte militairen. Sommigen leken pret te hebben om de ongelukkige gezichten van de laatste passagiers, waaronder ik, die nog steeds hun koffers niet hadden gevonden.

    Quissama, F. Springer,

    Terwijl ik met de andere afhalers stond te wachten op het binnenkomen van de boot, had ik al gemerkt dat Floor haar vriendinnen over mij had geschreven.

    Zuiderkruis, Pauline Slot,

    'En toch is smokkelen zo makkelijk,' zei Elinore, die als tolk met ons was meegegaan in de loods. 'Je geeft wat de douane niet mag vinden aan je afhalers en die brengen het wel naar buiten. Die worden niet gecontroleerd.'

    Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

    Op de luchthaven in Zaventem kunnen afhalers een ruikertje trekken uit een speciaal voor verse snijbloemen ontworpen koelautomaat.

    ANP,

    Voor de vertrekkende en aankomende passagiers, en voor de wegbrengers en afhalers is in het restaurant Travel Inn de gelegenheid om even op adem te komen.

    http://www.maa.nl/index_nl.html

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • ophalers en afhalers
    • wegbrengers en afhalers

    Voor alle actuele informatie kunnen reizigers en op- en afhalers terecht op de website van Schiphol.

    ANP,

    Toen de laatste passagiers stonden te zoenen met de afhalers, bleef hij zijn ogen strak op de loopplank gericht houden.

    Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

    afhaler 2.0

    iemand die een of meer kinderen van een school, een kinderopvang, een buitenschoolse opvang, een crèche e.d. ophaalt, meestal een ouder, familielid of oppas; iemand die een of meer kinderen afhaalt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een afhaler…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] haalt kinderen af van een school, een kinderopvang, een buitenschoolse opvang, een crèche e.d.

      Algemene voorbeelden


      Rond halftwee 's middags verzamelen de afhalers, voornamelijk moeders en verder een enkele opa, oma en vader, zich rond de uitgang van de school. Als het plenst is het alles behalve comfortabel wachten, zeker als je, zoals ik, nooit een paraplu bij je hebt.

      http://petersburg.chez-alice.fr/russificatie/afhalers.htm

      Afhalers die de juf willen spreken, wachten tot alle peuters vertrokken zijn.

      http://www.vbsertvelde.be/Uploads/Docs/Bijlage25-f5ee8fce-7883-4124-9c3f-dfe9669159b1.pdf

      Indien er een ander persoon (dan dewelke zijn opgegeven bij inschrijving) het kindje komt afhalen, dient ons dit door de ouders schriftelijk meegedeeld te worden, met opgave van identiteit van de afhaler. Afhalers moeten zich steeds kunnen identificeren met hun identiteitskaart.

      http://www.mokkenieke.be/brengen%20en%20ophalen.html

      afhaler 3.0

      iemand die bestelde goederen afhaalt bij een bedrijf, firma, fabriek e.d.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een afhaler…

      is een persoon

      • [Activiteit of handeling] haalt bestelde goederen af bij een bedrijf e.d.

        Algemene voorbeelden


        Hoewel de ondernemer in die gevallen niet over vervoersdocumenten beschikt, zal hij, indien hij met de afhaler geregelde handelsbetrekkingen onderhoudt, aan de hand van de bescheiden die betrekking hebben op deze handelsrelatie toch voldoende bewijs kunnen vergaren om het recht op het nultarief aan te tonen. Het laatste zal problematisch zijn indien de ondernemer met de afhaler geen geregelde handelsbetrekkingen onderhoudt en er bovendien contant wordt betaald.

        http://www.belastingzaken.nl/Bron/Bron2004/01/broni04-011.htm,

        Deze, door degene die de geleverde goederen in ontvangst neemt, te ondertekenen schriftelijke verklaring zal ten minste moeten bevatten de naam van de afnemer en, indien de afnemer de goederen niet persoonlijk in ontvangst neemt, de naam van degene die dat namens de afnemer doet, het kenteken van het voertuig waarmee de goederen zullen worden vervoerd, het nummer van de factuur waarop de geleverde goederen zijn gespecificeerd, de plaats waarheen de afhaler de goederen zal vervoeren, alsmede de toezegging dat de afnemer bereid is aan de Belastingdienst desgevraagd nadere informatie te verstrekken omtrent de bestemming van de goederen.

        http://www.belastingzaken.nl/Bron/Bron2004/01/broni04-011.htm,

        Babi Pangang is pikant varkensvlees. De afhaling van de bestelde goederen gebeurt in de bedrijfslokalen van Sohier Computer Parts [...] tenzij anders schriftelijk door partijen wordt overeengekomen. Diezelfde bestelling verblijft 7 dagen ter beschikking van de koper. Sohier Computer Parts behoudt zich ten allen tijde het recht voor de identiteit van de afhaler te verifiëren.

        http://users.skynet.be/st-ursula-wilrijk-ls/schoolreglement.html

        afhaler 4.0

        iemand die bestelde gerechten afhaalt bij een restaurant; iemand die zijn bestelling ophaalt bij een afhaalrestaurant

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een afhaler…

        is een persoon

        • [Activiteit of handeling] haalt bestelde gerechten af bij een afhaalrestaurant

          Algemene voorbeelden


          De Roos heeft zeker de helft van haar ruimte gereserveerd voor de 'afhalers'. Er zal niet vaak meer ter plekke gedineerd worden hetgeen jammer is! Nergens smaakt de Chin.Ind. keuken zo goed als bij de Chin. zelf.

          http://www.dechinees.com/nieuws/bericht/de-lange-mars-naar-de-gouden-draak/,

          In het "oude" restaurant was de ingang voor de "afhalers" gescheiden.

          http://www.sphinxmaarheeze.nl/beoordelingen,

          U kunt bij ons Chinees afhalen. Speciaal voor de afhaler hebben we een ruime aparte afdeling, waar u altijd snel wordt geholpen. Er is voldoende keuze; van soepen en rijsttafels tot culinaire specialiteiten van de chef.

          http://www.nieuwpekingraalte.nl/afhaal.html,

          afhaler 5.0

          vaartuig dat iemand afhaalt, ophaalt
          In het citaat met betrekkin tot een loods die op een schip vertoeft.

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een afhaler…

          is een vaartuig

          • [Activiteit of handeling] haalt iemand, met name een loods die op een schip vertoeft, op; haalt iemand af die op een schip vertoeft

            Algemene voorbeelden


            Ik heb eens een loods horen vertellen, dat hij na, met smaak overigens, zijn soep naar binnen gelepeld en bedankt had, de Mongoolse stuurman antwoordde, dat geflambeerde geitenogen het succes van de chef was. Bij het vanboordgaan en nog op weg naar de loodsladder hoorde hij uit het tonnageruim, waarvan de zijluiken op een keg stonden voor de benodigde ventilatie, geblaat. "Ik wist toen nog mijn maag in bedwang te houden, maar eenmaal aan boord van de afhaler, draaide ik hem om", zei hij.

            http://www.nautiek.nl/page46.html